Vágólapra másolva!
Manny Pacquiao hiába volt favorit a bukmékereknél és az internetes szakportáloknál egyaránt, s hiába nyújtotta élete talán legelszántabb teljesítményét szombat éjjel a Las Vegas-i MGM Grand nagytermében, mindez nem volt elegendő Erik Morales ellen a WBC nagypehelysúlyú nemzetközi címmeccsén, amely egyszersmind az IBA világbajnoki döntője is volt. A profiboksz két állócsillaga feledhetetlen csatát vívott, de Morales valamivel jobbnak bizonyult.

A 26 éves Pacquiaónak ez volt élete első mérkőzése az 58 kilós súlycsoportban, a filippino bokszoló korábbi sikereit - például Marco Antonio Barrera megverését - egy kategóriával lejjebb, pehelysúlyban érte el. Nota bene, mindvégig látszott, hogy a 28 éves Morales a súlyosabb, erősebb ökölvívó, aki egyeneseivel próbálta magához ragadni a kezdeményezést.

A balkezes Pacquiaónak az ötödik menetben fel is repedt a szemhéja egy ütéstől - vagy talán inkább az azt követő fejeléstől -, ennek ellenére az utolsó három menetet mintha megnyerte volna, és így a nézők lélegzetvisszafojtva várhatták az eredményhirdetést. Joe Cortez vezetőbíró végül Morales kezét emelte magasba, ugyanis a három pontozó - Paul Smith, David Moretti és Chuck Giampa - egyhangúlag a tijuanai ökölvívónak adta a meccset, valamennyien 115-113 arányban. (Az AP szakértője 116-112-re látta jobbnak Moralest, a boxrec.com 114-114-es döntetlent látott.)

Az eredmény némiképp meglepő, ugyanis az úgynevezett pound-for-pound listákon, amely súlycsoportoktól függetlenül - persze szubjektív alapon - rangsorolja az ökölvívókat, mindenütt Pacquiao állt jobban. A boxing.about rangsorában Pacquiao a 4., Morales a 7., a BBC-nél Pacquiao a 6., Morales a 7., a Boxingtalknál Pacquiao a 4., Morales csak a 12. volt.

Morales mérlege 48-2-re javult, Pacquiaóé most 39-3, két döntetlennel.

Ch. Gáll András