Vágólapra másolva!
Monacóban az Amber-verseny nyolcadik fordulójában a torna nagy rangadóját Viswanathan Anand 1,5-0,5-re megnyerte Lékó Péter ellen. Az első parti már a 20. lépésben remivel végződött. A rapid játszmában nagymesterünk kicsit jobb állásban taktikai elnézéssel került döntő hátrányba. Anand az újabb győzelemmel megőrizte két és fél pontos előnyét, Lékó holtversenyben a negyedik. A másik derbin Vaszilij Ivancsuk nyert, az ukrán olimpiai bajnok a második helyre lépett előre. A bronzérmes helyen Alekszandr Morozevics áll, aki 1-1-re végzett Vlagyimir Kramnyikkal. A hetedik játéknap érdekessége volt, hogy valamennyi rapid játszma eldőlt, öt partiban a sötéttel játszók nyertek. A hétfői szabadnap után a nyolcadik fordulóban Lékó-Ivancsuk összecsapásra kerül sor.

A monacói 14. Amber-verseny nyolcadik fordulójában Lékó Péter elvesztette mini páros mérkőzését Viswanathan Anand ellen. A vak partiban nagymesterünk sötéttel 1.e5-öt húzott, és a spanyol megnyitás 8.h3-as változatában kiegyenlített állásban már a 20. lépés megtétele után döntetlenben állapodtak meg.

A rapid összecsapást az orosz huszárjátékban vívták. Az indiai exvilágbajnok mindkét színnel sikeresen játssza. A megnyitás kedvezően alakult Péter számára, kicsit jobban állt. A remekül és gyorsan számoló Ananddal szemben azonban taktikai elnézést követett el.

A vezérért csak matematikailag kapott elegendő ellenértéket, bástyája, futója és huszárja kevésnek bizonyult a hármas összekötött sötét vezérszárnyi gyalogok ellen. Nagymesterünk a vereséggel visszaesett a táblázaton, jelenleg hármas holtversenyben a negyedik.

Egy-egy nyeréssel zárult Vlagyimir Kramnyik és Alekszandr Morozevics csatája. Az orosz derbin a sötéttel játszók voltak eredményesek. Morozevics a Pirc védelemben múlta felül világbajnok honfitársát.

A visszavágás azonban sikerült Kramnyiknak, a szicíliai védelem Rossolimo változatában a sorozatos cserék ellenére is kezdeményezéshez jutott, a második sorra betört bástyája megkeserítette Morozevics életét. A parti végül egy nagy elnézéssel ért véget, alapsori mattfenyegetés miatt Morozevics bástyát vesztett.

Rossz kezdés után egyre inkább magához tér Veszelin Topalov. Az első játszmában még nem tudta győzelemig fokozni szemre tetszetősebb végjátékát. A Nimzoindiai védelemben azonban fokozatosan játszotta túl Jevgenyij Barejevet.

A fordulót holtversenyes második helyen kezdő Vaszilij Ivancsuk és Peter Szvidler remek csatája a játéknap egyik fénypontja volt. Első partijuk nagy küzdelemben lett remi, a szicíliai védelmű összecsapásuk pedig bővelkedett taktikai motívumokban.

Utoljára Szvidler hibázott, királya matthálóba került. A vak partiban gyorsan remizett Alekszej Shirov és Borisz Gelfand. Rapid összecsapásuk az Anti-meráni változatban érdekesen alakult, a spanyol sakkozó minőséget áldozott, és Gelfand tehetetlen volt a sötét királyszárnyi gyaloglánccal szemben. Sok hiba tarkította Loek Van Wely és Francisco Vallejo Pons meccsét, egy-egy győzelem született.