Vágólapra másolva!
Az argentínai San Luisban szeptember 27. és október 16. között megrendezésre kerülő világbajnokság résztvevőivel készült interjúkat hetente közli a nagy érdeklődéssel várt viadal sajtóközpontja. A nyolc résztvevő mindegyike ugyanarra a tíz kérdésre válaszol. Elsőként a világranglistán második Viswanathan Anandot faggatták, majd Lékó Péter következett a sorban. A bolgár Veszelin Topalov után a viadal egyetlen női sakkozója, a női világranglistát hatalmas fölénnyel vezető Polgár Judit válaszolt.

"Rendkívül nehéz és kimerítő verseny lesz" - nyilatkozta Polgár Judit. A női világranglistát hatalmas fölénnyel vezető nagymesternő a nyolcfős mezőnyben az ötödik 2735 Élő-pontjával. "Megpróbálok a világbajnokságra a lehető legjobban felkészülni, és a legjobb formában játszani" - fogalmazott tömören Judit. Mind mentálisan mind pszichikailag nehéz torna előtt áll, és a többiekhez hasonlóan nagyon komolyan készül az összecsapásokra.

Úgy ítéli meg, hogy számára a legnehezebb ellenfelek a magasabb Élő-pontos riválisok lesznek, de tapasztalt versenyzőként tudja, hogy minden parti nagyon nehéz lesz. Valamennyi játékos a győzelem reményében, a küzdelemért utazik Argentínába. Valamennyi ellenfelére külön-külön készül, mindkét színnel, széles repertoárral. A pszichikai felkészülést nagyon fontosnak érzi. Célja, hogy a verseny idején legyen a legjobb formában.

Arra a kérdésre, hogy ki lehet a verseny győztese, így válaszolt: "Nagyon okosnak kell lennie, a kritikus pillanatokra megőrizni energiáját, határtalan küzdőképesség, stabilitás és a nagy feszültség közepette is erősen kell koncentrálnia".

A verseny jelentőségét illetően úgy ítélte meg, hogy egyrészt nincs nagy különbség korábbi nagy versenyeihez képest, másrészt sokkal koncentráltabban készül mint a korábbi kihívásokra, sokkal nagyobb lesz a feszültség.

Történelmi világbajnokságnak nevezte az előttük álló viadalt, hiszen Kaszparov visszavonult, Kramnyik az utóbbi időben instabilan játszik, igazi világbajnokra van szüksége a sakkozásnak. Argentínában korábbi versenyein mindig jól érezte magát. Szeretettel gondol vissza az argentin sakkozás nagy alakjára, Miguel Najdorfra és kedves családjára.

Verőci Zsuzsa