Vágólapra másolva!
Komáromi Lajos, a súlyemelők szombaton lemondott elnöke azt állítja, Dolovai Tamás, az MSSZ korábbi elnöke fenyegette meg őt telefonon azzal, hogy "örökre megnézheti magát", ha nyíltan feltárja az athéni olimpia magyar doppingbotrányának hátterét, jelesül, hogy az utóbb ezüstérmétől megfosztott Gyurkovics Ferenc nem saját, hanem idegen vizeletet adott le az ellenőrzéskor.

Komáromi, aki a hétvégén még azt mondta, a fenyegető kilétét illetően névvel nem szolgál, s családja és saját egészsége érdekében inkább távozik posztjáról, kedd reggel az MTV Nap-kelte című műsorában jelentette ki: Dolovai Tamás hívta fel őt két alkalommal is, hogy eltántorítsa a leleplezőnek beharangozott hétfői sajtótájékoztatótól, amely végül el is maradt.

Kedden már részletekkel is szolgált Komáromi, mondván, Gyurkovics Ferenc élete első olimpiáján nem a saját vizeletét adta le, hanem Imrő Dezső akkori szövetségi kapitányét és Bökfi János szövetségi edzőét. Erről Komáromi egy négyszemközti - közlése szerint titokban magnóra rögzített - beszélgetésen értesült Imrőtől, aki a tatai edzőtáborban árulta el neki, hogy miképpen kerülhetett a doppingszernek minősülő oxandrolon Gyurkovics mintájába.

"Most sem állítom, hogy megtörtént, bizonyítani nem tudom, de azt hallottam Imrőtől, hogy Bökfi vizelete kevés volt, ezért kellett hozzáönteni a kapitányét is. Viagráról szó sem lehetett, állítólag Imrő Dezső szedte az oxandrolont, valamiféle potencianövelő ez" - így Komáromi Lajos.

A riporteri közbevetésre, hogy hajlandó-e az ominózus magnófelvételt bemutatni, Komáromi azt válaszolta, csak a bíróságnak adja át, ha peres szakaszba kerül az ügy. A lemondott elnök megismételte, hogy Gyurkoviccsal egyeztetve készültek az olimpián történteket őszintén feltáró sajtótájékoztatóra, de a versenyző időközben meggondolta magát.

"Figyelmeztettem, el ne menjen Dolovaihoz, befolyásolni fogják" - jelentette ki Komáromi, aki hozzátette, hitt benne, hogy közösen segíteni tudnak a magyar súlyemelésen, hogy Gyurkovics visszakerül a versenyzők közé, aki megfogalmazása szerint istenadta tehetség, de örökre elvész, ha kétéves eltiltása lejárta után - amint az fenyegető eshetőségként felmerült - Pekingbe, a 2008-as olimpiára sem jut el.

Komáromi Lajos egyetértett azzal a felvetéssel, hogy Athénban Gyurkovics vizelete sem lehetett volna negatív, ezért kérte el másét. "Ezt gondolom én is, de bizonyítani nem tudom, ugyanakkor elgondolkodtató az is, miért fejezi be most hirtelen versenyzői pályafutását Gyurkovics" - mondta Komáromi, aki megjegyezte még, hogy egy visszavonult sportoló nem vethető alá doppingvizsgálatnak, egy eltiltott versenyző azonban igen.

Dolovai Tamás azt közölte, hogy senkinek sem nyilatkozik. "Magánemberként ma már nincs közöm a súlyemeléshez, a március 19-i választáson nem jelöltettem magam az elnöki posztra. A sárdobálásban nem óhajtok részt venni, igazamat jogi úton fogom megvédeni" - mondta az ex-elnök.

A visszavonulását kedden levélben megerősítő Gyurkovics Ferenc szerint nem igazak Komáromi állításai, hogy a sajátja helyett idegen vizeletet adott le Athénban. "Folyamatosan előjönnek ezzel a verzióval, de felhívnám rá a figyelmet, hogy sem a nemzetközi szövetség, az IWF, sem a doppingellenes ügynökség, azaz a WADA, sem a NOB részéről senki sem vádolt meg manipulációval" - nyilatkozott az ezüstérmétől megfosztott versenyző.

Gyurkovics nem kívánta nyilvánosságra hozni, hogy ki fenyegette meg őt. Hétfőn azt mondta, "egy igen magas szintű sportvezető" tudatta vele, hogy ha távol marad a tájékoztatótól, akkor következő doppingvizsgálata, amikor újra versenyezni fog, bizonyosan pozitív lesz.

Amint a súlyemelő a visszavonulását bejelentő levelében írja, a sportvezető azt is megüzente: "ha nem jelenek meg a hétfői sajtótájékoztatón és nem ismerek be olyan dolgot, amit nem is követtem el, akkor a sportágat törlik a Magyarországon támogatott sportok közül".

"Rövidesen ki fog derülni, kiről van szó, idővel tisztázódik ez az ügy. Azért, mert ezt tették velem, én még szeretem a sportot, a súlyemelést, folytatom az edzéseket, harmadéves vagyok a TF-en. De tudomásul kell vennem, hogy ez nem az én időm, bizonyos időnek el kell telnie, míg elgondolkozom azon, hogy visszatérjek-e" - mondta Gyurkovics.