Vágólapra másolva!
Pénteken kezdődik és vasárnap ér véget Budapesten a férfi öttusázók idei Világkupa-sorozatának negyedik versenye, amely a magyarok számára válogató lesz a júliusi budakalászi Európa-bajnokságra, illetve a novemberi guatemalai vb-re.

A hagyományos májusi - többnyire férfiak számára rendezett - fővárosi versengés története 1953-ra nyúlik vissza, azóta egy kivétellel minden évben sor került az eseményre. Az első győztes Benedek Gábor volt, a legutóbbi magyar siker az 1996-ban diadalmaskodó Balogh Gábor nevéhez fűződik. Tavaly a litván Andrejus Zadnieprovskis végzett az élen, Balogh második volt.

A T-Mobile Kupán nagy és erős mezőny indul, amint azt az eseményt felvezető sajtótájékoztatón Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány megjegyezte, hagyományosan a legerősebb Vk-viadal a budapesti, így van ez ezúttal is. A nemzetközi élmezőnyből csupán a cseh Libor Capalini hiányzik, miközben az elmúlt öt év győztese, a háromszor diadalmaskodó Zadnieprovskis, valamint honfitársa, Edvinas Krungolcas és az Athénban olimpiai bajnok orosz Andrej Mojszejev itt lesz a versenyen.

A magyarok közül aki hadra fogható, indul majd a viadalon, így az idén az acapulcói és a millfieldi állomáson ezüstérmes Balogh, továbbá a mexikói Vk-n, illetve a párizsi francia nyílt bajnokságon győztes Horváth Viktor, valamint Kállai Ákos, Fülep Sándor és a közvetlen utánpótlás. Utóbbi kategória két hiányzója az egyformán sérült Marosi Ádám és Németh Róbert.

G. Németh György, a hétvégi verseny névadó szponzorának kommunikációs igazgatója emlékeztetett arra, hogy 10 éve támogatják a májusi öttusaversenyt, és noha az előkészületeket, illetve a szervezést illetően mindig profizmust tapasztaltak, bánatukra hazai győzelemnek még nem örülhettek. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy ezúttal véget ér ez a sorozat.

A program pénteken a selejtezővel kezdődik - a nevezések alapján három csoportban zajlanak a küzdelmek -, majd a szombati szünnapot követően vasárnap a 32-es döntővel ér véget. A lövészet a Budapesti Olimpiai Központ területén felállított ideiglenes (sátras) lőtéren, a vívás a Nemzeti Sportcsarnokban, az úszás pedig a mellette lévő KSI-uszodában lesz. A futást a selejtezőben a KSI-pályán rendezik, míg a fináléban a lovaglás és a futás színtere a Kincsem Park lesz. Utóbbi helyszínen "árukapcsolás" révén galoppversenyeket is végigszurkolhatnak majd az érdeklődők. A 14 órakor kezdődő műsorban lovasfutamok, öttusalovaglás, illetve futás szerepel.

Az öttusaverseny vasárnapi döntőjében a lövészet 7.30-kor, a vívás 9.30-kor, az úszás 13.15-kor, a lovaglás 15.30-kor, a futás pedig 18.15-kor kezdődik.