Vágólapra másolva!
A kötöttfogásúak 96 kg-os kategóriájában szereplő Kiss Balázs bronzérmet szerzett a szófiai birkózó Európa-bajnokságon. A birkózóberkekben csak Baluként emlegetett sportoló nagyon boldog, s arra készül, hogy riválisaival szemben kivívja a vb-szereplést is.

"Nagyon boldog vagyok, és végre a felnőtt nemzetközi mezőnyben is van érmem" - kezdte Kiss Balázs. "Régóta vártam erre, de talán ez volt az első olyan Eb, ahol elhittem, hogy érmes lehetek. A színe mindegy volt, hiszen itt tényleg csupán nüanszokon múlik, hányadik lesz az ember."

- A mezőnyt elnézve nem volt könnyű dolga.
- Valóban nem, mert a riválisok közül egyedül csak a török olimpiai, világ- és Európa-bajnok Hamza Yerlikaya hiányzott. Előzetesen a válogatott edzőivel azt tárgyaltuk, hogy kik lesznek azok az ellenfelek, akiket szívesen elkerülnék a selejtezők folyamán. Miután egy Európa-bajnokság nem kívánságműsor, így bizony már a kezdésnél oda kellett figyelnem. A legjobb mérkőzésemet talán a cseh Marek Svec ellen vívtam, aki a tavalyi világbajnokságon ezüstérmes volt, ám most magabiztosan sikerült legyőznöm. Gyors egymásutánban következtek a találkozóim, talán ez lehetett az oka, hogy az elődöntőben kikaptam attól a svéd Jimmy Lidbergtől, akit a Magyar Nagydíjon, Szombathelyen legyőztem. Holtfáradtan jöttem le a szőnyegről, de aztán sikerült 2 órát aludnom és a bronzmérkőzésen már tudtam, nem szenvedhetek vereséget.

- Minek volt köszönhető a nagy áttörés, az éremszerzés?
- Annak, hogy maximálisan felkészültem, tökéletes fizikai, illetve szellemi állapotban vártam a versenyt. Minden összecsapáson az volt a taktika, hogy már az első másodperctől kezdve űzöm-hajtom az ellenfelet. Szerencsére ez az eredmény kerekedett ki belőle. Most értem meg fejben erre a feladatra. Juniorkorúként szinte minden világversenyt megnyertem, akkor az önbizalmamnak és a magabiztosságomnak köszönhettem a győzelmeimet, amely a felnőttek mezőnyében a vereségek hatására alábbhagyott. Idő kellett, hogy a súlycsoportváltás után megerősödjek.

- Anélkül, hogy ünneprontó lennék, még nem biztos, hogy Ön képviseli a világbajnokságon a magyar válogatottat. Milyen esélyt lát a vb-szereplésre?
- Válogatót kell vívnom Virág Lajossal és Németh Ivánnal a következő versenyeken, s ugyanilyen sokat fogok dolgozni, hogy én szerepelhessek címeres mezben a bakui vb-n is. Az biztos, ez az érem hatalmas lökést adott.

Tomka Tivadar