Vágólapra másolva!
28. profi ökölvívó-mérkőzésén kilencedszer védheti meg a Bokszvilágszervezetnél (WBO) birtokolt félnehézsúlyú világbajnoki címét Erdei Zsolt. Madár ellenfele a panamai Tito Mendoza lesz, aki nem titkolja, meglepetésre készül. A 31 éves kihívó eddig 43 meccset vívott a profik között és 36-szor nyert, a WBO ranglistáján jelenleg a 13. helyen áll.

November 24-én a drezdai Freiberger Arenában kilencedik alkalommal védheti meg WBO félnehézsúlyú világbajnoki címét Erdei Zsolt. A 27 profi mérkőzésén 27 győzelmet arató klasszis ellenfele a panamai Tito Mendoza (36-7) lesz, aki hazájában folyamatosan azt nyilatkozza, élete formájában van, s világbajnokként tér haza.

A hamburgi Abendblattben megjelent írás szerint Erdei nagyon szeretne már végre komoly mérkőzést vívni az Egyesült Államokban. "Nagyon jó lenne már igazi sztárral bokszolni Amerikában" - nyilatkozta Madár, a lap azonban hozzáteszi, mindez csupán teória. Hiszen a szóba jöhető klasszisok, mint Bernard Hopkins vagy Roy Jones jr. szinte biztosan nem ugranak bele egy olyan meccsbe, ahol ellenfelük egy ismeretlen, de világbajnok európai öklöző. Az újság szerint annak idején ez volt a probléma Dariusz Michalczewski esetében is...

Persze, Erdei igazán nem tehet róla, hogy nem sikerült még tető alá hozni egy Egyesült Államokbeli címmérkőzést. Kétszer ugyan már fellépett a tengerentúlon, Las Vegasban (2001 augusztusában ütötte ki Dennis Matthewst) és Atlantic Cityben (2002. júniusában pontozással verte Darren Whitleyt), de ezek a csaták nem mérvadóak.

Jellemző az erőviszonyokra, hogy ugyan augusztusban Roy Jones Jr. mérkőzésszervezője, Murad Muhammad azt mondta egy pensacolai lapnak, védence első számú célja, hogy összemérje erejét Erdeivel, végül az amerikai klasszis 2008. január 19-re Felix Trinidad ellen kötött le mérkőzést.

Erdeit kilencedik címvédésében Mendoza akadályozhatja meg. "Láttam ellenfelemet, hosszúak a karjai, keményeket üt. De készen állok a csatára." Hogy Tito Mendoza mit tud, az majd kiderül a ringben - reméljük, Erdeinek nem kell túlzottan megizzadnia a kilencedik címvédés során.

A magyar világbajnok úgy véli, ha eljön az idő, tudni fogja, mikor kell abbahagyni. "Úgy vélem, Balzsay Károly léphet az örökömbe" - vélte klubtársáról, aki a Bokszvilágszervezet (WBO) interkontinentális címéért lép ringbe.

A nagyközépsúlyú magyar bokszoló ellenfele az argentin Ruben Eduardo Acosta lesz. Balzsay 17. profi mérkőzésére, s egyben 17. győzelmére készül, míg ellenfele már 23 meccsen van túl, amelyek közül 16-ot megnyert, kettőt elveszített és öt találkozója döntetlennel zárult.

A gálán szorítóba lép Bedák Zsolt is, aki eddigi hét mérkőzését megnyerte kispehelysúlyban, a sorozatot a 28 éves, francia Nordine Barmou ellen folytathatja.

A gála programja:
WBA félnehézsúlyú címmérkőzés
Erdei Zsolt (27-0) - Tito Mendoza (panamai, 36-7)

WBA cirkálósúlyú címmérkőzés
Virgil Hill (amerikai, 50-6) - Firat Arslan (német, 27-3-1)

WBC nagyközépsúlyú nemzetközi bajnoki cím
Denis Inkin (orosz, 31-0) - Martin Abel Bruer (argentin, 19-1)

WBO nagyközépsúlyú interkontinentális cím
Balzsay Károly (16-0) - Ruben Eduardo (argentin, 16-2-5)

Kispehelysúly:
Bedák Zsolt (7-0) - Nordine Barmou (francia, 11-13)