Vágólapra másolva!
Az orosz Szuperbajnokságon hatos nyerőszéria után Alekszander Morozevics világossal vereséget szenvedett a viadal doyenjétől, Alekszej Drejevtől. Az éllovas délibábokat kergetett, remizhetett volna, de időzavarban is kockáztatott, amit rutinos ellenfele kihasznált. Morozevics előnye fél pontra csökkent a 20 éves Jevgenyij Tomasevszkij előtt. Alekszander Griscsuk is nyert, tartja harmadik helyét. Peter Szvidler csak remizett, még mindig mínuszban a négyszeres bajnok.

A moszkvai Központi Sakk-klubban zajló 60. orosz bajnokság kilencedik játéknapjának meglepetéseként a fölényesen vezető Alekszander Morozevics nagyot botlott, és érdekes hajrára van kilátás. Morozevics a világos bábukat vezette Alekszej Drejevvel szemben.

Korábban 16 partiban mérték össze erejüket, és Drejevnek volt kedvezőbb a mérlege. Négyszer nyert, és csak egyszer kapott ki 11 döntetlen mellett. Utolsó játszmájukat a snell-világbajnokságon vívták, Drejev villámgyőzelmet aratott.

Morozevics óvatosan kezelte a nyitást, majd egyenlő állásban érthetetlen módon nyerésre kezdett játszani, holott a feltételek nem voltak adottak, a közelgő időzavar pedig végképp zavaró volt.

Délibábokat kergetett, a különböző színű futók mellett magára hagyta királyát, és a rutinos Drejev nem kegyelmezett. Néhány fordulóval ezelőtt még azt írtam, hogy a 38 éves nagymester nem tudja tartani a lépést a fiatalokkal. A kezdeti bizonytalankodás után Drejev rendezte sorait, és már negyedik a tabellán.

Morozevics előnye fél pontra csökkent. Jevgenyij Tomasevszkij simán nyert Farruh Amonatov ellen, akivel az éllovas a következő játszmáját vívja. A sereghajtó Artyom Tyimofejev a nyitás után nagyon jól állt, de nem talált hathatós tervet, Alekszander Griscsuk minőségáldozattal rombolta szét a világos védelmi vonalat.

Peter Szvidler erejéből a korai vezércsere után csak remire futotta. Nyikita Vitjugov időzavarban kettős támadásba lépett. A küzdelem fokozódik, a játszmák színvonala azonban romlott, fáradnak a harcosok.

A 9. forduló eredményei:
Morozevics (2755) - Drejev (2609) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 49)
Tomasevszkij (2646) - Amonatov (2637) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 46)
Jakovenko (2710) - Ricsagov (2528) döntetlen (Vezércsel, 53)
Vitjugov (2594) - Inarkijev (2674) 0 - 1 (Királyindiai védelem, 53)
Szakajev (2634) - Szvidler (2732) döntetlen (Grünfeld védelem, 42)
Tyimofejev (2637) - Griscsuk (2715) 0 - 1 (Caro-Kann védelem, 61)

A bajnokság állása:
1.Morozevics 6,5 pont
2. Tomasevszkj 6
3. Griscsuk 5,5
4. Drejev 5
5-6. Jakovenko és Inarkijev 4,5
7-10. Vitjugov, Ricsagov, Szvidler és Amonatov 4
11. Szakajev 3,5
12. Tyimofejev 2,5