Vágólapra másolva!
Az egész kerékpársportot megrázó tavalyi doppingbotrány miatt idén talán a versenynél is fontosabb, hogy "tiszta" maradjon a világ legnagyobb országúti kerékpáros viadala, a szombaton Londonban rajtoló Tour de France.

A doppingbotrány a francia körversenyt sem kerülte el, ugyanis az tavaly éppen a háromhetes viadal előtt robbant ki, melynek következtében 32 kerekes nem indulhatott el, köztük az azóta már visszavonult német Jan Ullrich, vagy az eltiltott olasz Ivan Basso.

Mindannyian a doppingdoktorként elhíresült spanyol Eufemiano Fuentes listáján szerepeltek. Ráadásul a viadal után kiderült, hogy a végső győztes amerikai Floyd Landis pozitív mintát szolgáltatott, szervezetében a megengedettnél magasabb volt a tesztoszteronszint. Mivel ügyében még nem született döntés, ezért hivatalosan ő a címvédő, de a tavalyi Tour óta nem versenyzett, így most sem áll rajthoz. Amennyiben a későbbiekben megfosztják címétől, a spanyol Oscar Pereiro Sio lesz a 2006-os győztes.

A doppingkérdésnek a mostani versenyre is kihatása van, ugyanis számos sztár nem lesz ott a londoni rajton, így jobbára olyan versenyzőket tartanak favoritnak, akik korábban csak az élmezőny tagjai voltak, de a végső sikerre nem volt esélyük. A szakemberek szerint az Astana csapat állít ki rendkívül erős csapatot, amelyben vélhetően a kazah Alekszandr Vinokurov lesz a kapitány, de olyan kiválóságok segíthetik, mint honfitársa, Andrej Kasecskin, a német Andreas Klöden és a kétszeres Giro d'Italia-győztes olasz Paolo Savoldelli.

A nagy rivális a spanyol Alejandro Valverde, illetve csapattársa, a tavalyi másodikból vélhetően a későbbiekben bajnokká előlépő Pereiro Sio lesz. Rajtuk kívül még érdemes lesz figyelni az ukrán Jaroszlav Popovicsra, a spanyol Carlos Sastréra, de meglepetést okozhat az ausztrál Cadel Evans is.

A sprintereknél is óriási harc várható a mezőnypontversenyben, bár Alessandro Petacchi, az olaszok villámembere nem állhat rajthoz a Girón produkált doppingtesztje miatt. Távollétében Stuart O'Grady, Thor Hushovd, Tom Boonen, Robert Hunter, a tavaly legjobbnak bizonyuló Robbie McEwen és a zöld trikót - rekordot jelentő módon - hatszor kiérdemlő Erik Zabel viaskodhat egymással.

A 94. Tour de France 21 csapatának 189 indulójára 3550 kilométer teljesítése vár. A 20 szakaszból és egy prológból álló viadal programjában három-három egyéni időfutam és hegyi befutó szerepel. A versenyen két szünnap lesz.