Vágólapra másolva!
Bakuban, a Grand Prix torna 11. fordulójában a 21 éves kínai Wang Yue világossal legyőzte az orosz Peter Szvidlert. A Grünfeld védelmű játszmában a négyszeres olimpiai bajnok Szvidler minőségáldozatra kényszerült, Wang Yue anyagi előnyét hibátlan technikával érvényesítette. A nyeréssel befogta a norvég Magnus Carlsennel remiző orosz Alekszander Griscsukot. A játéknapon még egy parti dőlt el, a francia Etienne Bacrot fatális sakkvaksággal vesztett az orosz Erneszto Inarkijevvel szemben. A szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában csatázott az ukrán Szergej Karjakin és az azeri Tejmur Radzsabov, békekötéssel zárult az elméleti párbajuk. Még három pontosztozkodás született, a bolgár Ivan Cseparinov az amerikai Gata Kamskyval, a cseh David Navara az azeri Vugar Gasimovval, az angol Michael Adams az azeri Sahriyar Mamedgyarovval remizett.

A szupernagymesterek versenyén még újoncnak számító kínai Wang Yue szenzációs szereplése a Grand Prix torna legnagyobb meglepetése. A 21 éves sakkozó a 2006-os torinói sakkolimpián még FIDE mesterként játszott, 12 partiból szerzett 10 ponttal oroszlánrészt vállalt az ezüstérem megszerzésében.

Az orosz Peter Szvidler hű maradt kedvenc Grünfeld védelméhez, Wang Yue az elmélet által sötétre veszélytelennek tartott változatban játszotta túl a négyszeres olimpiai bajnokot. Szvidler minőségáldozatra kényszerült, de mentséget nem talált. Wang Yue két fordulóval a befejezés előtt veretlenül holtversenyben az élen áll, 2821-es a performance-pontszáma.

A forduló egyik csemegéje volt az orosz Alekszander Griscsuk és a norvég Magnus Carlsen összecsapása. A 17 éves norvég nagymester szláv védelmet játszott, nem törekedett bonyodalmakra. Átmeneti gyalogáldozattal egyszerűsítette az állást, majd lépésismétléssel remiztek.

Az esztendő második felében vív nyolcjátszmás párosmérkőzést a bolgár Veszelin Topalov és az amerikai Gata Kamsky a világbajnoki kihívó jogáért. A bakui viadal mai játéknapján Kamsky eljövendő ellenfelének szekundánsával, Ivan Cseparinovval mérkőzött meg. A vezérindiai védelmű parti békés mederben folyt, remivel zárult.

Az azeri Tejmur Radzsabov elkötelezett híve a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatának. Nem szegte kedvét, hogy Moreliában másodszor is kikapott a variban Lékó Pétertől, a 2005-ös varsói Eb-n pedig Szergej Karjakintól is, vállalta a "veszélyt". A két trónkövetelő jól felkészült az elméleti párbajra, nem bírtak egymással.

Ritkán látható fatális sakkvaksággal vesztett a francia Etienne Bacrot, az orosz Erneszto narkijev huszárjának ütőkörébe tette vezérét. Sakkot adott, de alighanem sokkot kapott. Hullámzott a csed David Navara és az azeri Vugar Gasimov partija, gyorsan vezért cserélt az angol Michael Adams és az azeri Sahriyar Mamedgyarov.

A 11. forduló eredményei:
Ivan Cseparinov (bolgár, 2695) - Gata Kamsky (amerikai, 2726) döntetlen (Vezérindiai védelem, 32)
Szergej Karjakin (ukrán, 2732) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2751) döntetlen (Szicíliai védelem, 41)
David Navara (cseh, 2672) - Vugar Gasimov (azeri, 2679) döntetlen (Szicíliai védelem, 58)
Alekszander Griscsuk (orosz, 2716) - Magnus Carlsen (norvég, 2765) döntetlen (Szláv védelem, 39)
Michael Adams (angol, 2729) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752) döntetlen (Francia védelem, 44)
Etienne Bacrot (francia, 2705) - Erneszto Inarkijev (orosz, 2684) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 23)
Wang Yue (kínai, 2689) - Peter Szvidler (orosz, 2746) 1 - 0 (Grünfeld védelem, 48)

A verseny állása:
1-2. Wang Yue és Alekszander Griscsuk 7 pont
3.Vugar Gasimov 6,5
4-6. Sahriyar Mamedgyarov, Magnus Carlsen és Michael Adams 6
7-8.Tejmur Radzsabov és Gata Kamsky 5,5
9-11. Etienne Bacot, Szergej Karjakin és Ivan Cseparinov 5
12-13. Peter Szvidler és Erneszto Inarkijev 4,5
14. David Navara 3,5

A 12. forduló párosítása:
Kamsky - Szvidler
Inarkijev - Wang Yue
Mamedgyarov - Bacrot
Carlsen - Adams
Gasimov - Griscsuk
Radzsabov - Navara
Cseparinov - Karjakin