Vágólapra másolva!
Szófiában az M-Tel Masters szuperverseny az ukrán Vaszilij Ivancsuk szenzációs tornagyőzelmével fejeződött be. A viadal doyenje az utolsó fordulóban sötéttel nyert a bolgár Ivan Cseparinov ellen, és másfél pontos előnnyel végzett az élen. Óvatos játék helyett a 39 éves nagymester felvállalta a szicíliai védelem bonyodalmait, remek partiban túljátszotta 21 éves ellenfelét. A korábbi szófiai tornák győztese, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov erejéből csak remire futotta az azeri Tejmur Radzsabov ellen. Az örmény-kínai párharc, Levon Aronjan és Bu Xiangzhi küzdelem remi lett, ketten osztották az utolsó helyet.

Az ukrán sakkozás nagy "öregje", a 2004-es olimpiai bajnokcsapatuk éltáblása, világbajnoki döntős, a háromszoros linaresi tornagyőztes Vaszilij Ivancsuk bravúros győzelmével fejeződött be Szófiában az M-Tel szuperverseny.

Ivancsuk megszakította Veszelin Topalov sorozatát, aki az előző három viadalon az élen végzett. A 39 esztendős nagymester a 20-as kategóriájú torna első félidejében remekelt, ötös nyerősorozattal alaposan feladta a leckét Topalovnak, aki a második körben a nyolcadik játéknap után fél pontra megközelítette Ivancsukot, de a hajrá feszültséget a rutinos róka jobban bírta.

Ivancsuknak az utolsó fordulóban már remi is elegendő lett volna a tornagyőzelemhez, de óvatos játék helyett felvállalta a szicíliai védelem bonyodalmait, s ezzel alaposan meglepte a 21 éves Ivan Cseprinovot. A bolgár titán Veszelin Topalov szekundánsa, számtalan ötletét megjátszva lett világbajnok 2005-ben.

Cseparinov mesteréért is küzdött, de tehetetlen volt Ivancsuk remek stratégiájával szemben. A különböző oldalra történt sáncolásnál sötét akciója bontakozott ki gyorsabban, a felszakított királyállás ellen a sötét haderő megindította győzelemhez vezető támadását. Ivancsuk nyert 29 Élő-pontot, 2977-es performance-pontszáma önmagáért beszél.

A torna második félidejében magához tért az azeri Tejmur Radzsabov. Értékes döntetlennel zárta szereplését, Topalovval szemben vezért áldozott két könnyűtisztért. A középen rekedt világos királyra sikerrel nyitott vonalat, az élvezetes csata örökös sakkal végződött. Topalov a remivel másfél pontos hátránnyal végzett a második helyen, 10 Élő-pontot kasszírozott, ez kevéssé vigasztalja a megszakadt sorozatáért.

Két csalódott sakkozó osztotta az utolsó helyet. Arra kevesen gondoltak, hogy a világranglistán hatodik örmény Levon Aronjan nyeretlen marad, a legelőkelőbben helyezett kínai Bu Xiangzhi öt veresége mellett éppen Topalovot tréfálja meg.

Az utolsó forduló eredményei:
Veszelin Topalov (bolgár, 2767) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2751) döntetlen (Szicíliai védelem, 34)
Ivan Cseparinov (bolgár, 2695) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2740) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 33)
Levon Aronjan (örmény, 2763) - Bu Xiangzhi (kínai, 2708) döntetlen (Grünfeld védelem, 45)

A verseny végeredménye:
1. Vaszilij Ivancsuk 8 pont
2. Veszelin Topalov 6,5
3. Tejmur Radzsabov 5,5
4. Ivan Cseparinov 4
5-6. Bu Xiangzhi és Levon Aronjan 3

A nagymesterek teljesítménye a performance-pontszámok tükrében:
Ivancsuk 2977, Topalov 2839, Radzsabov 2769, Cseparinov 2676, Bu Xiangzhi 2607, Aronjan 2586.

A nagymesterek Élő-pontszámainak változása:
Ivancsuk + 29(!), Topalov + 10, Radzsabov + 1, Cseparinov - 1, Aronjan - 24(!), Bu Xiangzhi - 15 pont.