Vágólapra másolva!
Szocsiban, a Grand Prix-verseny hatodik fordulója után a bolgár Ivan Cseparinov és az azeri Tejmur Radzsabov vezet félpontos előnnyel. Cseparinov holtversenyes riválisát, az orosz Alekszander Griscsukot győzte le élvezetes, jó partiban. Radzsabov ezúttal is Fortuna kegyeltje volt, Borisz Gelfand nyerőesélyes állásban hibázott többször is, végül a remit sem találta meg. Az örmény Levon Aronjan technikai fölénye érvényesült. Az azeri Vugar Gasimov hátrányos pozícióból fordított, a cseh David Navara sokadszor rontott.

A keddi szabadnap után folytatódott a pontvadászat a Szocsiban zajló GP-viadalon. Az azeri duó, Tejmur Radzsabov és Vugar Gasimov kettős győzelemmel zárta a hatodik fordulót, mindketten Fortuna kegyeltjei voltak. Radzsabov makacsul ragaszkodik a királyindiai védelemhez, a torna doyenje, a 40 esztendős Borisz Gelfand vállalta az elméleti párbajt. Sötét királyszárnyi támadása bontakozott ki, míg Gelfand a vezérszárnyon nyomult előre.

A küzdő felek másként értékelték a pozíciót. A 20 éves azeri titán korainak vélte a 24.b5 lépést, hibáztatta saját 31...bxc6 húzását. A bonyodalmak közepette az időkontroll utolsó húzása, 40...Hg7 "engedélyezte" a látványos 41.Hd5! átmeneti tisztáldozatot és sötét állása körül viharfelhők gyülekeztek. Tejmur megőrizte hidegvérét, Borisz a kecsegtető folytatások között eltévedt, 43.Vc6!-tal megoldhatatlan feladatok elé állíthatta volna ellenfelét. Sorozatos pontatlanság után már a remiért kellett volna megküzdenie, a mentőakciót azonban nem vette észre. Radzsabov második gyanús partiját nyerte meg, s holtversenyben az élen áll.

A honfitárs is nehéz perceket élt át, de Vugar Gasimov is "túlélte", sőt megnyerte játszmáját. A cseh David Navara sötéttel túljátszotta esélyesebb ellenfelét, de a döntő pillanatban hibázott. Másként is cserélhetett volna, nem kellett volna életben hagyni világos bástyáját. Gasimov 42.e6! lépése derült égből villámcsapásként hatott, a szép taktikai motívumok, a világos haderő koncentrált támadása eldöntötte a játszma sorsát. Navara sokadik kedvező pozícióját vesztette el.

A forduló rangadóját a bolgár Ivan Cseparinov és az orosz Alekszander Griscsuk vívta, Kemény fából faragták a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov szekundánsát. Az előző fordulóban nagyot bakizva kikapott Radzsabovtól, rivális elleni győzelemmel kárpótolta magát. Bonyolult, nagy küzdelem volt, ahol Cseparinov könnyedén játszott, míg Griscsuk súlyos időzavarba került. A futópár, a mozgékony világos vezér végül kihasználta a sötét király bizonytalan helyzetét.

A játéknap negyedik nyerését az örmény Levon Aronjan érte el, a huszárvégjátékban érvényesült jobb technikája. Két szicíliai védelmű csatározás is pontosztozkodással zárult, a sötéttel játszó ukrán sakkozók, Vaszili Ivancsuk és Szergej Karjakin jó játékkal egyenlítettek ki. Az orosz Peter Szvidler olasz megnyitása nem jelentett igazi veszélyt, a kínai Wang Yue hatodszor is remizett.

A 6. forduló eredményei:
Gata Kamsky (amerikai, 2723) - Szergej Karjakin (ukrán, 2727) döntetlen (Szicíliai védelem, 47)
Mohamad Al-Modiahki (katari, 2556) - Levon Aronjan (örmény, 2737) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 64)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2709) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2781) döntetlen (Szicíliai védelem, 32)
Vugar Gasimov (azeri, 2717) - David Navara (cseh, 2644) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 70)
Peter Szvidler (orosz, 2738) - Wang Yue (kínai, 2704) döntetlen (Olasz megnyitás, 36)
Ivan Cseparinov (bolgár, 2687) - Alekszander Griscsuk (orosz, 2728) 1 - 0 (Szláv védelem, 55)
Borisz Gelfand (izraeli, 2720) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) 0 - 1 (Királyindiai védelem, 49)

A verseny állása:
1-2. Tejmur Radzsabov és Ivan Cseparinov 4 pont
3-4. Vugar Gasimov és Levon Aronjan 3,5
5-10. Peter Szvidler, Wang Yue, Gata Kamsky, Alekszander Griscsuk, Dmitrij Jakovenko és Vaszilij Ivancsuk 3
11-13. Borisz Gelfand, Szergej Karjakin és Mohamad Al-Modiahki 2,5
14. David Navara 1,5

A 7. forduló párosítása:
Radzsabov - Kamsky
Griscsuk - Gelfand
Wang Yue - Cseparinov
Navara - Szvidler
Ivancsuk - Gasimov
Aronjan - Jakovenko
Karjakin - Al-Modiahki