Vágólapra másolva!
Visegrádon befejeződött a Beatrix-emlékverseny, amely egyúttal az 56. női sakkbajnokság volt. A viadal döntőjében Rudolf Anna 2,5-1,5-re legyőzte Schneider Veronikát, és kivívta a jogot, hogy a drezdai sakkolimpián debütálhasson válogatottunkban. A harmadik helyért vívott meccsen a "hirtelen halál"parti döntött Ignácz Mária javára, aki kétszer is egyenlített a rájátszásban. A Thermal Hotel Visegrád remek körülményeket biztosított a küzdelmekhez, amely ifjúsági sakkozásunk átütő sikerét hozta.

A Decs 1990 csapatában játszó Rudolf Anna megérdemelt győzelmével ért véget a 16 résztvevős, kieséses rendszerű bajnokság.

Jó formában játszott az elmúlt hónapokban, nemzetközi nagymester lett. Régi riválisával, Schneider Veronikával játszotta a döntőt, akivel közel egy évtizeden keresztül ádáz csatákat vívott a korcsoportos bajnokságokon. Anna győzelemmel kezdte a párharcot, Veronika kiegyenlített. Következhetett a rapid rájátszás, ahol a küzdő feleknek 25-25 percük volt. Izgalmas remi után a kedvenc francia védelem döntött Anna javára, aki egy szép kiskombinációval, bástyaáldozattal szerezte meg a bajnoki címet. Edzője már hosszú évek óta Molnár Béla nemzetközi mester, sikeres munkájuk gyümölcse a szép diadal. Élő-pontszámát tekintve negyedik volt a mezőnyben, ötödik a rajtlistán. A drezdai sakkolimpián szereplő válogatottunkban debütálhat. Egy hely még kiadó, a csapatkapitány, Horváth József nemzetközi nagymester nincs könnyű helyzetben, hogy döntsön, kinek szavaz még bizalmat.

Anna és Veronika is egyetemista, öröm, hogy jól összeegyeztetik tanulmányaikat a sakkal. Sokat versenyeznek, sokkal inkább játékban voltak, mint idősebb riválisaik. Schneider edzője Horváth Csaba nemzetközi nagymester.

Az első helyen kiemelt Vajda Szidónia az első forduló után munkahelyi elfoglaltság visszalépett, ez rányomta bélyegét az egész versenyre. Tóth Lili így játék nélkül jutott az elődöntőbe, míg Ignácz Mária a kétszeres olimpiai bajnoknő, Mádl Ildikó legyőzésével. A harmadik helyért vívott csatában kétszer is kiegyenlített, majd a"hirtelen halál" játszma döntött a javára.

A döntő:
Rudolf Anna - Schneider Veronika 2,5 - 1,5 (1 - 0, 0 - 1, döntetlen, 1 - 0)

A 3. helyért:
Tóth Lili - Ignácz Mária 3 - 4 (döntetlen, döntetlen, 1 - 0, 0 - 1, 1 - 0, 0 - 1, 0 -1)

A bajnokság végeredménye:
1.Rudolf Anna (Decs 1990)
2. Schneider Veronika (BEAC)
3. Ignácz Mária (Aquaprofit Nagykanizsai Tungsram SK)
4. Tóth Lili (Atomerőmű SE Paks)