Vágólapra másolva!
Drezdában  az örmény férfi és a grúz női válogatott győzelmével fejeződött be a 38. sakkolimpia. Az örmény csapat megvédte elsőségét, a grúzok 12 év után nyertek ismét. Férficsapatunk a fehéroroszok elleni 2,5-1,5-ös nyeréssel végül nyolcadikként végeztek. Lékó Péter és Polgár Judit győzött, Berkes Ferenc remizett, Almási Zoltán súlyos elnézéssel vesztett. Az örmények államfőjük, Szerzs Szargszjan helyszíni drukkolása mellett 2,5-1,5-re legyőzték a kínaiakat. A meglepetésekben bővelkedő versenyben az izraeli sakkozók lettek a másodikok, az amerikaiak ismét bronzérmesek. Női csapatunk nem bírt az üzbégekkel, Mádl Ildikó és Rudolf Anna nyert, de Hoang Thanh Trang és Vajda Szidónia vereséget szenvedett, csalódás a 14. helyezésük. A grúz női válogatott negyedszer aranyérmes. Az ukránok legyőzték a vezető lengyeleket, de ez végül csak ezüstérmet jelentett a címvédők számára. Az Egyesült Államok együttese lett a bronzérmes. Az első helyre rangsorolt orosz csapatok a negyedik, illetve az ötödik helyet szerezték meg.

A nagyon feszült hangulatú, az éltáblák körüli óriási felhajtással kezdődött utolsó fordulóban győzelemmel fejezte be szereplését férficsapatunk. Polgár Judit ismét játékra jelentkezett, és ezzel a fehéroroszok elleni meccsen a legjobb összeállításában játszott válogatottunk. Judit a Nimzoindiai védelmű partiban a tőle megszokott agresszivitással kezdett és Alekszej Alekszandrov világossal hátrányba került. Nagymesternőnk ezúttal nem hibázott, kiskombinációval döntő anyagi előnyre tette szert, és vezetéshez juttatta együttesünket. Berkes Ferenc sötéttel tartotta az egyenlő állást.

Lékó Péter és Almási Zoltán világossal egyre jobban állt, mindkettőjük játszmája győzelmet ígért. Időzavarban azonban Zoli rossz bástyával ütötte le a d6 gyalogot, a meggyengült alapsor miatt bajba került. Gyanús pozícióban ráadásul vezérét is elnézte, elszenvedte első vereségét. Péter is kiengedte előnyét, igaz minimális anyag mellett megőrizte gyalogelőnyét.

Az idő szorításában nagy kapkodás kezdődött, és első számú sakkozónk sikerrel "gyötörte" ellenfelét. Leszorította királyát, újabb gyalogot nyert, ami végső sikerét, és a csapatgyőzelmet biztosította. Lékó Péter végül a legjobb éltáblás lett és a performance-teljesítmények értékelésében is csak az örmény aranyérmes válogatott motorja, legjobbja, Gabriel Szargiszjan előzte meg. Berkes Ferenc a tartalékok rangsorában a harmadik helyet szerezte meg.

Válogatottunk az ötödik orosz csapattal egyforma meccsponttal, de gyengébb ún. olimpiai Bucholz-pontszámmal végül a nyolcadik helyen végzett. Elmaradt a várakozástól teljesítményük, nagyon bíztunk abban, hogy sikerül az első hatba bekerülni a rajtlistán ötödik együttesünknek. Sajnos mindkét rangadót elvesztették, hárman - Lékó, Almási és Barkes - nagyon jól, megbízhatóan játszottak, Polgár Judit és Balogh Csaba csalódást okozott.

Magyarország (14, 25) - Fehéroroszország (14, 25) 2,5 - 1,5
Lékó Péter (2747) - Zsigalko Szergej (2592) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 130)
Alekszandrov Alekszej (2617) - Polgár Judit (2711) 0 - 1 (Nimzoindiai védelem, 34)
Almási Zoltán (2663) - Fedorov Alekszej (2584) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 38)
Zsigalko Andrej (2568) - Berkes Ferenc (2645) döntetlen (Caro-Kann védelem, 30)

A sakkolimpiák történetének legizgalmasabb utolsó fordulójára került sor. Többen pályáztak az olimpiai bajnok címre, a dobogós helyezésekre. Fotósok pergőtüze közepette tette meg a kínai-örmény mérkőzésen a kezdőlépéseket Örményország államfője, Szerzs Szargszjan és a FIDE elnöke, KIrszan Iljumzsinov. Alaposan kidolgozott taktikával játszott a címvédő örmény válogatott, olyan megnyitásokat választottak, ahol nem fenyegette nagymestereiket a vereség veszélye, de ellenfeleiknek túlzott kockázatokat kellett volna vállalniuk a nyerésért.

Három döntetlen mellett a negyedik táblán dőlt el a küzdelem, a sakkozás kilencedik világbajnokának, Tigran Petroszjannak a névrokona szerezte meg az olimpiai bajnoki címet jelentő győzelmet. Az elnöki különgépen szerdán hazautazó aranyérmes válogatottat és kapitányát, Lékó Péter apósát, Arshak Petroszjant nagy ünneplés várja majd az örmény fővárosban. Ezüstérmes a remekül hajrázó izraeli csapat lett, az ukrán csapat nagyot botlott a zárónapon, és leszorultak a dobogóról. Megismételték két évvel ezelőtti sikerüket az amerikaiak. Az első helyre rangsorolt orosz csapat Torinóhoz hasonlóan nagy csalódást okozott.