Vágólapra másolva!
Kiss László szövetségi kapitány arra számít, hogy 3-4 érmet szereznek a magyar úszók a csütörtöktől vasárnapig tartó, rijekai rövidpályás Európa-bajnokságon.

A szakvezető a keddi indulás előtt elmondta, hogy mind a 21 versenyző egészséges, bár a formák vegyesek, hiszen a pekingi olimpia után rövidebb-hosszabb pihenőt kapott mindenki, természetesen a legjobbak is.

Például a kínai fővárosban három ezüstérmet szerzett Cseh László még el sem kezdte az érdemi felkészülést, a sportági-szövetségi érdekekre való tekintettel azonban végül ő is vállalta az Eb-részvételt, jelesül a 4x50 méteres vegyesváltóban.

Kiss László hozzátette, hogy a stafétabeli tagság miatt egyéniben is rajthoz kell állnia Csehnek, aki 50 m háton "tudja le" kötelező szólóprogramját. Ennek megfelelően nem is várható tőle kiugró eredmény, jóllehet a klasszis úszó - aki a legutóbbi, tavaly decemberi, debreceni rövidpályás Európa-bajnokságon a 4 magyar aranyérem közül háromnak is a gazdája volt, ráadásul a két vegyesének egyformán világcsúccsal - leszögezte, hogy szeretné segíteni a csapatot a váltóban, s reméli, tudja is.

Nemrég kezdte újra a munkát a 25 méteres medencében rendezett múlt évi Eb negyedik magyar aranyának tulajdonosa, a mellúszó-specialista Gyurta Dániel is, így a kapitány a válogatott 11 fős férfirészlegéből ezúttal a legfelkészültebb Kis Gergőben bízik, aki Cseh távollétében a 400 m vegyes favoritja. Kiss László az olimpiai hatodik helyezettől dobogós pozícióra számít más számokban is, például 400 és 1500 m-es gyorson.

A nőknél többen is kellemes meglepetéssel rukkolhatnak ki: a szövetségi kapitány szerint nem is egy döntő eredményhirdetésekor állhat fel a dobogóra Verrasztó Evelyn, vagy éppen Szepesi Nikolett, Dara Eszter és Mutina Ágnes, még ha a tavalyi "rövidtermés" - a 4 arany mellett 2 ezüst és 3 bronz - megismétlése valószínűtlennek tetszik is.

Azzal együtt, hogy az előjelek biztatóak, amennyiben a november közepi országos bajnokságon öt magyar felnőttcsúcs született, amellett nem kevesebb mint 29 korosztályos rekord dőlt meg. A fiatalabb évjáratú tehetségek közül többen ott lesznek a horvát városban is, ahol bizonyságot adhatnak talentumukról.

A rijekai Európa-bajnokság magyar indulói:
nők: Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Dobár Éva, Tompa Orsolya, Pecz Réka (Jövő SC), Dara Eszter, Szepesi Nikolett (Kőbánya SC), Bordás Beatrix (Dunaferr SE), Jakabos Zsuzsanna (ANK Pécs), Kapás Boglárka (BVSC)
férfiak: Cseh László, Kovács Norbert (Kőbánya KSC), Gyurta Dániel, Verrasztó Dávid, Gyurta Gergely, Molnár Ákos (Jövő SC), Kis Gergő (Rája 94 ÚK), Takács Krisztián (Dunaferr SE), Balog Gábor (Bácsvíz KVSC), Szilágyi Ádám (Százhalombatta VUK), Nagy Péter (Delfin Tiffer 21 SE)