Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben a 19 éves ukrán Szergej Karjakin győzött az esztendő első szuperversenyén. Az utolsó fordulóban nagy izgalmak után nyert Perez Leinier Dominguez ellen. A kubai nagymester esélyes támadóállásban többször is hibázott, Karjakin higgadtan védekezett, királya sikerrel eltáncolt a fenyegetések elől. A szlovák Szergej Movszeszjan az amerikai Gata Kamskyval remizett. A két holland újonc, Daniel Stellwagen és Jan Smeets segített Karjakinnak, az azeri Tejmur Radzsabov világossal már 24 lépés után békét kötött, az örmény Levon Aronjan sem látott jobb megoldást, mint a lépésismétlést. A norvég Magnus Carlsen kicsit jobb állásában fölöslegesen kockáztatott, majd durva hibával vesztett a kínai Wang Yue ellen, így csak holtversenyes ötödik lett. Vaszilij Ivancsuk időzavarban a 40. lépésben vesztőt húzott, többek között legyőzőjével, Alekszandr Morozeviccsel holtversenyben utolsóként zárta szereplését. A meglepő végeredmény alaposan átírja a világranglistát! A 16 éves olasz Fabiano Caruana nyerte a "B" nagymesterversenyt, jövőre a szuperversenyen játszhat.

A hagyományos Corus tornák történetében először ünnepelhetik a szuperverseny győzteseként a 19 éves Szergej Karjakint. Az ukrán nagymester hatos holtversenyben kezdte az utolsó fordulót, és egyik riválisával, a kubai Perez Leinier Dominguezzel csatázott.

A szicíliai védelem Najdorf-változatában Dominguez gyalogáldozattal rohamot indított Karjakin királya ellen. Sötétnek minden higgadtságára szüksége volt, hogy ne veszítse el fejét a bonyodalmakban, szerencséjére a kínálkozó lehetőségek között Dominguez tévedt el. Minőségáldozata után rossz pillanatban sáncolt el hosszúra, a sötét király sikerrel eltáncolt a fenyegetések elől, az ellentámadás pedig átütött. Karjakin a tornán kétszer szenvedett vereséget, az amerikai Gata Kamskytól és honfitársától, Vaszilij Ivancsuktól kapott ki, öt partiban nyert. Karjakin tornagyőzelmével biztos résztvevője a Grand Slam idei döntőjének!

A befejező játéknap előtt kedvező párosításuknak köszönhetően több esélyt adtunk a végső győzelemre az azeri Tejmur Radzsabovnak és az örmény Levon Aronjannak. Meglepő módon azonban mindketten gyorsan remiztek holland ellenfeleikkel. Radzsabov világossal már a 24. lépésben kínálta a döntetlent Daniel Stellwagennek, míg Aronjan partija csak 22 lépésig tartott, Jan Smeets világossal megkeserítette életét. A kétszeres örmény olimpiai bajnok a hajrában gyengélkedett, Radzsabov jobban finiselt. Sikeresen mutatkozott be az elit mezőnyben a szlovák Szergej Movszeszjan, utolsó partijában biztos kézzel hárította az amerikai Gata Kamsky próbálkozásait.

Fantasztikus sikersorozat után csalódásként éli meg Magnus Carlsen holtversenyes ötödik helyét. Túlértékelte esélyeit a kínai Wang Yue-val szemben, és vereségével lecsúszott a dobogóról. Bánhatja, hogy három esélyes állását nem tudta győzelemig fokozni Radzsabov, Aronjan és Karjakin ellen. Dominguez nagy ziccert hibázott utolsó partijában.

Örülhetnek a rendezők, hiszen a három holland nagymester jól helytállt, a 21 éves Daniel Stellwagen és a 23 esztendő Jan Smeets mellett a rutinos Loek van Wely is gyűjtögetett Élő-pontokat.

A viadal szenzációja, hogy Vaszilij Ivancsuk és Alekszandr Morozevics négyes holtversenyben utolsó lett. Ivancsuk időzavarban elvesztette utolsó partiját, Morozevics számára a nyerés csak szépségtapasz. A győzelemre esélyesként szálltak harcba, Ivancsuk 4, Morozevics 5 játszmában is vereséget szenvedett! A tornán lejátszott 91 játszmából 32 végződött döntéssel, nincs veretlen résztvevő, Stellwagen az egyetlen nyeretlen a mezőnyben.

Az olasz Fabiano Caruana elsőségével fejeződött be a 16-os kategóriájú "B" nagymesterverseny. A 16 éves nagymester csak nyolcadik volt a rangsorban, de 8,5 pontjával elsőként ért célba, fél ponttal végzett mögötte az angol Nigel Short, az orosz Alekszandr Motiljev és az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov. Caruana ezzel kiharcolta a meghívót a jövő évi szuperversenyre. A "C" tornán a fülöp-szigeteki Wesley So győzött. A Hollandiában élő, orosz állampolgárságú 14 éves Arish Giri harmadik nagymesteri normáját teljesítette!

Az utolsó forduló eredményei:
Kamsky (amerikai, 2725) - Movszeszjan (szlovák, 2751) döntetlen (Szicíliai védelem, 47)
Adams (angol, 2712) - Van Wely (holland, 2625) döntetlen (Szicíliai védelem, 35)
Dominguez (kubai,2717) - Karjakin(ukrán, 2706) 0 -1 (Szicíliai védelem, 41)
Morozevics (orosz, 2771) - Ivancsuk (ukrán, 2779) 1 - 0 (Szláv védelem, 45)
Smeets (holland, 2601) - Aronjan (örmény, 2750) döntetlen (Szicíliai védelem, 22)
Wang Yue (kínai, 2739) - Carlsen (norvég, 2776) 1 - 0 (Félszláv védelem, 67)
Radzsabov (azeri, 2761) - Stellwagen (holland, 2612) döntetlen (Szicíliai védelem, 24)

A Corus 2009 szuperverseny végeredménye:
1.Szergej Karjakin (ukrán) 8 pont
2-4. Levon Aronjan (örmény), Tejmur Radzsabov (azeri), Szergej Movszeszjan (szlovák) 7,5
5-6. Magnus Carlsen (norvég) és Perez Leinier Dominguez (kubai) 7
7. Gata Kamsky (amerikai) 6,5
8-10. Loek van Wely (holland), Wang Yue (kínai) és Jan Smeets (holland) 6
11-14. Vaszilij Ivancsuk (ukrán), Daniel Stellwagen (holland), Michael Adams (angol) és Alekszandr Morozevics (orosz) 5,5

A nagymesterek teljesítménye a performance-pontszámok tükrében:
Karjakin 2804, Aronjan 2767, Radzsabov 2766, Movszeszjan 2767, Carlsen 2739, Dominguez 2742, Kamsky 2716, Van Wely 2696, Wang Yue 2688, Smeets 2698, Ivancsuk 2658, Stellwagen 2670, Adams 2663, Morozevics 2658.

Az Élő-pontszámok változása:
Karjakin + 17,6, Radzsabov + 0,9, Aronjan + 3,5, Movszeszjan + 3,5, Carlsen - 6,7, Dominguez + 5, Kamsky - 1,3, Wang - 10, Van Wely + 13,2, Smeets + 17,1, Adams - 7,7, Stellwagen + 9,5, Morozevics - 20,4 Ivancsuk - 23.