Vágólapra másolva!
Az erdélyi fürdőhelyen, Báznán zajló szuperverseny harmadik fordulójában három döntetlen született. Az azeri Tejmur Radzsabov kecsegtető pozíciót rontott remire a spanyol Alekszej Shirov ellen. A veteránok párharca, az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az izraeli Borisz Gelfand partija az orosz huszárjátékban békés pontosztozkodással zárult. Két vereség után a román Liviu-Dieter Nisipeanu ismert remivarit játszott meg az amerikai Gata Kamskyval szemben.

Az esztendő negyedik szuperversenyének harmadik játéknapja békésebb küzdelmeket hozott. Érdekességgel csak Tejmur Radzsabov és Alekszej Shirov Grünfeld védelmű játszmája szolgált.

Shirov új terve nem vált be, az azeri nagymester minőségáldozattal kezdeményezéshez jutott. Kölcsönös időzavarban mindketten hibáztak, Radzsabov nagy előnyhöz vezető folytatást, a spanyol sakkozó remit hagyott ki, majd Tejmur elmulasztotta, hogy fonalasan nyerő gyalogvégjátékra egyszerűsítsen.

Vaszilij Ivancsuk a várt orosz huszárjáték ellen ritkább változattal próbálkozott, de Borisz Gelfand biztos kézzel tartotta az egyensúlyt. Kettős vereség után a hazai pályán küzdő Liviu-Dieter Nisipeanu lépésismétléssel megszerezte első fél pontját, Gata Kamskynak sem volt ellenére, hogy sötéttel könnyedén remizzen.

A 3. forduló eredményei:
Tejmur Radzsabov (azeri, 2756) - Alekszej Shirov (spanyol, 2745) döntetlen (Grünfeld védelem, 37)
Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2675) - Gata Kamsky (amerikai, 2720) döntetlen (Olasz megnyitás, 16)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Orosz huszárjáték, 37)

A verseny állása:
1-3. Alekszej Shirov, Borisz Gelfand és Vaszilij Ivancsuk 2 pont
4. Tejmur Radzsabov 1,5
5. Gata Kamsky 1
6. Liviu-Dieter Nisipeanu 0,5

A 4. forduló párosítása:
Nisipeanu - Shirov
Ivancsuk - Radzsabov
Gelfand - Kamsky