Vágólapra másolva!
Elsőként ért célba, majd pályatévesztés miatt utólag egyperces büntetést róttak ki rá - ezzel visszacsúszott a harmadik helyre -, végül mégis megkaphatta a férfi üldözéses verseny aranyérmét a norvég Ole Einar Björndalen a dél-koreai Pjongcsangban zajló sílövő-világbajnokságon, vasárnap.

Björndalenhez hasonlóan mintegy tucatnyian tévesztettek pályát, s csapatvezetőik egyként tiltakoztak a versenybíróság elmarasztaló döntése ellen. Álláspontjuk szerint ugyanis az érintett versenyzőknek a nem szándékos útvonal-módosításból egyáltalán nem származott előnyük.

Mintegy háromórás vitát, fejetlenséget zárt le a nemzetközi sportági szövetség (IBU) fellebbviteli testülete azzal, hogy visszaállította az eredeti sorrendet.

A mostani sikerrel Björndalen - aki a szombati sprintben is diadalmaskodott - immár 12-szeres világbajnok.

A női üldözéses versenyt a svéd Helena Jonsson nyerte, a második helyen a szombati sprintben diadalmaskodó német Kati Wilhelm, a harmadikon az előző nap is bronzérmes orosz Olga Zajceva végzett. A címvédő német Andrea Henkel nem állhatott rajthoz, mert a délelőtti edzésen nem a kijelölt időpontban lőtt.

Visszaállított eredeti végeredmény:
férfi üldözéses verseny, 12,5 km, világbajnok:
Ole Einar Björndalen (Norvégia) 31:46.7 perc (4 lőhiba)
2. Makszim Csudov (Oroszország) 41.7 mp hátrány (3)
3. Alexander Os (Norvégia) 52.8 mp h. (3)

női üldözéses verseny, 10 km, világbajnok:
Helena Jonsson (Svédország) 34:12.3 perc (2 lőhiba)
2. Kati Wilhelm (Németország) 18.3 mp hátrány (6)
3. Olga Zajceva (Oroszország) 24.1 mp h. (6)

* * *

A magyar női csapat a negyedik helyen végzett a 3000 méteres váltóban a rövidpályás gyorskorcsolyázók drezdai Világkupa-versenyén. A négyes döntőben az amerikaiak voltak a leggyorsabbak, a második helyen az olaszok, a harmadikon pedig a dél-koreaiak zártak. A többi számban nem került fináléba magyar versenyző.

* * *

Hat arany-, 11 ezüst- és 13 bronzérmet szereztek a magyarok a speciális olimpikonok egyesült államokbeli Boise-ban rendezett téli világjátékán. A 37 versenyzőből álló küldöttség hétfő délelőtt 10.30-kor, a New Yorkból induló közvetlen járattal érkezik Budapestre, Ferihegy 2B terminálra, ahol ünnepélyesen fogadják őket. Az értelmileg sérült sportolók számára legközelebb 2011-ben, Athénban rendeznek ötkarikás küzdelmeket, akkor a nyári sportágak képviselői versenyezhetnek majd.