Következő mérkőzések
Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria
Vágólapra másolva!
Az utolsó fordulóban kikapott ugyan a nála 59 évvel idősebb Portisch Lajostól Szentgotthárdon, ez azonban már mit sem változtatott azon, hogy Rapport Richárd lett a legfiatalabb nemzetközi sakknagymester jelenleg a világon. A március 24-én 14. születésnapját ünneplő sakkozó mindig az idősebbek társaságát kereste, élvezettel játszik napi 8-10 órát, és a siker titkának tartja, hogy nem bénítja a tét. Edzője szerint eljuthat lékói magaslatokba, apja pedig úgy véli, hogy fia azért boldog, mert annak élhet, amit imád. 

"Négyévesen már ismertem a lépéseket, de akkor a sakk még csak egy volt számomra a sok játék közül. Négy éve viszont már versenyszerűen sakkozom, amit egy iskolai osztályzatnak köszönhetek. Az történt, hogy matematikából kaptam egy négyest, mire édesapám elküldött sakkozni, hogy javuljon a koncentrációs képességem" - mesélte az [origo]-nak Rapport Richárd, majd elárulta, hogy élete ötödik interjúja a mostani.

A szentgotthárdi Gotth'Art-kupa utolsó előtti fordulójában legyőzte az idei junior bajnok Fodor Tamást, amivel eldőlt, hogy immáron ő Magyarország valaha volt legfiatalabb nemzetközi nagymestere. A cím begyűjtése 13 évesen, 11 hónaposan és 5 naposan sikerült a szombathelyi születésű sakkozónak, aki ezzel megdöntötte Lékó Péter 14 évesen, 4 hónaposan és 22 naposan - 1994-ben - elért rekordját.

Rapport a magyar csúccsal az örökranglista ötödik helyére ért oda, ahol csupa világsztárokkal van körülvéve a top 10-es mezőnyben. Az élen Szergej Karjakin áll (2002-ben 12 évesen és 7 hónaposan lett nemzetközi nagymester), harmadik a világranglista-vezető Magnus Carlsen (2004, 13 év/3 hónap/27 nap), de ott van a legjobb 10-ben az azeri Tejmur Radzsabov vagy az ukrán Ruszlan Ponomarjov is, míg Lékó - Rapport érkezésével - leszorult a 11. helyre. Jelenleg Rapport a legfiatalabb nemzetközi nagymester a világon.

Ez a siker már csak azért is meglepő, mert viszonylag később kezdett sakkozni: míg Polgár Judit már 4 évesen rendszeresen játszott, s 9 éves korában már jelentős játékerőt képviselt, addig Rapport csak 9 évesen kezdett el komolyan foglalkozni a sportággal.

Forrás: www.rapportrichard.hu

"Ha nem szeretném, nem sakkoznék ennyit"

"Naponta legalább 8-10 órát edzek. Megreggelizek, és onnantól szinte egész nap sakkozom, a legtöbbet a számítógép ellen" - mesélte Rapport, aki ha éppen nem a versenyekre készül, akkor lakóhelyén, a Szombathely melletti Sé nevű faluban kerékpározik, súlyzózik, vagy a testvéreivel (két öccse és egy húga van) játszik és focizik.

A zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp klubcsapatában szereplő játékos szinte csak sakkozókkal tartja a kapcsolatot, a bulik nem érdeklik, osztálytársai nincsenek, hiszen magántanulóként végzi az általánost. Azt mondja, ő így boldog, hiszen a sakkozásra tette fel az életét. "Szeretem, azért csinálom, ha nem szeretném, nem sakkoznék ennyit. A vizsgák nem okoznak gondot, egy hét alatt megtanulok mindent, jó a memóriám, így egész könnyen megjegyzem a tananyagot. De az iskola is sokat segít, mindenben támogat."

A sikertörténet 2006-ban kezdődött

A NUSI (Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet) által támogatott Maróczy Géza Központi Sakkiskolába 2006 júniusában vették fel az első csoportot, amelynek tagja volt Rapport Richárd is, akiről az iskola vezetői már a felvételi előtt nagyon jó híreket kaptak. Jól sikerült a bemutatkozása, már akkor széles körűek voltak az ismeretei, meggondoltan, de mégis nagyon gyorsan oldotta meg a feladatokat. 2006-ban első volt a 10 évesek korcsoportjában az EU-s bajnokságon, egy év múlva egy korosztállyal feljebb mindent megnyert a hazai viadalokon.

Diákolimpiát, rapidbajnokságot nyert, majd a korcsoportos bajnoki címet is megszerezte. 2008-ban, Harkányban a nyílt magyar bajnokságon a felnőttek között lett második. Számos nemzetközi versenyen elnyerte a legjobb ifjúsági sakkozó díjat. Sikerrel mutatkozott be a felnőttválogatottban is: tavaly májusban a Mitropa-kupán debütált. 2006 októberében 2103 volt az Élő-pontja, három és fél évvel később már 2486-nél tart. A 14 évesek korosztályában a világon a másodikként jegyzik.
Apja szerint óriási lépés a sikeres jövő felé, hogy a fia nemzetközi nagymester lett, ám ez még nem jelent egyenes utat a világhírnév felé, hiszen több olyan magyar sakkozót ismer, akik menedzselési hibák miatt nem érték el azt, amire valójában képes lehettek volna.

"Egyfelől könnyebb lesz a dolgunk, mert az ismertsége révén egyre több olyan versenyre eljuthat, amelyikben eddig csak reménykedhettünk. Probléma viszont, hogy a továbblépéshez további anyagi forrásokra lenne szükség. Vannak már szponzorok, a klubtól is kap támogatást, és mi is igyekszünk mindent biztosítani. Olyan ez, mint egy üzleti vállalkozás, annyi különbséggel, hogy Ricsi karrierjét nem befektetésnek tekintjük, hanem az ő boldogulásának, önmegvalósításának és örömforrásának is."

Rapport Tamás szerint 2650 Élő-pont felett már több lenne a bevétel, mint a kiadás, ám egyelőre megjósolhatatlan, hogy ez az idő mikor jön el. Richárd azt mondja, őt nem a pénz motiválja: "Nem nézem, hogy mennyit lehet nyerni egy-egy tornán, persze tudom, hogy a sakkozásból később simán meg lehet élni, de én nem a megélhetésért játszom."

"Egyszerűen leül, és megveri az ellenfelét"

Sokáig az apja menedzselte, ám mivel nem beszél nyelveket, ezt a feladatot nyáron átvette tőle Flumbort András nemzetközi mester. Egyik edzője, Ruck Róbert meg van győződve arról, hogy Rapport a sakkvilág legjobbjai közé emelkedhet. "Legutóbbi két versenyén még annál is jobb eredményt ért el, mint amire számítottam. Mindez nem a véletlen műve, Ricsi nagyon erős játékos, és megvan az esélye arra, hogy lékói magaslatokba emelkedjen. Nem tudjuk, hogy hol a határ, de hogy ilyen fiatalon nemzetközi nagymester lett, jelzésértékű. Az erőssége nem abban rejlik, hogy százig megtanulja a variációkat. Egyszerűen leül, kijön egy állás, ő pedig megveri az ellenfelét. Erősebben sakkozik, mint azok, akik fölötte állnak. Szorgalmas, és mindemellett nagyon-nagy tehetség."

Rapportot jó idegzetű sakkozónak tartják, akinek fiatal kora ellenére sem esik kétségbe a nehéz pillanatokban. "A partik előtt persze én is izgulok, de amint elkezdődik a meccs, onnantól már nem, a koncentrálás ugyanis kizárja az izgulást. Talán akkor izgulok egy kicsit, amikor egy kockázatos lépésen gondolkodom, ám összességében a téttől függetleníteni tudom magam" - mondta.

Forrás: www.rapportrichard.hu

IQ-tesztet még nem csinált, pedig Lénárt Ágota sportpszichológus szerint 4-5 évvel intelligensebb, mint a kortársai. Apja szerint ez az egyik oka annak, hogy mindig az idősebbek társaságát kereste. "Pedig egyáltalán nem érzem magam 18 évesnek" - jegyezte meg a sakkozó.

A februári Első Szombat versenyen másodszor teljesítette a nagymesteri normát (a nemzetközi nagymesteri címhez három szükséges), amihez a viadalon az utolsó partit meg kellett nyernie. A lélektanilag nem könnyű feladatot sikerrel megoldotta, legyőzte klubtársát, Boros Dénest, s megnyerte a versenyt. "Bíztam benne, hogy sikerül, de nem tett görcsössé a tét" - emlékezett vissza a döntő partira, amelynek az elején nagy időhátrányba került, utána mégis elég simán győzött.

A szerdán befejeződött szentgotthárdi Gotth'Art-kupa előtt egyáltalán nem tűnt biztosnak, hogy a 10 fős mezőnyben - amelyben előzetesen 2444 Élő-pontjával csak a kilencedik helyre taksálták - sikerül teljesítenie a harmadik normát, ám jó formában, az esélyeit kihasználva végig remekül sakkozott, és egészen az utolsó fordulóig megőrizte veretlenségét. Szerdán már Magyarország legfiatalabb nagymestereként ült asztalhoz a nála 59 évvel idősebb Portisch Lajos ellen.

A rutin meg az évek

Előtte Bánusz Tamás, az osztrák Martin Neubauer, Bokros Albert és Fodor Tamás ellen is nyert, s a szakértők szerint a nemzet sportolója - az olimpiai bajnok, nyolcszoros világbajnokjelölt, kilencszeres bajnok - Portisch Lajosnál sokkal jobban játszott világossal, végül mégsem tudott nyerni.
"Látszott a játékán a tapasztalat, jó érzés volt ellene játszani. Úgy gondolom, jól ment a játék, ám sajnos több nyerési esélyt elszalasztottam. Sajnálom, mert érdekes lett volna, ha megverem. A tornagyőzelemhez a remi is elég lett volna, de ezúttal a végét elrontottam." A nagymesteri cím persze kárpótolja, igaz, a megszerzésekor semmi különöset nem érzett, amit azzal magyaráz, hogy már most a következő feladatra koncentrál: a Magyar Sakkszövetség elnöksége már korábban döntött arról, hogy Rapport meghívást kap a Szegeden megrendezendő 60. férfibajnokságra.

Felvetettük, leülne-e a világranglista-vezető, norvég csodagyereknek nevezett Magnus Carlsennel szemben egy sakkpartira: "Megfelelő körülmények esetén állnék elébe egy ilyen meccsnek. Hogy lenne-e esélyem a győzelemre? Lenne, de azért kevesebb, mint bárki más ellen."

Mindez nem jelenti azt, hogy Rapport Carlsent tartja a világ legjobb sakkozójának, úgy véli, a norvégon kívül Topalov, Kramnyik és Anand jelenti a jelenlegi közvetlen élmezőnyt, akik körülbelül egy szintet képviselnek. "A célom, hogy egyszer én is odakerüljek a legjobbak közé."

Mindent egy helyen az Eb-ről