Vágólapra másolva!
A teljes világsajtót bejárta Czink Melinda wimbledoni nyitófordulós győzelme: a ranglistán 262. magyar a tizedik helyen álló Samantha Stosurt győzte le, alig több mint egy óra alatt. Az "ismeretlen magyarra" Vietnamban is rácsodálkoztak, az ausztrálok sokkolt honfitársukat idézgetik, aki megdicsérte ellenfelét.

"Stosurt kiejtette az ismeretlen magyar" - ezzel a címmel számolt be Czink Melinda győzelméről az ausztrál Herald Sun nevű újság. A lap kiemeli, hogy a magyar játékos váll- és könyöksérülése miatt nem versenyzett az elmúlt időszakban, ám mint írja, a Grand Slam-tornákon amúgy is nagyon gyenge mérleggel rendelkezik: tizennégyszer esett ki az első fordulóban.

"Egy óra eltelt, és még mindig szinte sokkolva vagyok" - idézi az ausztrál lap a vesztes nyilatkozatát. "Nagy csalódás ez, nem igazán tudom, mit mondhatnék azon kívül, hogy a felkészülés során és a meccsen is mindent megtettem, de ez nem volt elég."

"Nem kellene erre panaszkodnom, de az ellenfelem rendkívül jól játszott. Az első játékban két ászt és két foghatatlan szervát ütött, aztán néhány további nyerővel megadta az alaphangot" - méltatta a magyart Stosur. "Ezt a játékot ráadásul végig megtartotta."

Az ausztrál tavaly döntőt játszott a Roland Garroson, a US Openen pedig negyeddöntős volt, ezúttal azonban egy óra hét perc után már csomagolhatott is.

A magyar meglepetésről szinte az egész világon írnak. A vietnami Phú Yen online wimbledoni hírének bevezetőjében egyedül Stosurék meccsét emeli ki, és szintén az "ismeretlen" jelzővel illeti Czinket, akárcsak a Times of India című újság. Az Iafrica.com azt ecsetelte, Czink mennyivel hatékonyabb volt a hálónál, és jóval több bréklabdáig jutott, a World Tennis pedig még annak tudatában is megalázónak tartja az eredményt, hogy Czink "kiválóan szervál", és állt már a 38. helyen is a WTA-rangsorban.

Czink Melinda huszonegy GS-tornán indult, kétszer jutott a harmadik körig, ötször pedig egy fordulót élt túl, a többi alkalommal egyből azonnal búcsúzott. Következő ellenfele a ranglistán kereken századik fehérorosz Ansztaszija Jakimova lesz, aki az eddigi GS-versenyein Czinkhez hasonlóan pont 14-szer búcsúzott az első körben.