Vágólapra másolva!
Visszalépett a Tour de France országúti kerékpáros körversenytől az orosz Alekszandr Kolobnyev, akinek tiltó listán lévő vízhajtót mutattak ki a szerdán levett vizeletmintájában.

"Nem tudom, hogy került a szer a szervezetembe" - olvasható a Katyusa harmincéves bringásának közleményében, amelyben arról is beszámol, hogy csapata nem rúgta ki az esetet követően.

A francia rendőrség átkutatta Kolobnyev szállodai szobáját, miután nyilvánosságra került a versenyző doppingvétsége, de nem talált illegális szereket.

A Kolobnyev mintájában kimutatott vízhajtó az UCI szabályai szerint nem minősül doppingszernek, ugyanakkor arra használják, hogy más tiltott szereket elfedjen. Emiatt az ilyen vétséget nem sújtják a versenyzői jog azonnali felfüggesztésével, ennek ellenére a versenyző és csapata a visszalépés mellett döntött.

Kolobnyev a 2008-as pekingi olimpia mezőnyversenyében bronzérmet nyert, míg a 2007-es és 2009-es világbajnokságon egyaránt ezüstérmes lett.

Rajta kívül még egy kerékpáros nem állt rajthoz a hétfői szünnapot követő keddi etapon: az ukrán bajnok Alekszandr Popovics vasárnap óta lázas, ezért csapata nem engedte elindulni.

A Radioshack immár harmadik versenyzőjét vesztette el, ugyanis korábban bukások miatt két legjobbja, a szlovén Janez Brajkovic és az amerikai Chris Horner is feladta a Tourt, a német Andreas Klöden pedig hátsérüléssel folytatja a viadalt.