Vágólapra másolva!
Oscar Pistorius óvadék ellenében szabadlábon védekezhet, miután Desmond Nair bíró úgy ítélte meg, hogy a vád érvei nem voltak elég megalapozottak ahhoz, hogy a sportolót máris börtönbe csukják, és szerinte nem áll fenn annak a veszélye, hogy elszökjön. A barátnőjét múlt csütörtökön lelövő paralimpiai bajnok nem hagyhatja el az országot, a nap 24 órájában elérhetőnek kell lennie és nem ihat alkoholt. A per csak júniusban kezdődik.

A pénteki történések percről percre

A korábbi meghallgatásokon még nem voltak jelen a meggyilkolt barátnő, Reeva Steenkamp rokonai, ám a péntek délutáni bejelentésre már megérkeztek. "Azért jöttünk, hogy Reevát képviseljük, de nem fogunk nyilatkozni az ügyben" - jelentették ki.

Desmond Nair bíró a délutáni bejelentésen hosszasan, közel két órán át sorolta az elmúlt napok meghallgatásain elhangzott érveket és ellenérveket azzal kapcsolatban, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezhetik-e a paralimpiai bajnok futót. A bíró elmondta, elképzelhető, hogy közfelháborodást vált majd ki, ha elengedik, és némileg aggasztó, hogy korábban is viselkedett erőszakosan (egyszer egy étteremben elsütött egy pisztolyt és megfenyegetett egy focistát, hogy eltöri a lábait), ugyanakkor szerinte nem kell tartani attól, hogy elszökne, és a vád érvei sem voltak elég megalapozottak ahhoz, hogy a sportolót máris börtönbe csukják, ezért szabadlábra helyezi.

Forrás: AFP/Stephane de Sakutin
Pistorius elmehet, de a várost sem hagyhatja el engedély nélkül AFP/Stephane de Sakutin

Az óvadék összege 1 millió rand (kb. 25 millió forint), amiből 100 ezret (kb. 2,5 millió forint) kell készpénzben letennie, a többire pedig garanciát kell vállalnia. Pistoriusnak minden személyes iratát le kell adnia a rendőrségen, nem hagyhatja el az országot, nem mehet egy repülőtérre sem, és meg kell jelennie az örsön hétfőtől péntekig minden nap reggel 7 és 13 óra között. A bíró felolvasta néhány ember nevét, akikkel nem találkozhat és nem beszélhet Pistorius, főleg a szemtanúkról van szó.

Vissza kell adnia a pisztolyát, nem lehet nála fegyver, kineveznek mellé egy tisztet, akitől engedélyt kell kérnie, hogy elhagyhassa Pretoria városát és meg kell adnia egy telefonszámot, amin a nap 24 órájában elérhetőnek kell lennie. Nem erőszakoskodhat nőkkel, nem kábítószerezhet és alkoholt sem ihat, valamint nem mehet vissza a házába, a gyilkosság helyszínére.

A per június negyedikén, helyi idő szerint délelőtt 8.30-kor kezdődik.

Ez történt a péntek délelőtti meghallgatáson

Sok újdonsággal nem tudtak előállni a felek, gyakorlatilag ugyanazokat az érveket hozták fel Pistorius szabadlábra helyezése mellett és ellen, amiket már korábban is. Gerrie Nel, a vád képviselője azzal kezdte, hogy Reeva Steenkamp rövidnadrágján áthatolt a golyó, és eléggé valószínűtlen, hogy rövidnadrágot húzzon valaki csak azért, hogy kimenjen éjszaka a vécére.

Állítólag Pistorius az ágy bal oldalán feküdt, a nő pedig a jobb oldalon, ahol a pisztolytáska és az erkélyajtó is volt, így a vád szerint a sportolónak mindenképp el kellett mennie a barátnője mellett. "Nem vette észre, hogy nem fekszik ott?" - tette fel a kérdést Nel, miután Pistorius azt állította, hogy az erkélyajtót akarta becsukni, azért kelt fel, és ekkor hallotta a zajt a fürdőből. A sportoló azt is mondta, hogy azért tartott pisztolyt az ágya alatt, mert félt a betörésektől. Paranoiásnak tüntették fel, de Nel nem érti, hogy akkor miért aludt nyitott erkélyajtónál, és miért nem volt bezárva a bejárati ajtó sem.

"Mielőtt levitte volna Steenkampet, lement, és kinyitotta az ajtót, mivel a lakópark biztonsági embere már úton volt hozzá. Nincs ebben semmi meglepő" - reagált Barry Roux, Pistorius ügyvédje.

Pistorius sírt, miután megölte a nőt, de Nel szerint ez még nem bizonyítja azt, hogy nem szándékosan tette. "Lelkiismeret-furdalása is lehetett. Sőt, az is lehet, hogy saját magát sajnálta, hogy vége a karrierjének, és gyakorlatilag az egész életének."

A védelem szerint Pistorius azért sem menekülne el, mert műlábakkal és ekkora világsztárként nem tudna máshol nyugodtan élni, valamint orvosi kezelésre is szorul. A vád szerint az, hogy Pistorius híres, még nem jelenti azt, hogy nem menekülne el. "Sok híres ember próbálta már megúszni így a börtönt. Az olaszországi ház valóban nem az övé, csak bérli, de van kulcsa hozzá, bármikor elmenekülhet oda." Nel szerint Pistorius képes lenne arra is, hogy átplasztikáztassa az arcát, csak hogy ne ismerjék fel.

Amikor a bíró megkérdezte a védelmet, hogy mivel kellene vádolni a sportolót, az ügyvéd így válaszolt: "Gondtalanságból elkövetett emberöléssel."