Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka a Magyar Úszószövetség tudta nélkül utazott el az austini pénzdíjas versenyre, a szövetség pedig csak akkor adja ki számára a versenyengedélyt, ha az úszónő felhívja Kiss László szövetségi kapitányt. A szakember a Facebookról tudta csak meg, hogy Hosszú az Egyesült Államokba utazott. 

Úgy látszik, Hosszú Katinka komolyan gondolja azt, amit hétfőn írt a Facebookon: "Elég, ha egy dologban vagy tehetséges, hogy sosem adod fel!" – fogalmazott abban az üzenetben, amelyben tudatja az oldala követőivel, hogy megérkezett Austinba.

A lavinát elindító hétfői Facebook-üzenet:

Tegnap este megérkeztünk Austin-ba, ahol pénteken kezdődik az Arena Pro Series verseny. Ma reggel pedig irány az edző...

Posted by Katinka Hosszu on Monday, January 11, 2016

Ez az üzenet Kiss László számára is komoly hírértékkel bírt, a szövetségi kapitány ugyanis csak innen értesült arról, hogy az úszónő és az edzője, Shane Tusup elutaztak az Államokba. Hosszú a versenyen elvileg csak akkor úszhat, ha kikéri a szövetségtől a versenyengedélyét, ám ehhez fel kell hívnia Kiss Lászlót.

Az ügyben a Magyar Úszószövetség közleményt adott ki, amelyet változtatás nélkül közlünk:

Bár január 14-én, csütörtökön a Nemzeti Színházban rendezik meg az 58. Év sportolója gálát, Hosszú Katinka január 10-én, vasárnap

amelyre január 15–17. között, péntektől vasárnapig kerül sor.

Amikor még mosolygott Forrás: MTI/Kovács Anikó

Kiss László szövetségi kapitány Katinka Facebook-oldaláról hétfőn értesült arról, hogy a versenyző és edzője már Austinban van. A Magyar Úszószövetség és a kapitány arról sem kapott tájékoztatást, hogy meddig lesznek távol, hazautaznak-e a versenyről, vagy a továbbiakban külföldön készülnek.

Miután Hosszú Katinka már vasárnap elutazott a tengerentúlra, versenyengedélyezési kérelme – a menedzsmentje révén – hétfőn érkezett meg a szövetségbe.

A szövetség kényszerhelyzetbe került:

Ha nem adja meg – és amennyiben az Arena versenysorozat rendezői megkövetelik a startengedélyt –, akkor a MÚSZ a legjobb szándéka ellenére is kárt okozhat a legeredményesebb magyar versenyzőnek, mint ahogy a verseny rendezőinek is. Nyilvánvaló, hogy Hosszú Katinka neve szerepel a programban, a verseny rangját emelő részvételére a házigazdák joggal számítanak, a repülőjegyét alighanem megvették, kint tartózkodásának költségeit minden bizonnyal kifizették.

Mindezek ismeretében a Magyar Úszószövetség úgy döntött: bár a versenyzőnek a versenyengedélyt még az austini meghívás elfogadása előtt illett volna megkérnie, a kialakult helyzet mielőbbi békés rendezésének elősegítése érdekében

Kétségtelen, hogy a sportolónak a versenyek előtt már az úszásra kell összpontosítania, Austinban azonban mégsem az olimpia zajlik; egy néhány perces telefonbeszélgetés Katinka teljesítményét nem befolyásolhatja negatívan, viszont ily módon a részéről is kifejezésre juthat a vita lezárásának szándéka.

Vajon felhívja-e az úszónő a kapitányt? Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A fentiek alapján a MÚSZ kiváltképp örömmel és köszönettel fogadja Borkai Zsolt hasonló indíttatású bejelentését, amelynek értelmében a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kész egy asztalhoz ültetni Hosszú Katinkát és a szövetség elnökét.

mert a sportági szövetségben ezt senki sem tudja.

Az ügy szempontjából figyelemre méltóak Siklós Eriknek az M4 Sporthétfő című műsorában megfogalmazott szavai. Arra a kérdésre, hogy miért vett részt tevőlegesen Hosszú Katinka sajtótájékoztatóinak a szervezésében, a MOB kommunikációs igazgatója eddigi eljárása igazolásul a NOB Chartára hivatkozott: "a sportoló mindig az első". Ugyanakkor

A Magyar Úszószövetség, alávetve magát a NOB Chartában megfogalmazottaknak, azokkal összhangban, mindenkor a Magyar Olimpiai Bizottság joggal hangsúlyozott célkitűzéseit szeretné követni, a tiszta játékot, egymás kölcsönös tiszteletét ösztönözni.

Szavazzon!

Ön felhívná Kiss Lászlót Hosszú Katinka helyében?