Vágólapra másolva!
Felhergelték és hazugságokkal félrevezették a 75 kilós Harcsa Zoltánt, aki kedden délután bejelentette, hogy nem kíván többet a magyar ökölvívó-válogatottban szerepelni. Harcsa egyben azt is közölte, hogy 27 évesen – ereje teljében – befejezi sportpályafutását. A két olimpiát is megjárt magyar ökölvívónak a profik táborát erősítő Bacskai Balázzsal kellett volna megmérkőznie a Madárfészek Akadémián, hogy eldőljön: melyik versenyző utazzon a londoni olimpiai kvalifikációs versenyre. Harcsa nem állt ki Bacskai ellen, a ringben teátrális jelentek közepette jelentette be visszavonulását.

Szerkesztőségünk megkereste Balzsay Károly szövetségi kapitányt, aki a következőket mondta az üggyel kapcsolatban.

„Ez a történet még tavaly decemberben kezdődött, amikor a Magyar Ökölvívó Szövetség megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azon álláspontját, amely szerint a 2020-as tokiói játékokon az amatőrök mellett a profik is elindulhatnak az ökölvívó olimpiai tornán.

Éppen azért, hogy megnézhessük, ki hol tart a felkészülésben Kíváncsiak lettünk volna arra is, hogy a profik hogyan illeszkednek az amatőr körülmények közé. Ugye, az amatőrök között teljesen más a bíráskodás, itt fejvédő is van, ehhez idomulni kell. Eredetileg három súlycsoportban, a 63, a 75 és a 81 kilóban lettek volna meccsek, ebből a háromból végül egy maradt, a 75 kg-ban zajló a Harcsa-Bacskai párharc. Amikor kiderült, hogy ezt a bokszolást mindenképpen szeretnénk megtartani, egyesek elkezdték hívogatni Harcsát."

Kikre gondol?
Azokra, akiknek nem érdekük az, hogy a magyar ökölvívósportban végre tiszta viszonyok legyenek.

Ez az egész nem más, mint egy hazug támadás az új sportági vezetés ellen.

Amikor Bajkai István elnök urat tavaly megválasztottuk, pontosan az volt a cél, hogy a magyar bokszban végre átlátható viszonyok legyenek és rend is jellemezze a sportágat.

Mivel traktálták Harcsát azok, akiknek nem érdekük a rend ebben a sportágban?
Olyan hazugságokkal, hogy ezt az egészet ellene találták ki, hogy előre le van játszva az egész, hogy semmi esélye. Természetesen erről szó sincsen.

Ezzel együtt Harcsa – úgy vélem – nagyon rossz döntést hozott azzal, hogy bejelentette a visszavonulását. Ugyanis ezen a keddi, Bacskai elleni kesztyűzésen semmi nem dőlt volna el. Az elnökség tényleg csak azt szerette volna látni, milyen állapotban vannak a versenyzők. Ezért jelent meg a helyszínen az olimpiai felkészülést irányító kazah edző, ezért jelöltünk ki amatőr bírókat, ezért voltam ott én is.

Mi történik most? Harcsa Zoltán visszavonulásával ebben a súlycsoportban Bacskait indítják a londoni olimpiai kvalifikációs versenyen?
Igen, a brit fővárosban Bacskai Balázs indul ebben a súlycsoportban. Én nagyon bízom abban, hogy ez az egész történet nem fejeződik be azzal, hogy Harcsa Zoltán lemondta a válogatottságot.

Azok, akik ennek a bokszolásnak az ürügyén már megint a profik és az amatőrök közti ellentétet akarták felszínre hozni.