Élő közvetítés
Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Visszavonul a két olimpiai aranyéremtől is megfosztott súlyemelő

Weightlifting. Russian President's Cup. Day One landscape SQUARE FORMAT
2757348 12/12/2015 Ilya Ilyin (Kazakhstan) during the men's 105 kg weightlifting event at the Russian Federation President's Cup 2015 in Grozny. Said Tsarnaev/Sputnik
Vágólapra másolva!
Visszavonul a világ talán legnépszerűbb súlyemelője, a doppingvétségek miatt többször is bajba kerülő kazah Ilja Iljin.

A közösségi oldalán félmilliónál is több követővel bíró kazah súlyemelő hivatalos bejelentést még nem tett, de egyértelműen kijelentette, hogy nem lesz ott 2021-ben Tokióban.

"Miután még az sem biztos, hogy 2021-ben megrendezik az olimpiát, számomra egyértelmű, hogy én semmi esetre sem leszek ott" – mondta a 32 éves sportoló.

Iljin 2008-ban és 2012-ben is nyert egy-egy olimpiai aranyérmet, de doppingvétség miatt mind a pekingi, mind a londoni érmétől megfosztották. Hosszas bírósági huzavona után 2018-ban végül csak egy vétség miatt tudták két évre eltiltani, így akár már idén nyáron újra versenyezhetett volna Tokióban, ha a koronavírus-járvány miatt nem kell elhalasztani az olimpiát.

Iljin úton a világcsúcs felé a 2015-ös kazanyi Elnök Kupán Forrás: Sputnik via AFP/Said Tsarnaev

A karrierjét a 85 kilósok között kezdő Iljin pályafutása első tíz évében nem talált legyőzőre, és számos világrekordot állított fel mind a 94, mind a 105 kilóban, utóbbiban a 2015-ös kazanyi Elnök Kupán 437 kilós összetett eredményt ért el, amit később már megközelíteni sem tudott.

Miután a kazahok a pekingi és a londoni olimpián levett minát újravizsgálása során tíz pozitív tesztet produkáltak, Tokióban csak két súlyemelőt, egy-egy férfi és női versenyzőt nevezhetnek.

Mindent egy helyen az Eb-ről