Korlátozott számban érkezhetnek külföldi szurkolók a 2021-es olimpiára

Horizontal
People attend the Friendship and Solidarity Competition gymnastics event in Tokyo on November 8, 2020, the first major international sporting event in the Japanese capital since the Tokyo 2020 Olympic Games was postponed due to the coronavirus pandemic. (Photo by Charly TRIBALLEAU / AFP)
Vágólapra másolva!
Korlátozott számban lehetnek jelen külföldi szurkolók a jövő évre halasztott tokiói olimpia versenyein.

Erről először beszélt Muto Tosiro, a szervezőbizottság vezérigazgatója az után, hogy a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében hozott, illetve a későbbiekben is alkalmazandó intézkedéseket a szakemberekkel áttekintették.

Készítenek majd egy szigorú sorvezetőt, egyfajta szabálykönyvet, amelynek útmutatásait követni kell, illetve

egészségügyi applikációkat fognak alkalmazni a szurkolók nyomon követésére és a fertőzés terjedésének monitorozására.

"Jövő tavaszra állunk elő az összes szurkolóra, beleértve a nem japán lakosokra vonatkozó előírásokkal" - jelezte egy online tájékoztatón.

Muto korábban úgy fogalmazott, nehéz lenne karanténba küldeni a külföldről érkezőket, most viszont már azt sugallta, hogy akár erre is sor kerülhet.

mondta, hozzátéve: mutatkozik lehetőség arra, hogy a karanténtól eltekintsenek, amennyiben az érkezők bizonyos feltételeknek megfelelnek.

Muto Tosiro szigurú intézkedéseket tervez bevezetni a 2021-es olimpia kapcsán Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Yoshitaka Nishi

A szervezőbizottság és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) további öt hónapot adott magának arra, hogy - amikor az északi féltekén tavasz lesz - véglegesítse az eljárást a sportolókkal, a hivatalos személyekkel, szponzorokkal és televíziósokkal, újságírókkal szemben. A szurkolókat illetően Muto úgy fogalmazott, érthető az aggodalmuk amiatt, hogy nem tudják, jöhetnek-e vagy sem.

Arra a felvetésre, hogy vajon a játékokra érkezők követik-e majd a szabályokat, Muto úgy reagált, azután, hogy Japán területére lépnek, nem tudják már úgy követni a drukkereket, mint a sportolókat, ezért a legfontosabb, hogy az ellenőrzés a belépéskor hatékony legyen.

Muto beszélt arról is, hogy még nem döntötték el, hány szurkolót engedhetnek be az egyes helyszínekre, mert a tapasztalatgyűjtés még zajlik.

Ugyanakkor néhány baseball-stadiont már teszteltek 80 százalékos telítettséggel.

Az olimpiát idén nyárról a 2021. július 23. és augusztus 8. közötti időszakra ütemezték át, majd augusztus 24-től szeptember 5-ig következik a paralimpia.