Felvonhatják az olasz zászlót és lejátszhatják a himnuszt a tokiói olimpián

Horizontal
Valentina Vezzali of the Italian Olympic squad carries her country's flag during the Opening Ceremony of the London 2012 Olympic Games at the Olympic Stadium July 27, 2012 in London. AFP PHOTO / EZRA SHAW/POOL (Photo by EZRA SHAW / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) figyelmeztette Olaszországot, hogy sportolói nem indulhatnak hazájuk zászlója alatt, valamint a himnuszukat sem játsszák le a tokiói játékokon, amennyiben szerdáig nem rendezi vitáját a kormány az olimpiai bizottsággal (CONI).

Az ötkarikás ügyekben járatos insidethegames.biz oldal beszámolója szerin Giovanni Malago, a CONI elnöke felszólalt az olasz szenátus előtt, és arra kérte Giuseppe Conte miniszterelnököt, hozzon sürgősségi rendeletet annak érdekében, hogy a NOB ne büntesse Olaszországot.

A minisztertanács keddi ülésén végül jóváhagyták a CONI számára nagyobb autonómiát biztosító intézkedést, amit megerősített Vincenzo Spadafora sportminiszter is. A rendeletet az olasz parlamentnek még jóvá kell majd hagynia.

Malago a döntést követően annak tartalmáról telefonon adott tájékoztatást Thomas Bach NOB-elnöknek, és a történtek kapcsán mindketten kifejezték elégedettségüket.

A NOB azért helyezte kilátásba a szankciókat, mert az olasz parlament jóváhagyta a sporttörvény tervezetét, amely szerint egy kormány által ellenőrzött szervezet jön létre "Sport e Salute" néven, és ennek feladatai közé tartozik a jövőben az állami támogatások szétosztása. Korábban ezt a szerepet a CONI töltötte be. A NOB már többször aggodalmának adott hangot, mert szerinte a kormány ezzel a lépéssel beavatkozik a CONI életébe, és így megsérti az olimpiai chartát.