Vágólapra másolva!
A budapesti Duna Arénban rendezett vizes Európa-bajnokság medencés úszóversenyeinek negyedik napján a női 200 méteres pillangóúszás döntőjében a szám világ- és Európa-bajnoki címvédője új 2:06.50 perces új egyéni csúccsal védte meg címét, míg Hosszú Katinka a második helyen végzett. Szabó Szebasztián holtversenyben a harmadik idővel jutott be az 50 méter pillangó döntőjébe. Milák Kristóf a hetedik idővel döntős 200 gyorson. A karrierje 10. Európa-bajnokságán induló Cseh László remek versenyzéssel negyedik 200 vegyesen, míg a legjobb idővel a döntőbe jutó fiatal Kós Hubert az ötödik helyen zárt.

Kapás Boglárka szerdán az első (2:07.25 perc), míg Hosszú Katinka a negyedik (2:08.75) idővel jutott be a döntőbe. Ritka az, amikor a háromszoros olimpiai bajnok (és nem mellesleg Európa-csúcstartó) is rajtkőre áll, mégsem ő az egyértelmű favorit, de a 200 pillangóval pont ez a helyzet: a világ- és Európa-bajnoki címvédő Kapás Boglárka jelenleg kiemelkedik a mezőnyből. A két magyarra az elő- és középfutamok alapján a dán Helena Bach és az orosz Szvetlana Csimrova jelenthetett veszélyt.

Kapás a 4-es, Hosszú az 5-ös pályán úszott, ötvennél együtt fordult a mezőny, a két brit (Macinnes és Stephens) mögött Kapás volt a harmadik, majd 100-nál már Bach vezetett Kapás előtt, míg Hosszú az ötödik volt. Az utolsó hosszra Kapás fordult elsőként, Hosszú pedig negyedikként. Az utolsó hosszon Kapás Boglárkának nem volt ellenfele, és végül bő egy testhossz előnnyel, 2:06.50 perces új egyéni csúccsal győzött. Ez az idő ráadásul a világ idei második legjobb eredménye.

Kapás Boglárka magabiztos előnnyel nyert 200 pillangón Forrás: MÚSZ Facebook

Hosszú Katinka is remekül hajrázott, és végül 2:08.14-es idővel a második helyen ért célba, azaz kettős magyar győzelemmel indultak a csütörtöki döntők.

"Elégedett vagyok most az idővel is, mert titkon reméltem egy országos csúcsot és meg is lett. Az első százon azért nem mertem még elbízni magam,

Ezt gyakorlom, hogy ez így legyen, hogy tudjak mindenre reagálni, de azért az fontos, hogy az olimpián többen is lesznek, akik tudnak kettő nulla öt, vagy nulla hatos időt, szóval az egészen más verseny lesz" – mondta el a döntő után az M4 Sportnak nyilatkozva Kapás Boglárka.

"Kicsit gyorsabban kellett volna kezdenem, az talán jobb lett volna, de Bogi nagyon gyors volt az elején, szóval lehet mégis jobb lett volna, ha úgy úszom, ahogy szoktam.

– nyilatkozta Hosszú Katinka, aki egyáltalán nem látszott letörtnek az ezüstérem után.

A nap másik döntőjében férfi 200 vegyesen a 10. Európa-bajnokságán induló Cseh László, valamint a fiatal tehetség, Kós Huber jutott be a döntőbe. A veterán klasszis a hetedik, az ifjú Kós viszont új junior világcsúccsal (1:56.99) a legjobb idővel várhatta a finálét. Cseh (aki a táv ötszörös Európa-bajnoka) 1:58.45-ös közpdöntős ideje pedig nagyon biztató számára az olimpiai csapatba kerülés szempontjából.

Cseh László nem sokkal maradt le az éremről karrierje 10. Európa-bajnokságán Forrás: MTI/Kovács Tamás

Cseh az egyes, Kós a 4-es pályán rajtolt, méghozzá remekül, pllangón a második helyen fordult, míg Cseh negyedikként. Hát után féltávnál Cseh László volt az első, Kós Hubert a második volt. Mellen kicsit visszaestek, Cseh harmadikként, Kós ötödikként fordult, és végül előbb a negyedik, utóbbi pedig az ötödik helyen ért célba. A számot a spanyol Hugo Gonzalez de Oliveira nyerte, aki nem sokkal korábban lett ezüstérmes száz háton.

"Meglepődtem és örülök a negyedik helynek. Jó lett volna egy ötvennyolcon belül úszni, de ez most így jó volt. Jó visszajelzés is volt, de majd az edzőmmel még át kell beszélnünk, hogy hogyan tovább" – nyilatkozta elégedetten Cseh László a döntőt követően.

Férfi 200 gyorson a középdöntőben Milák Kristóf az első futamban az ötös pályán úszott. A pillangó specialistaként számon tartott Milák márciusban megnyerte ezt a számot az országos bajnokságon, sőt olimpiai A szintje is van, azaz érzi ezt a számot is. Száznál a litván Danas Rapsys fordult az első helyen jelentős előnnyel, míg Milák a hatodik volt, míg 150-nél nyolcadik.

Ehhez képest az utolsó 50-en öt helyet javítva 1:46.67 perces idővel a harmadik lett, összesítésben pedig a 7. idővel jutott be a döntőbe.

Milák Kristóf 200 gyorson is egyre komolyabb eredményeket mutat fel Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Az egész úszásból az utolsó 50-et éreztem a legjobbnak, az első száz elég szenvedős volt. Kezdenek egyre jobban fájni ezek az úszások, kezdek már egyre jobban elfáradni, tényleg nem esett jól. 200 gyorson nem úszok olyan otthonosan, mint kétszáz pillén, de mindent megteszek, hogy behozzam a lemaradásomat a többiekkel szemben. Remélem, hogy itt is tudok majd érvényesülni. Kíváncsi leszek a döntőre, hogy mennyire tudom összerakni az úszásomat" – mondta Milák Kristóf a futama után.

Női 100 háton a fő olimpiai számára, a 200 hátra koncentráló Burián Kata a futamában az ötödik helyen végzett, néhány tizedet javítva a délelőtti idején (1:00.18 perc), ez végül a 10. helyre volt elég, azaz a BVSC úszója nem jutott be a döntőbe, de ez nem is volt célja.

Férfi 50 méter pillangón Szabó Szebasztián a legjobb idővel (23.03 mp) jutott be a középdöntőbe, azaz egyértelműen a finálé volt a győri sprinter célja. Ez össze is jött neki, miután a futamában 23:10 másodperces idővel Andrej Minakovval holtversenyben a második lett az ukrán Andrij Govorov mögött. A döntőbe is ebben a sorrendben jutottak be.

Szabó Szebasztián a második legjobb idővel jutott be az 50 méter pillangó döntőjébe Forrás: Yomiuri/Takumi Harada

Női 200 méter mellen Halmai Petra a középdöntős futamában 2:26.10 perces új egyéni csúccsal hatodik lett. Ez az idő nincs meccse az olimpiai A szinttől, amit még egyetlen magyar sem tudott megúszni. Halmai végül a 12. Lett összesítésben, azaz nem jutott be a döntőbe.

Férfi 100 háton román aranyérem született, Robert-Andrei Glinta új országos csúccsal győzött, megelőzve a spanyol Gonzalez de Oliveirát és a görög Aposztolu Hrisztut.

Női 200 gyorson a világ idei hetedik legjobb idejével (Európában a legjobbal) győzött a cseh Barbora Seemanova, két századdal megelőzve a táv korábbi olimpiai, világ- és Európa-bajnokát, az olasz Federica Pellegrinit.

Férfi 200 mellen Kiril Prigoda irtózatosan bekezdett, féltávnál több mint egy másodperccel volt a világcsúcs részidőn belül ő és Matti Mattson is, de végül az erejét jobban beosztó orosz Anton Csupkov nyert a holland Arno Kamminga előtt.

A nap utolsó döntőjében a 4x100 mix vegyes váltót az oroszok kezdték a legjobban, olyannyira, hogy Kliment Kolesznyikov új Európa-csúcsot úszott háton. Mellen és pillangón Adam Peaty és James Guy bár a briteknek szerzett tetemes előnyt, amit Anna Hopkin meg tudott tartani. Az olasz Alessandro Miressi egyetlen férfi gyorsúszóként végül a harmadik helyre hozta be az olaszokat.

Eredmények, döntők:
női 200 méter pillangó:
1. Kapás Boglárka 2:06.50 perc (új egyéni csúcs)
2. Hosszú Katinka 2:08.14
3. Szvetlana Csimrova 2:08.55
férfi 100 méter hát:
1. Robert-Andrei Glinta (román) 52:88 másodperc
2. Hugo Gonzalez de Oliveira (spanyol) 52:90
3. Aposztolu Hrisztu (görög) 52:97
női 200 méter gyors:
1. Barbora Seemanova (cseh) 1:56.27 perc
2. Federica Pellegrini (olasz) 1:56.29
3. Freya Anderson (brit) 1:56.42
férfi 200 méter mell:
1. Anton Csupkov (orosz) 2:06.99 perc
2. Arno Kamminga (holland) 2:07.35
3. Erik Persson (svéd) 2:07.66
férfi 200 vegyes:
1. Hugo Gonzalez de Oliveira (spanyol) 1:56.76 perc
2. Jeremy Desplanches (svájci) 1:56.95
3. Alberto Razzetti (olasz) 1:57.25
4. Cseh László (magyar) 1:58.04
5. Kós Hubert (magyar) 1:58.12
férfi 4x100 mix vegyes váltó:
1. Nagy-Britannia 3:38.82 perc
2. Hollandia 3:41.28
3. Olaszország 3:41.30