Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Alteregója ellen, 52 évnyi nyomással a vállán harcolt Novak Djokovic

2021 US Open - Day 14 GettyImageRank2 grand slam us open tennis championships Horizontal SPORT TENNIS
NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 12: Daniil Medvedev (R) of Russia and Novak Djokovic (L) of Serbia talk at center court after Medvedev won their Men's Singles final match on Day Fourteen of the 2021 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on September 12, 2021 in the Flushing neighborhood of the Queens borough of New York City. Al Bello/Getty Images/AFP (Photo by AL BELLO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Novak Djokovic valami olyasmire készült a US Openen, amire utoljára 1969-ben volt példa: ugyanabban az évben megnyerni mind a négy Grand Slam-tornát. Nem sok teniszező lett volna arra képes, hogy 27-ből 27 mérkőzést megnyerve egyáltalán eljusson oda, hogy már csak egyetlen lépés válassza el minden idők egyik legnagyobb sportteljesítményének megvalósításától. Neki összejött, és a Danyiil Medvegyev elleni döntő idejére még a szurkolók is mellé álltak.

Egy meccsre az örökkévalóságtól

Danyiil Medvegyevnek egy választása volt, ha ki szerette volna használni, hogy Novak Djokovic 52 évnyi nyomással kell, hogy megbirkózzon. Le kellett rohannia a világelsőt. Persze ezt csak képletesen gondoljuk.

Ez alatt egy koncentrált, hiba nélküli játékot kell érteni, amiben ráadásul megpróbál minél nagyobb iramot diktálni egy olyan ellenféllel szemben, aki nála kb. hat órával többet töltött a pályán az elmúlt két hétben.

Az orosz ezt sikerrel meg is tette, az első játékot, amiben ráadásul riválisa szervált, hátrányból tudta megfordítani. Hiába ütött már a legelején számos ki nem kényszerített hibát Djokovic, Medvegyevnek élnie is kellett ezzel a lehetőséggel, amit a tőle szokatlanul pontatlanul teniszező világelső felkínált neki.

Novak Djokovicnak egyetlen meccs hiányzott ahhoz, hogy minden idők legnagyobb teniszezőjévé váljon Forrás: AFP/Kena Betancur

Az első szettnek 36 perc alatt vége lett, ami akár még a szerbnek is kedvezhetett volna. De ehhez mindenképp szüksége lett volna a második játszmára, mert még egy olyan fordítás, mint amit a Roland Garros döntőjében 0-2-ről Stefanos Tsitsipas ellen bemutatott, nem volt benne a meccsben ezen az estén New Yorkban.

Djokovic ennek megfelelően elkezdett úgy fogadni, ahogyan a világ legjobb fogadójától elvárjuk. Medvegyev dicsérete, hogy erre 40-45 percig nem igazán volt lehetősége. Miután semmire hozta szervagémjét, rögtön három bréklabdához jutott – Djokovic általában könyörtelenül kihasználja ezeket a lehetőségeket.

Azonban vasárnap este olyan volt, mint ha kilenc évvel fiatalabb alteregója állt volna a háló túloldalán.

Medvegyev ütött egy nyerőt, majd egy ászt, majd a harmadik bréklabdánál a szerb ütötte 38 ki nem kényszerített hibája közül az egyiket. Ezután az orosznak volt lehetősége elvenni Djokovic adogatását, de ő is bebizonyította, miért becézik Houdininak: egy nyerővel és egy ásszal kiszabadult a szorításból. Aztán megint támadt két lehetősége a brékre, de az orosz megint kimászott a nehéz helyzetből. Ekkor vágta oda a rendkívül feszült Djokovic az ütőjét.

A világelső most nem úgy volt feszült, mint máskor, amikor ebből építkezni tud. Roger Federer is tudna mesélni, milyen, amikor egy elkeseredett Djokovic úgy ment meg egy mérkőzéslabdát, hogy csak belecsap egyet a labdába, ami a vonalon landol, és ebből lángra lobban, majd fordít. Ezen az estén erről szó sem volt, a nyomás teljesen kikészítette lelkileg.

Ezeket nem degradálóan írjuk, hiszen

mióta Rod Laver 1969-ben megcsinálta a naptári Grand Slamet, senki sem tudott úgy az év utolsó major tornájára elutazni, hogy előtte az Australian Opent, a Roland Garrost és Wimbledont is megnyerte.

Neki sikerült, sőt eljutott oda, hogy 81 megnyert szett után már csak hármat kellett megnyernie ahhoz, hogy minden idők egyik legnagyobb sportteljesítményét véghezvigye.

Meglepő módon ebben a New York-i közönség is a segítségére lett volna, azonban bármilyen szomorú ezt kimondani, de

az Arthur Ashe Stadion közönsége sokkal inkább szurkolt azért, hogy egy történelmi dolgot láthassanak, mint magának Novak Djokovicnak.

Amikor a második szettet is elveszítette 6:4-re, még mindenképp ezt éreztük. Szintén ezt sulykolta bennünk, hogy szemben az Australian Opennel, ahol a számos kivándorolt honfitársa miatt a centerpálya tele van szerb zászlót lóbáló rajongóval, itt alig láttunk piros-kék-fehér színekben pompázó zászlót.

Danyiil Medvegyev pályafutása első Grand Slam-trófeáját nyerte meg Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Matthew Stockman

Aztán a harmadik – mint később kiderült – utolsó játszmában már a „Nole, Nole" rigmust is egyre többször lehetett hallani. Nem véletlen, hogy ennek és a benne dolgozó óriási feszültségnek a hatására elkezdett sírni az egyik térfélcserénél a padon. Amikor Medvegyev dupla brékelőnyben 5:2-nél a mérkőzésért adogatott, a szurkolókból előjött a legrosszabb énjük, és meccslabdánál nem hagyták szerválni a később kettős hibát ütő oroszt, Djokovic pedig megfordította a játékot.

De csak a játékot tudta, a mérkőzést nem, Medvegyev ugyan még egy meccslabdánál kettős hibát ütött, a harmadiknál már bevágta az egész meccsen bombaerős szerváját, és megnyerte a döntőt. A 25 éves orosz pályafutása első Grand Slam-tornáját nyerte meg.

A jövő elkezdődött

Djokovic maradt ugyanúgy 20-szoros Grand Slam-győztes, mint ahogyan Rafael Nadal és Roger Federer. Azonban arra sokkal nagyobb jelenleg az esély, hogy a szerb megnyeri az Australian Opent, mint hogy a másik két legenda akár csak egyetlen trófeát begyűjtsön bármikor a jövőben.

Alexander Zverev is hamarosan csatlakozhat Danyiil Medvegyevhez Forrás: AFP/Kena Betancur

Persze könnyen lehet, hogy a szezon hátralévő részét sérülés miatt kihagyó spanyol tavasszal még egyszer utoljára megmutatja, mitől nevezik salakkirálynak, és nyer még hét meccset a Roland Garroson. Viszont a tendenciák nem efelé mutatnak.

2021-ben Medvegyev mellett Alexander Zverev és Stefanos Tsitsipas is óriásit lépett a „régi" Nagy Hármas felé.

Sőt, a két szettre menő mérkőzéseken már inkább őket tartanánk esélyesebbnek.

Ha Medvegyev január végén a másik keménypályás GS-t is megnyeri, akkor a világelsőséget is átveheti Djokovictól. Viszont a szerb hiába nyerné meg a 21. major trófeáját már a következő esztendőben, Zverev tokiói fordítása miatt Párizsig szinte biztos, hogy még láthatjuk a szerbet. Bármennyire is hangoztatják négy éven át, hogy az olimpia teniszben nem olyan fontos, amikor ott vannak az ötkarikás játékokon, akkor egyből megváltozik a véleményü,k és mindenki szeretné azt az aranyérmet.

Márpedig, ha Djokovicot még három évig láthatjuk, akkor az további 12 esély a győzelemre. Ez a 12 tényleg 12, hiszen minden borításon van legalább két Grand Slamje. Messzebbre nem is kell menni, 2021-ben három különböző borításon nyert trófeát – ilyet Rod Laveren kívül csak Nadal tudott rajta kívül az Open Érában, még 2010-ben. Ez nem jó hír a Federer- és Nadal-rajongóknak, akiknek a legtöbbje szerintünk még most befagyasztaná a dolgokat, amíg mindhárman 20-20 sikerrel állnak.

Azonban az igazság az, hogy Djokovic már a legtöbb dologban két legnagyobb riválisa előtt jár.

338 hetet töltött a világranglista élén, ami 28-cal több, mint Federer, 129-cel több, mint Nadal vonatkozó mutatója. Neki van nem naptári Grand Slamje is (a 2015-ös wimbledoni tornától a 2016-os Roland Garrosig), riválisainak nincs. Neki két karrier Grand Slamje van, Federernek és Nadalnak „csak" egy-egy.

A szerbnek a rekordok tovább írásában sokkal inkább lehet akadálya a feltörekvő fiatalság, mint az életkora. Fizikuma alapján még 34 évesen is csak Medvegyev tudja felvenni vele a versenyt, de mentálisan már Tsitsipas egója és Zverev koncentrációja is képes elnyomni őt két szetten keresztül. Ha rendkívül elegánsan teniszező Dominic Thiem felépül sérüléséből, akkor 2022-ben ő is beleszólhat a nagy trófeákért vívott csatába.

Stefanos Tsitspas eddig salakon nyújtotta a legmeggyőzőbb teljesítményét Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Daniel Bockwoldt

A náluk is fiatalabbak közül Jannik Sinner és Felix Auger-Aliassime mentálisan még nincs kész a sikerre. Amint ez is összeáll bennük, úgy ők is csatlakozhatnak hozzájuk. Casper Ruud, Andrej Rubljov és Matteo Berrettini sem idősebbek, mint 25, így ők is hosszú időre beágyazhatják magukat a Top 10-be.

A nőknél tényleg bárki Grand Slamet nyerhet

„Egy női Grand Slam-torna mindig 128 esélyes" – ezt nem mi állítjuk, hanem nálunk a teniszhez sokkal jobban értő szakértők. Akik ezt mondják, ők valamennyire degradálják is a gyengébbik nemet, mondván, hogy nem tudnak két héten át kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani. Aztán jön egy tinédzser, aki megcsinálja ezt három héten át.

A 18 éves Emma Raducanu a selejtezőből indulva tíz mérkőzést szettveszteség nélkül behúzva megnyerte a US Opent.

A kínai és román szülőktől származó brit játékosnak a Leylah Fernéndez elleni „tinidöntő" (kanadai riválisa is csak 19 éves) előtt sem kellett egyszer sem másfél óránál többet a pályán töltenie. A Wimbledon előtt főtáblán egyszer sem szereplő fiatal jól élt a könnyűnek mondható sorsolással – az egyetlen igazi sztár az olimpiai bajnok Belinda Bencic volt, aki többi ellenfeléhez hasonlóan nincs a Top 10-ben a világranglistán.

Emma Raducanu egészen hihetetlen győzelmet aratott a US Openen Forrás: MTI/EPA/John G. Mabanglo

Raducanu úgy koncentrált három héten át, ahogyan csak Serena Williamst láthattuk legszebb napjain.

Az alapján, amit ezen a US Openen láthattunk tőle, egy legutóbb pont a 23-szoros Grand Slam-bajnok amerikaitól látott dominanciára is berendezkedhetnénk. Azonban mindenkit óva intenénk attól, hogy erre a következtetésre jusson.

A brit játékos még csak most jött fel a világranglista 23. helyére döbbenetes 127 pozíciót előre lépve. A 2017-es Australian Open óta lejátszott 19 Grand Slam-torna női egyéni győztese közül Raducanu a 11., aki ebben az öt esztendőben nyerte első major trófeáját. Közülük jelenleg egyedül a világelső Ashleigh Barty látszik kiemelkedni, aki játékintelligenciában és kiegyensúlyozottságban is a legjobb jelenleg.

Barty két GS-trófeát gyűjtött ez idő alatt, aminél ugyan Naomi Oszakának kettővel több van, de a japán teniszező mentális gondjai miatt könnyen lehet, hogy szüneteltetni fogja pályafutását. Az ausztrál így még hosszú ideig ott lehet az első helyen, ahol immáron 86 hete tartózkodik. A többiek közül továbbra is Iga Swiatekben látjuk a legnagyobb potenciált – szám szerint a kétszámjegyű Grand Slam-győzelmet is akár. A lengyel idén nem tudott újabb sikert hozzátenni tavalyi szenzációs Roland Garros-meneteléséhez.

Fucsovics Márton hosszú idő után veszített ismét egy Grand Slam-torna első körében Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Grant Halverson

Ha nincs a koronavírus-járvány miatti csúsztatott/tömbösített világranglista, akkor Fucsovics Márton kiemeltként vághatott volna neki az év utolsó GS-jének. A magyar teniszező ennek ellenére nem kapott rossz ágat New Yorkban, az esetleges Berrettini elleni nyolcaddöntőig csak vele azonos vagy gyengébb képességű ellenfeleket kaphatott volna.

Azonban Andreas Seppi ellen nem bírta az idegek harcát, és döntő szett tie-breakben, maratoni csatában 15-13-ra kikapott. A 29 éves játékosnak így egy két éve tartó remek formája szakadt meg, a 2019-es US Open óta az összes Grand Slamen nyert legalább egy meccset, legutóbb Wimbledonban pedig élete eddigi legjobb teljesítményét bemutatva a negyeddöntőig jutott, ahol csak a végső győztes Djokovic tudta megállítani.

A teniszszezon még nem ér véget, az általában márciusban lévő Indian Wells-i tornát az év ötödik legnagyobb tornájaként szokás emlegetni, ez októberben kerül megrendezésre. Szintén Masterst játszanak még Párizsban, valamint november közepén jön az év végi világbajnokság, amit először rendeznek Torinóban.

Mindent egy helyen az Eb-ről