Egy ritkán használt szabálynak köszönhetően ért véget a nyolc órán át tartó sakkcsata

Junior Speed Chess Championship In Krakow, Poland poland polish Junior Speed competition children culture coronavirus pandemic face covid covid-19 chessboard pawn Horizontal EUROPE EUROPEAN CHESS CHAMPIONSHIP TOURNAMENT CONTEST PLAYING GAME CHILD ENTERTAI
A chessboard is pictured during Junior Speed Chess Championship in Krakow, Poland on November 21, 2020. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Közel nyolc óra után ért véget a rigai Grand Swiss sakkverseny egyik játszmája, méghozzá egy ritkán használt szabálynak köszönhetően.

A nem mindennapi mérkőzést a 108 fős mezőnyt felvonultató lettországi verseny egyetlen brit sakkozója, David Howell vívta a hazaiak legjobbja, Arturs Neiksans ellen. A háromszoros brit bajnok viszonylag korán reménytelennek látszó helyzetbe került, azonban addig-addig lavírozott, míg nyolc órányi játék és 142 lépés után döntetlenre nem sikerült mentenie a mérkőzést.

Méghozzá egy ritkán előkerülő, az úgynezvezett 50 lépéses szabálynak köszönhetően: eszerint, ha a játékosok úgy tesznek meg 50 lépést a játszma során, hogy abban egyetlen ütés és gyaloglépés sincs, akkor kérhetik a döntetlen kihirdetését. Így két forduló után mindkét sakkozó 1,5 ponttal áll a versenyben.

És Howell esetében ez a játszma korántsem számít kiugróan hosszúnak, a Twitteren valaki fel is tette a kérdést, hogy talán lépésszám után kapja a pénzdíját?