Vágólapra másolva!
Jakabos Zsuzsanna lesz az egyedüli magyar érdekelt az Abu-Dzabiban zajló rövidpályás úszó-világbajnokság péntek esti programjában: a győriek versenyzője 200 méter pillangón jutott a fináléba.

A pénteki előfutamok során a magyarok közül elsőként Gyurinovics Fanni lépett rajkőre, aki a csütörtöki nyitónapon az előfutamban országos csúcsot úszott, a döntőben hetedik helyen végző 4x100 méteres gyorsváltó első tagja volt. Csütörtökön 53.33 másodperces egyéni csúccsal indította el a stafétát, ezt a teljesítményét pénteken nem tudta megismételni, 54.39-cel összesítésben a 25. lett.

A futam után Gyurinovics az MTI-nek elmondta, két hete betegséggel küszködik, így kisebb csodának érzi a csütörtöki egyéni csúcsot, azonban mivel tudta, hogy a csapatnak egy jó teljesítménnyel lehet esélye a döntőbe kerülésre, ez extra motivációt adott a számára, míg egyéniben tisztában volt azzal, hogy a legjobbjával sem kerülhet fináléba.

Gyurinovics Fanni csütörtökön egyéni csúcsot úszott Fotó: Szabó Gábor - Origo

Bemutatkozott a világbajnokságon Szabó Szebasztián, aki novemberben a kazanyi Európa-bajnokságon három aranyat nyert, egyet világcsúccsal. Első számában, 100 méter pillangón a kontinens legjobbjaként állt rajtkőre, de egészen parádés rajtja ellenére 51.25 másodperccel összesítésben csak 25. lett.

Szabónak közvetlenül a kazanyi Eb-t követően két hetet ki kellett hagynia koronavírus-fertőzés miatt.

"Kicsit azért dühös vagyok, hiszen nagyon jó formában voltam, és hiába érzem most már jól magam, egyszerűen nem volt energiám.

Azért a két ötvenes számba még mindent beleadok, aztán jövőre újra nekiesem" - mondta Szabó.

Jakabos 200 méter pillangón jutott a fináléba Forrás: KMSP via AFP/KMSP/Kempinaire Stephane

Jakabos Zsuzsanna a csütörtöki nyitónapon két hetedik helyet gyűjtött, a váltó mellett 400 méter vegyesen volt döntős, most 200 méter pillangón bizonyíthatott, és akárcsak egy nappal korábban, ezúttal is bekerült a fináléba, 2:06.41 perces ideje a hatodik legjobb volt.

- nyilatkozott Jakabos, hozzátéve, hogy például a kazanyi Európa-bajnokságon - ahol ő negyedik lett - bronzérmes olasz Ilaria Bianchi be sem jutott a döntőbe, ami a mezőny erejét jelzi.

A pénteki előfutamokat magyar szempontból a nők 800 méteres gyorsúszása zárja.