Egy élet munkája veszett kárba a koronavírusos magyar olimpikon szerint

Tallinn, műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság, 2022, galéria
Tallinn, 2022. január 12. Ioulia Chtchetinina és Magyar Márk mutatja be páros rövidprogramját a Tallinnban rendezett műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon 2022. január 12-én. MTI/EPA/Toms Kalnins
Vágólapra másolva!
Magyar Márk műkorcsolyázó úgy érzi, hogy egy élet munkája veszett most oda azzal, hogy pozitív lett a pekingi olimpián megérkezéskor vett koronavírustesztje, és ezért párjával, Chtchetinina Iouliával nem tud indulni a pénteki rövid programban és a szombati kűrben.

Magyar az MTI-nek közvetlenül az előtt nyilatkozott helyi idő szerint péntek reggel, hogy az olimpiai faluból átszállították az izolációs hotelbe.

"Egy élet munkája veszett most kárba. Azért dolgoztam, azért készültem, különösen az utolsó négy évben, hogy olimpikon lehessek, hogy megmutathassuk Iouliával, hogy mit tudunk olimpián" - mondta az érezhetően letört versenyző.

Hangsúlyozta: fájó, hogy így hiúsult meg a szereplésük, egy pozitív koronavírusteszt miatt.

Magyar Márk teljesen összetört Forrás: MTI/EPA/Toms Kalnins

"Minden tesztem negatív volt elutazás előtt, amúgy fel sem engedtek volna a gépre. Amikor megérkeztünk a pekingi repülőtérre csütörtök délután, vettek tőlem mintát. Ezután beszállítottak minket az olimpiai faluba, és ott kellett várnom a szobámban. Néhány óra múlva szóltak, hogy a reptéri tesztem érvénytelen, és most azonnal vesznek tőlem még egy mintát. Ennek eredményére is kellett várni, de később közölték, hogy ez pozitív, így most átszállítanak egy izolációs hotelbe" - tette hozzá.

Magyar Márk azt is kiemelte, hogy semmilyen tünete nincs, de nem tud mit tenni.

"Akkor szabadulhatok a karanténhotelből, ha 24 óra különbséggel két negatív PCR-tesztem lesz. Hétfőn utaztunk volna haza, remélem, én is a gépen lehetek" - mondta.

Edzője és Chtchetinina negatív tesztet adtak, de ők közeli kontaktnak számítanak, így rájuk - elutazásukig - napi két teszt vár, és azoknak negatívnak kell lenniük.

A magyar páros a januári, tallinni Európa-bajnokságon hatodik, a tavalyi világbajnokságon 14. volt.
Utoljára 66 évvel ezelőtt, 1956-ban szerepelt magyar műkorcsolyapáros olimpián, akkor a Nagy Marianna, Nagy László kettős harmadik lett.