A Liu testvérek távozása óriási veszteség a magyar sportnak az új sportért felelős államtitkár szerint

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Schmidt Gábor helyettes államtitkár
Vágólapra másolva!
Megtartotta első beszámolóját a júniusi bemutatkozás óta elvégzett feladatokról a sportért felelős államtitkárság új vezetése, valamint bemutatásra került az új sporttámogatási rendszer is.

A Magyar Sport Házában megtartott sajtótájékoztatón mutatta be a sportért felelős államtitkárság az a kiemelt sportágfejlesztési program átdolgozott verzióját. A programnak a tervezett átalakításáról már júniusban is szó esett, és mostanra fejeződött be, egyeztetve a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB), a Magyar Paralimpiai Bizottsággal, valamint az országos sportági szakszövetségekkel.

- mondta a májusban hivatalba lépett sportért felelős államtitkár, Schmidt Ádám.

Schmidt Gábor sportért felelős államtitkár helyettes bemutatta az új sporttámogatási rendszert, amely a Nemzeti versenysport-fejlesztési program nevet kapta.

– mondta Schmidt Gábor helyettes államtitkár.

Schmidt Gábor helyettes államtitkár ismertette a sportágfejlesztési programot Forrás: Origo - Csudai Sándor

A kategóriákba sorolásnál az eddigi eredmények mellett azt is figyelembe vették, hogy egy-egy sportágban milyen lehetőség rejlik abból a szempontból, hogy a következő időszakban a magyar ötkarikás eredményességhez hozzájáruljon.

Az olimpiai sportágak öt kategóriába sorolták:

  • Az elsőben azon sportágak kerültek, amelyekről struktúrájuk, szakmai működésük, tehetségmenedzselési rendszerük magasfokú kidolgozottságának köszönhetően a következő két olimpián nagy eséllyel érmek szerzése várható. Ezen sportágak a következők: birkózás, úszás, kajak-kenu, vívás, korcsolya, vízilabda.
  • A második kategóriában azon sportágak kerültek, amelyektől működésüknek és szakmai programjaiknak folyamatos kontrollja és szükség esetén kis mértékű kontroll indokolt, a következő két olimpián pedig nagy eséllyel pontszerzés (4-8. helyezés valamelyike) várható (atlétika, cselgáncs, kézilabda, öttusa, sportlövészet, triatlon).
  • A harmadik kategóriába 14 sportág került be, amelyeknél a meghatározott szempontok alapján egyes esetekben várható pontszerző helyezés a következő két olimpián. Ilyen például az asztalitenisz, evezés, kosárlabda, ökölvívás, ritmikus gimnasztika, síelés, snowboard, súlyemelés, szinkronúszás, szörf, taekwondo, tenisz, tollaslabda, vagy a torna.
  • A negyedik kategóriába nyolc olyan sportágat osztottak, amelyeknél szakmailag még nem elvárható, hogy Párizsban ott legyenek, de tudatos programmal akár a 2028-as Los Angeles-i játékokon már igen.
  • Az ötödik kategóriába pedig azon sportágak kerültek, amelyeknél az aktuális helyzetük és lehetőségeik alapján szakmailag nem elvárható és nem is elérhető az olimpiai kvalifikáció (bob és szánkó, golf, gyeplabda, kitesurf, karate, labdarúgás, baseball és softball, görkorcsolya és gördeszka, rögbi).
Elkészült a nemzeti versenysport-fejlesztési program Forrás: Origo - Csudai Sándor

Az eseményen szó esett arról, hogy az elmúlt hónapokban folyamatosak voltak az egyeztetések az olimpiai sportági szövetségekkel, összesen 34 esetben zajlottak le eddig személyes találkozók, 11 szövetség vezetőivel pedig a következő hetekben tárgyalnak.

A Program keretében ezen tevékenységek és projektek kaptak támogatást:

  • Az edzői életpályát támogató programok
  • Sportolói életpályát támogató programok
  • Orvos- és sportegészségügyi tevékenységek, doppingellenes tevékenységek
  • Köztestületek, SOSZ és MET működési és sportszakmai programjainak támogatása
  • Olimpiai sportágak szakszövetségi támogatása
  • Paralimpiai mozgalom és fogyatékossággal élők sportszövetségének támogatása
  • Az államilag elismert sportakadémiák támogatása
  • Kiemelt budapesti és vidéki egyesületek támogatása
  • Nem olimpiai sportágak szakszövetségi támogatása
  • Kiemelt hazai rendezésű nemzetközi versenyek

Schmidt Ádám a júniusban megfogalmazott vállalásokkal kapcsolatban azt mondta, továbbra is cél a bürokrácia csökkentése és a hatékonyság növelése az állami sportirányításban, ezért új rendszert dolgoztak ki, amit októberben a kormány elfogadott, és november másodikán az Országgyűlés elé került.

"Nyitottan, átlátható módon, folyamatosan kommunikálva, évente legalább két alakommal szeretnénk tájékoztatni a sportvezetőket és a sajtót, arról, hogy a vállalásokat, hogyan tudjuk teljesíteni, illetve az elmúlt félév mivel telt. Többek között azt vállaltuk, hogy csökkentjük a bürokráciát, felgyorsítjuk a működési folyamatokat, amelyek átláthatóbbá, tervezhetőbbé teszik az éves felkészülést. A legnagyobb változást eddig ezen a téren értük el" – mondta Schmidt Ádám.

Az új Sportirányításnak rendkívüli feladatokkal is kellett foglalkozni az első időszakban Forrás: Origo

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a hazai rendezésű nemzetközi sporteseményeket közelebb szeretnék vinni a társadalomhoz, ennek első példája a jövő évi atlétikai világbajnokság lesz, valamint hangsúlyozta: a sport mint stratégiai ágazat célkitűzése, hogy Magyarország sportnemzet és egyúttal sportoló nemzet is legyen.

"Sportoló nemzetet szeretnénk. Jó lenne, ha már egészen fiatal kortól a szépkorig minnél több embert rá tudnánk venni, hogy a sport az élete része legyen."

Schmidt Ádám emlékeztetett, hogy a 2023. június 30-án lejáró engedélyű TAO-program meghosszabbításának előkészítése megtörtént, a szükséges dokumentumokat november 9-én elküldték Brüsszelbe az Európai Unióhoz.

A miniszterelnök sportfőtanácsadójaként is ténykedő sportvezető beszélt a rendkívüli feladatokról is, amik a júniusi bemutatóján előzetesen még nem voltak láthatóak. Ilyen feladat volt például a vizes létesítmények üzemeltetésének problémája, ami a kialakult gazdasági helyzetben új kihívásokat eredményezett. Schmidt Ádám elmondta, munkacsoportot hoztak létre a gazdaságos üzemeltetés ügyének megvizsgálására, a döntési folyamatokba pedig bevonták az üzemeltető önkormányzatok vezetőit is.

Az elfogadott kormányelőterjesztésnek köszönhetően 3 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak a vizes létesítmények helyzetének kezelésére.

Az aktuális feladatokkal kapcsolatban megnevezte a kiemelt fővárosi és vidéki sportegyesületek támogatását, ami véleménye szerint működik. Emellett rendezni kell a sportolói jutalmakak. Schmidt Ádám ezzel kapcsolatban elmondta, plusz forrásra volt szükség, de év végéig várhatóan sikerül rendezni az elmaradásokat. A sportakadémiák működtetését illetően november 30-ig tervezik kifizetni a negyedik negyedéves működési támogatást.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Schmidt Gábor helyettes államtitkár Forrás: Origo - Csudai Sándor

Liu Shaoang és Liu Shaolin az országváltási ügye is felmerült a sajtótájékoztatón, ezzel kapcsolatban az államtitkár úgy fogalmazott:

A magyar sportra fordítható költségvetési összeget firtató kérdésre pedig nem tudott konkrét számokat mondani az államtitkár, mivel ugyan a 2023-as költségvetés már korábban elfogadásra került, a jelenlegi gazdasági helyzet miatt az változni fog.

"Bízzunk benne, hogy olyan feltételrendszert tudunk biztosítani, amelynek köszönhetően az új nemzeti versenysport-fejlesztési program be tudja majd váltani a hozzá fűzött reményeket" - jelentette ki az államtitkár.