Vágólapra másolva!
Az egész világ várta, hogy mit hoz majd április végén a jelenkor ökölvívásának legnagyobb mérkőzése, Tyson Fury és Olekszandr Uszik összecsapása, ami körül jókora balhé tört ki. A boksztörténelem legnagyobb szappanoperája odáig fajult, hogy nem tudtak megegyezni a felek, így elmaradt a címegyesítő profi bokszmeccs. A hírek szerint egy hatalmas gála keretein belül még idén összejöhet a vitathatatlan nehézsúlyú világbajnoki döntő a brit és az ukrán klasszis között, de reálisan nézve erre az esély minimális.

A világ összes pénze sem elég

Tavaly decemberben dőlt el, hogy a Bokszvilágtanács (WBC) nehézsúlyú világbajnoka, Tyson Fury és a három szervezet, a Boksz Világszövetség (WBA), a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF), és a Boksz Világszervezet (WBO) öveit is birtokló ukrán Olekszandr Uszik összecsap egymással idén, hosszas tárgyalások után pedig sikerült is megállapodniuk a részletekről idén márciusban.

A megegyezés természetesen a pénz miatt sikerült a vártnál jóval lassabban, ugyanis

az ukrán bokszoló azt szerette volna, ha egyenlő arányban kapják a fellépti díjat, azonban Bob Arum, Fury promótere úgy nyilatkozott, hogy kizárólag az lenne az igazságos, ha Fury kapná a bevételek "oroszlánrészét",

mivel első sorban az ő neve miatt lenne nagy bevétele a meccsnek. Ezt követően felmerült egy olyan verzió, amely szerint 60 százalékot kapna a győztes, 40 százalékot a vesztes, Fury viszont ezt elutasította, mivel nem akart 30-nál többet adni. A 206 centis, 120 kilós brit óriás többször is leszögezte, hogy nagy pénzt akar bezsebelni a mérkőzésből.

A nehézsúlyú boksz egyik legnagyobb alakja, Tyson Fury decemberben Derek Chisorát győzte le Forrás: AFP/Ben Stansall

A profi ökölvívás világában nem új keletű dolog, hogy óriási pénzek röpködnek egy-egy gála kapcsán, az persze más kérdés, hogy itthon egy magyar bajnoki címért 300 ezer forintot kapnak a bokszolók. Ám a címegyesítő vb-meccs összdíjazása még az annál is lényegesen több lett volna, ha a szervezőknek sikerült volna Szaúd-Arábiába vinni a gálát a londoni Wembley stadion helyett.

mondta Fury promótere, Bob Arum a Fight Hub TV-nek.

A meccs nem kisebb téttel bírt, mint a nehézsúly vitathatatlan bajnoki címe, ami legutóbb Lennox Lewisnak jött össze 1999–2000-ben, de eddig összesen is csupán öt vitathatatlan világbajnoka volt a súlycsoportnak.

Ukrajna leghíresebb profi ökölvívója, a nehézsúlyú világbajnok Olekszandr Uszik Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Ayman Yaqoob

Úgy tűnt tehát, hogy elmúlt hónapok bohózatba illő eseményei után végre sor kerül a Fury-Uszik meccsre, de március végén robbant a bomba, hogy az április 29-re tervezett címegyesítő elmarad, mivel a felek mégsem tudtak megállapodni. Ám mindez azért is meglepő, mert már az időpont és a helyszín is ki volt jelölve, ráadásul a Boksz Világszövetség (WBA) felé még március 10. előtt mindkét fél hivatalosan jelezte, hogy az előzetes megállapodás már megszületett. Miért hiúsulhatott akkor meg a várva várt összecsapás?

Fury miatt hiúsulhatott meg a húsz éve várt meccs

Abba Uszikék már korábban belementek, hogy a bevételeket 70:30 százalékos arányban osztják el Fury javára, azzal a feltétellel, hogy a brit egy jelentős összeggel (1 millió fonttal) támogatja a háború sújtotta ukrán népet.

- mondta Uszik menedzsere, Egis Klimas, aki először tette közzé a meccs elmaradásának hírét.

Az anyagi kérdések mellett a tárgyalások megszakadásában főszerepe volt a visszavágót rögzítő záradéknak. A nagy bajnokok ugyanis szeretik bebiztosítani magukat arra az esetre, ha netán elveszítenék a kihívó elleni összecsapást, így lehetőséget teremtve az azonnali visszavágásra, ám

Furyék ajánlata olyannyira sokkolta az ukránokat, hogy nem látták már értelmét a további tárgyalásoknak.

Usziknak elege lett Fury követeléseiből Forrás: NurPhoto via AFP/Pavlo Bahmut/Ukrinform/NurPhoto/Pavlo Bahmut

"A visszavágóról szóló vita volt az a pont volt, ahol Usziknak elege lett mindenből.

ekkor éreztük azt, hogy a felgyülemlett feszültség valósággal felrobbant körülöttünk. Egyébként megjegyezném, hogy Uszikot sokan vádolták azzal, hogy csak a nagy pénz miatt akar Fury ellen ringbe szállni, de ez nem igaz. A neki járó összeg nagyjából a harmada lett volna annak, amit a legutóbbi meccse után kapott. Tiszteletből és a boksz miatt egyezett bele a leosztásba, de a másik félnek ez sem volt elég" – mondta az ukrán bokszoló érdekeit képviselő Alexander Krasiuk a Seconds Out Youtube-csatorna adásában.

Érdekesség, hogy a Furyt képviselő Frank Warren végig a kompromisszumra törekedett a tárgyalások során, hiszen azt javasolta, hogy ne a pénzről szóljon a meccs, hanem a két bajnok összecsapásáról, ám az első meccs 50:50 arányú osztozkodását a brit nehézsúlyú sztárbokszoló vétózta meg. Warren szerint a várva várt mérkőzés azért nem jött létre, mert a feleket megszédítette a Szaúd-Arábiában megkereshető pénz, ám a szaúdiak csak decemberben szeretnének gálát rendezni.

Tyson Fury a WBC világbajnoki övével 2022 áprilisában Forrás: AFP/Adrian Dennis

Fury a sikertelen tárgyalások miatt Uszikot hibáztatta, és azzal vádolta az ukrán bokszolót, hogy félt kiállni ellene.

"Olekszandr Uszik te kis sz*rházi, te kis sz*rzsák, te gülüszemű, béna fogú ocsmány kis patkány b***meg. Te nyálkás f*sz,

Te kis gyáva középsúlyú, te kis sz*rzsák, te kis patkány b***meg. Az egész csapatod is tudja ezt, és az ügyvédeknek is megvan minden információja rólad. Harcolj csak Dubois ellen a Copper Boxban te sz*rzsák, és sose feledd, hogy te, és bárki más hozzád hasonló soha nem lenne képes megküzdeni a Cigánykirállyal, te sz*rházi kis gyáva" – szitkozódott a közösségi médiában Fury, akit sok rajongó és szakértő hibáztatott a vitathatatlan mérkőzés elmaradásáért. A közösségi médiát természetesen azonnal elárasztották olyan mémek, amelyeken Furyt nevetséges bohócként ábrázolják, mondván, nem mert kiállni a WBA-IBF-WBO nehézsúlyú világbajnoka ellen.

A brit bokszoló ennek ellenére továbbra is az ukránt szidja a közösségi médiában.

A címegyesítő meccs körüli nagy bizonytalanság közepette jelenleg az tűnik csak biztosnak, hogy mindkét bokszolóra kötelező kihívó elleni mérkőzés vár. A WBA már elrendelte, hogy a szervezetnél szuperbajnoki státuszban lévő Uszik (20 győzelem, 0 vereség) tegye kockára a címét a világbajnok Daniel Dubois (19 győzelem, 1 vereség) ellen. Tyson Fury következő ellenfele pedig vélhetően az az Andy Ruiz lehet, aki először verte meg Anthony Joshuát.

Jöhet a fantasztikus négyes

Április közép aztán egy egészen őrült elmélet látott napvilágot, amiről Simon Jordan, a TalkSPORT szakértője számolt be. Az ötlet lényege egy három meccses bajnokság a jelenkor négy legjobb nehézsúlyú bokszolójával. Amennyiben a nyár folyamán a WBA-IBF-WBO öveket birtokló Uszik legyőzi Daniel Duboist, és a WBC nehézsúlyú brit világbajnoka szintén legyőzi Andy Ruizt, akkor decemberben összejöhet a vitathatatlan nehézsúlyú világbajnoki döntő Fury és Usyk között Szaúd-Arábiában.

Többek között az ukrán Olekszandr Uszikkal és a brit Anthony Joshuával rendeznék meg Szaúd-Arábiában a boksztörténelem legnagyobb gáláját Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A gálán ugyancsak összecsapna egymással Anthony Joshua és Deontay Wilder is, és ennek a párosításnak a győztese pedig a következő évben az újdonsült vitathatatlan nehézsúlyú világbajnok első kihívója lenne.

A torna pénzdíjának nagysága a hírek szerint 325 millió font lehet, ám Fury és Uszik kudarcba fulladt megállapodásából kiindulva aligha fognak közös nevezőre jutni a pénzt illetően a felek,

ráadásul Joshua bejelentette, hogy decemberig pihen, ami szintén kevés okot ad az optimizmusra. Persze az is lehet, hogy a brit sztár következő fellépése éppen az év végére tervezett szaúdi gálán lesz.

Eddie Hearn bokszpromóter közben az elmúlt napokban megerősítette, hogy

már folynak a tárgyalások arról, hogy egy este alatt ringbe lépjen Tyson Fury, Oleksandr Uszik, Anthony Joshua és Deontay Wilder a Közel-Keleten.

Deontay Wildert érdekli a decemberi gála, Fury szerint baromság Forrás: AFP/Robyn Beck

"AJ kapcsán egy dolog biztos: a nagy meccse decemberben lesz a Közel-Keleten, Tyson Fury vagy Deontay Wilder ellen. Ez a terv. Folyamatban vannak megbeszélések olyan tervekről, ahol Fury Uszik ellen és AJ Wilder ellen bunyózna ugyanazon az estén. Sok pénzbe kerülne, de óriási lenne. A Közel-Keletről van igény ezekre az összecsapásokra. Négy bunyóssal kellene külön-külön megállapodni hozzá, de ha a pénz rendben van, akkor biztos vagyok benne, hogy összejöhet. Ez már csak így működik. Vannak, akik akarják ezeket a meccseket, és vannak, akik nem akarják ezeket a meccseket, de mindig mindenkinek megvan az ára. Tyson Fury nem akar Uszikkal bokszolni, de egy bizonyos összegért ki fog állni ellene" - mondta Hearn.

Az elmúlt napokban Uszik és a 37 éves Wilder táborából is érkeztek már jelzések arról, hogy tárgyalások folynak a decemberi gáláról, ugyanakkor Tyson Fury egyenesen tagadta, hogy bármi is igaz lenne ezekből a híresztelésekből.

- közölte Instagram-sztoriban a brit óriás.

Tyson Fury hiába üzengetett, nem lesz címegyesítés Forrás: AFP/Ben Stansall

A Cigánykirály becenevű sztár véleményére azonnal reagált Uszik promótere, aki cseppet sem finomkodva arra utalt, hogy Fury mindig kihátrál az ilyen jellegű meccsekből.

írta a Twitteren Krasiuk.

Nos, a tervezett szaúdi megagálának biztosan lesz még vízhangja a következő hónapokban, ám az egyre erősödő pletykákat egyelőre érdemes a helyén kezelni, ugyanis jelen pillanatban elképzelhetetlennek tűnik, hogy teljesüljenek azok a feltételek, amik ahhoz kellenek, hogy végre összejöjjön az évtizedek óta várt címegyesítés a nehézsúlyban.