Vágólapra másolva!
Davide Bais, az EOLO-Kometa olasz bringása nyerte hegyi befutóban a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny hetedik szakaszát, amelyen Fetter Erik a 147. helyen ért célba.

A mezőny pénteken Capuából indult és Gran Sasso d'Italián 2130 méteren ért célba 218 kilométer megtétele után. A szakasz érdemi részét háromfős szökevénycsoport bő tízperces előnnyel kezdte meg: Bais és a szintén olasz Simone Petilli, valamint a cseh Karel Vacek ebből igyekezett megtartani valamennyit a végéig a bő negyven kilométeres emelkedőn. Közülük Petilli lehetett volna veszélyes az összetettben élen állókra, ha nagyjából marad a különbség, mivel a hatodik szakasz után 7:49 perc hátránya volt az éllovas norvég Andreas Leknessunddal szemben. Harminc kilométerrel a befutó előtt kilenc, tíz kilométerrel később hét és fél perc volt az esélyesek csoportjának lemaradása.

Az élen haladó trió, amely a szakasz nagy részét szökésben tekerte le, végül három percet őrzött meg előnyéből. A végét Bais bírta a legjobban a hófalakkal szegélyezett útvonalon, mögötte Vacek, majd Petilli ért célba.

Az olasz Davide Bais ünnepel a célba érés után Forrás: MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro

Az összetett elsőségre leginkább esélyesnek tartott belga világbajnok Remco Evenepoel a következő csoport elsőjeként tekert át a célvonalon, őt követte a szlovén Primoz Roglic és ebben a csoportban fejezte be a szakaszt Leknessund is, aki így megőrizte elsőségét. Evenepoel maradt a második, Roglic pedig az ötödik.

A győztes Bais csapattársa, Fetter Erik fél óra lemaradással a 147. helyen ért célba, az EOLO-Kometa magyar versenyzője összetettben 15 helyet rontva a 126.

Eredmények (a Giro honlapja alapján):
7. szakasz, Capua és Gran Sasso d'Italia, 218 km:
1. Davide Bais (olasz, EOLO-Kometa) 6:08:40 óra
2. Karel Vacek (cseh, Corratec Selle Italia) 9 másodperc hátrány
3. Simone Petilli (olasz, Intermarché-Circus-Wanty) 16 mp h
4. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 3:10 p h
5. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) azonos idővel
...147. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 30:05 perc h.

Az összetett élcsoportja:
1. Andreas Leknessund (norvég, Team DSM) 29:02:38 óra
2. Evenepoel 28 másodperc hátrány
3. Aurélien Paret-Peintre (francia, AG2R Citroën Team) 30 mp h.
...126. Fetter 1:03:37 ó h.

Az olasz körverseny szombaton a Terni és Fossombrone közötti 207 kilométeres szakasszal folytatódik.
A 106. Giro d'Italia mezőnye összesen 3489 kilométert tesz meg és mintegy 51 400 méter szintkülönbséget küzd le, amíg május 28-án célba ér Rómában.