Grand Slam-győztes játékosok állnának bosszút a magyar teniszezőnőn

(SP)HUNGARY-BUDAPEST-TENNIS-WTA-HUNGARIAN GRAND PRIX-WOMEN'S SINGLES se Horizontal
(230719) -- BUDAPEST, July 19, 2023 (Xinhua) -- Amarissa Toth of Hungary competes during the women's singles round of 32 match between Amarissa Toth of Hungary and Zhang Shuai of China at the WTA 250 Hungarian Grand Prix in Budapest, Hungary on July 18, 2023. (Photo by Attila Volgyi/Xinhua) (Photo by Attila Volgyi / XINHUA / Xinhua via AFP)
Vágólapra másolva!
A Budapesten zajló, 250 ezer dollár (86 millió forint) összdíjazású salakpályán női tenisztornán megrendezett, Tóth Amarissa és a kínai Csang Suaj közötti összecsapás után több világsztár teniszező is kifejezte a véleményét a történtekről.

Az első játszmában, 5-5-ös állásnál Csang egyik ütését szélesnek látta a vonalbíró, majd a székbíró is megerősítette az ítéletet. Csang sokáig reklamált mindhiába, majd néhány labdamenettel később Tóth elsöpörte a kérdéses nyomot, ami tovább bosszantotta az ellenfelét, aki a játék elvesztése után sírva fakadt és pánikrohamra hivatkozva fel is adta a meccset. Amikor Csang kezet nyújtott ellenfelének, az élete első WTA-főtáblás sikerét arató Tóth Amarissa örömében magasba emelte a karjait, ugyanakkor ezek a mozdulatok több riválisnak is ellenszenvesek voltak, amit a magyar teniszezőnő értetlenül vett tudomásul.

A Magyar Nemzet is több neves teniszezőnőt felfedezett, akik a közösségi médiában tettek negatív megjegyzéseket Tóthra. A francia Alizé Cornet az ünneplést tartotta túlzásnak, a lengyel Urszula Radwanska már az év sportszerűtlenségi díját is odaítélte a magyar teniszezőnőnek, míg két ausztrál ennél is messzebbre ment: a budapesti tornán is résztvevő Daria Saville szerint Tóth ezzel lerombolta a hírnevét, Alja Tomljanovic pedig abszolút undorító viselkedésnek nevezte a történteket, majd a kínai játékost méltatta.

A 2021-es US Open-győztes, jelenleg sérüléssel bajlódó brit Emma Raducanu anyai ágon kínai származású, így részben magára vette az esetet és elmondta, hogy a csuklósérüléséből visszatérve bosszút állna Tóthon, és (legalább az egyik szettben) 6-0-ra győzné le őt.

A korábban Grand Slam-torán vegyes párosban győztes, egyéniben finalista, szerb Jelena Jankovics pedig úgy nyilatkozott az esetről, hogy az ő aktív pályafutásának idejében egy ilyen labdanyomeltörlés olyan következményekkel járt volna, hogy az öltözőben kötött volna ki a teniszező.