Vágólapra másolva!
Több mint 150 fiatal sportoló kötött szerződést a Magyar Honvédséggel pénteken, az újoncok a versenysport mellett önkéntes tartalékos katonaként teljesítenek majd szolgálatot.

Krizsán Szabolcs százados, a Sportszázad vezetője a Pest vármegyei Gödöllőn, az MH Vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred bázisán - ahol 81 fiatal kötött szerződést -, elmondta, a század tagjai abban a vármegyében teljesítenek majd szolgálatot, ahol élnek és sportolnak. 

A Sportszázad az egész országban jelen van, így a tartalékosok eddigi lakóhelyükön és egyesületükben folytathatják sportpályafutásukat a "kettős életpályán" - közölte.

Emlékeztetett arra, hogy a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és Nemzeti Sportügynöksége által a Sportszázadhoz való csatlakozásra tavaly meghirdetett pályázatra a 18. életévüket betöltött sportolók jelentkezését várták, olyanokét, akik legalább hazai bajnokságon érmet szereztek.

DÓSA Dániel
Dósa Dániel válogatott vívó (j), miután aláírta a szerzõdést kezet fog Kaló Miklós ezredessel, az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred parancsnokával a Magyar Honvédség Sportszázada új sportolóinak szerzõdéskötése alkalmából tartott ünnepségen Gödöllõn, az MH Vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred bázisán 2024. március 1-jén
MTI/Illyés Tibor

Összesen 161 sportoló döntött a szerződéskötés mellett, ők már részt vettek az alkalmassági vizsgálaton Szentendrén, alapkiképzésük április elsején indul, akkor kezdik el önkéntes területvédelmi tartalékosként a katonai szolgálatukat - fejtette ki Krizsán Szabolcs.

Baji Balázs, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese az MTI-vel közölte, a Sportszázadnak köszönhetően a legjobb magyar sportolóknak lehetősége nyílik arra, hogy nemcsak a pályán, hanem a Magyar Honvédség keretei között is szolgálják hazájukat, és a versenysport mellett megalapozzák a sport utáni életüket is.

Baji Balázs,
Baji Balázs a 2023-as atlétikai világbajnokság egyik nyilvános eseményén
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Bozó Tibor altábornagy az ünnepélyes szerződéskötés előtt "a kettős karrier modellről" beszélt a fiataloknak, hangsúlyozva, bevonják őket a katonaéletbe, amit majd az aktív sportpályafutás után is folytathatnak. Az altábornagy kiemelte, a Sportszázad tagjai megtapasztalják a bajtársiasságot, ugyanakkor példaképpé válhatnak az ifjúság számára.