Vágólapra másolva!
Két nappal azután, hogy az Arizona State-tel történelmi győzelmet aratva megnyerte az egyetemi bajnokságot, a Texas Egyetem igazgatója lett Bob Bowman, aki 200 méteres hátúszás világbajnokának, Kós Hubertnek volt az edzője.

A swimswam.com azt írja, hogy a legendás amerikai úszóedző – aki korábban a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps korábbi edzője is volt – a jövőben a Texasi Egyetem úszó- és műugró igazgatója lesz, mellette pedig a férfi csapat vezetőedzőjének is kinevezték. 

Utóbbi pozíciót a legendás Eddie Reese-től veszi át, aki a 2024-es olimpiai selejtezőket követően, 46 évnyi austini munka után visszavonult.

Kós Hubert 2022 augusztusában jelentette be, hogy Bowman irányításával az Arizona State Egyetemen készül majd többek között az franciák világsztárjával, a budapesti világbajnokságon 200 és 400 méter vegyesen is aranyérmes francia Léon Marchand-nal.

A váltás nagyon bejött a magyar úszónak, hiszen Bowman irányításával óriásit fejlődött és a fukuokai világbajnokságon 200 méter háton megnyerte pályafutása első világbajnoki címét, a párizsi olimpián pedig a versenyszám egyik legfőbb aranyesélyese lesz.

Kós Hubert a párizsi olimpia egyik magyar aranyesélyese
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kós idén is remekelt, ugyanis márciusban megdöntötte az összamerikai egyetemi rekordot 200 yardos hátúszásban, az Arizona State pedig történelmet írt és megnyerte az összamerikai úszóbajnokságot.

Azt egyelőre nem lehet tudni pontosan, Bowman távozása hogyan befolyásolja majd Kós és az edző közös munkáját. Annyi biztos, hogy a legendás edző helyét Herbie Behm veszi át az Arizona State-nél.