Vágólapra másolva!
Demján Sándor bejelentette, hogy a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) komolyan foglalkozik az idei NB I-es bajnokság versenykiírásának módosításával.

Az MLL elnöke a szervezet csütörtöki közgyűlését követő sajtótájékoztatón beszélt az esetleges változtatásról. "A magyar válogatott már a matematikai esélyét is elveszítette annak, hogy résztvevője legyen a jövő évi világbajnokságnak, ezért többen javasolták: az élvonalbeli bajnokság a jelenlegi 33 plusz 5 helyett 44 fordulós legyen, azaz négy teljes körből álljon. Legkésőbb a téli szünetig eldől, hogy valamennyi klub egyet ért-e az elképzelést, ha igen, s jogi akadályok sem merülnek fel, akkor mi támogatjuk a módosítást" - mondta a liga első embere.

Demján szerint a magyarok Románia elleni veresége nem meglepetés, a csapatnak egyetlen pillanatig sem volt valós esélye a vb-szereplésre. "A futball üzlet, a klubok akkor eredményesek, ha magántulajdonba kerülnek, s a létük függ az eredményességtől. Csak akkor lehet erős a nemzeti tizenegy, ha jó a bajnokság. Csoda kell ahhoz, hogy Magyarország az elkövetkező 12 évben résztvevője legyen világ- és Európa-bajnokságnak. A mostani válogatottban a játékosok nincsenek összeszokva, az együttes korábban akkor ért el kiemelkedő eredményeket, amikor egy, vagy két csapatra épült" - vélekedett.

Demján. "A románok és grúzok ellen pályára lépőket a mostani NB I-ből hét-nyolc gárda is legyőzte volna. Klubszinten az előrelépés csak pénzkérdés, itt talán nem kell oly sok időt várni a jó szereplésre. Ehhez azonban az szükséges, hogy igazi sztárokat szerződtessenek külföldről az együttesek, mert csak hazai futballistákkal elképzelhetetlen a nemzetközi siker.

Az MLL azt tervezi, hogy a következő idényben az európai kupákban szereplő csapatok más magyar együttesekből vehessenek kölcsön futballistákat. "Elképzeléseink szerint egy-egy klub legfeljebb öt másiktól igazolhatna egy-egy játékost, akikért mérkőzésenként díjat fizetne, a kölcsönadó pedig az európai színtéren való szereplésért járó bevételből részesülne" - vázolta a liga elnöke.

Demján gazdasági szempontból sikeresnek ítélte meg az elmúlt idényt, mert a tervezett 500 millió forint bevétel helyett 1,075 milliárd érkezett a MLL számlájára, melyből 820 milliót szétosztottak a profi klubok között. Jövőre 1,2 milliárdot terveznek, s 850 milliót kapnának az egyesületek - egy részét teljesítménytől függően. A következő idényben az NB I első hat helyezettjét díjazzák, a legjobb csapat 150 millió forintot kap.

Az NB I/B legjobbja 30 millióval lesz gazdagabb. Az elnök szerint 6-7 év múlva 10 milliárd forintot lehet majd szétosztani a klubok között. A közgyűlésre - amelyen az elnökség mandátumát 2005. februárig meghosszabbították, létszámát pedig ötről nyolcra emelték - a 36 profi klubból (NB I: 12, NB I/B: 2x12) 33 küldte el képviselőjét.

Korábban:

Nem mosták le a gyalázatot