Vágólapra másolva!
A francia bajnokság első fordulójában az idegenben pályára lépő csapatoknak különösen jól ment, a legnagyobb gólkülönbségű győzelmet az AS Monaco aratta, amely a Troyes otthonában 4-0-ra diadalmaskodott. A győzelemből a nagyhercegség csapatának afrikai támadója, Nonda két góllal vette ki a részét.

Shabani Nonda 1977. március 6-án született Bujumbura városában, Burundiban, és gyermekkorában kevesen gondolták volna, hogy ilyen nagy karriert fog befutni, hiszen nehéz körülmények között nőt fel. Édesapja zairei születésű, az országban uralkodó polgárháború miatt előbb Burundiba, majd Tanzániába menekült, és Shabanira a menekülttáborban figyelt fel az ország legnépszerűbb egyesülete, a Young Africans.

A klub leigazolta a tehetséges ifjoncot, aki olyan jó teljesítményt nyújtott az Afrikai Kupagyőztesek Kupájában 1995-ben, hogy a dél-afrikai Vaal Professionals igazolta le. Nondának itt is jól ment a játék, ám 1995 decemberében eltűnt Dél-Afrikából, hogy Svájcban tűnjön fel. Itt az FC Zürich igazolta le, és fél szezon alatt négy gólt szerzett. A következő idényben már nyolc gólig jutott, de a nagy kiugrás az 1997-98-as pontvadászatban jött el a számára, amikor is 24 találattal gólkirályi címet szerzett a helvéteknél.

A francia bajnokság csapatai/sport/focivilag/20020802afrancia.htmlMelyik a legerősebb bajnokság?http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=30610

Ezt követően a francia Stade Rennes vette meg, ahol tovább folytatta a gólgyártást, első két idényében egyaránt 15-ig jutott - Franciaországban már az új George Weah-nak kiáltották ki. Ennek megfelelően az AS Monaco vette meg, és a gólokkal itt sem maradt adós, két szezon alatt 26 találatig jutott, most pedig az első játéknapon rögtön kétszer volt eredményes.

Sokáig kérdéses volt, hogy melyik ország válogatottjában lép pályára, hiszen két afrikai nemzet, a Kongói Demokratikus Köztársaság (a volt Zaire) és Burundi is bejelentkezett érte, sőt egy időben felmerült, hogy megkapja a francia állampolgárságot és a gall nemzeti tizenegyben szerepel. Végül a Kongói DK mellett döntött, ott volt az idei Afrikai Nemzetek Kupáján is.