Vágólapra másolva!
Amikor a Dinamo Kijev 1998-ban a Bajnokok Ligájában egészen az elődöntőig menetelt, fél Európa az ellenállhatatlan Sevcsenko-Rebrov kettősről beszélt. Seva manapság is a világ legjobb támadói közé tartozik, az AC Milan egyik kulcsjátékosa, egykori társa azonban kis híján eltűnt a süllyesztőben azt követően hogy a Tottenham Hotspurhoz igazolt. A focista ügynöke, a magyar Varga Sándor manapság azon fáradozik, hogy találjon egy olyan csapatot, amely hajlandó lenne megvenni a Spurstől az ukrán focistát.

Rebrov aláírásáért 2000 nyarán kisebbfajta versenyfutás zajlott az európai élklubok között: az ukránt kapcsolatba hozták az AC Milannal, vitte volna a skót Rangers FC, valamint több angol egyesület is.

Ez persze nem véletlen, hiszen az apró termetű támadó a Dinamo Kijevben futószalagon gyártotta a gólokat, 216 hivatalos találkozón 119 alkalommal volt eredményes, és nem csak a kétséges erejű ukrán bajnokságban, hanem a nemzetközi porondon is rengeteg találatot szerzett. Végül a Tottenham Hotspur igazolta le, klubrekordot jelentő 11 millió fontos vételárért, és a londoniaknál mindenki meg volt győződve arról, hogy az ukrán focistával megütötték a főnyereményt.

Első idényében Rebrovra nem is lehetett panasz, kilenc alkalommal volt eredményes a Premier League-ben, amivel a házi góllövőlistán a második helyen végzett Les Ferdinand mögött. A szezon közben azonban olyan változás történt a kispadon, ami végzetesnek bizonyult a kelet-európai csatár számára: az őt leigazolt George Grahamet ugyanis Glenn Hoddle váltotta, márpedig az egykori szövetségi kapitány nem nagyon favorizálta Rebrovot.

Mindennek a legutóbbi idényben meg is lett a hatása: noha az ukrán focista összesen 30 meccsen lépett pályára, vagyis kettővel több alkalommal vetették be, mint első szezonjában, de az esetek túlnyomó többségében csak percekre állhatott be, és így nem meglepő, hogy csak egy találatig tudott jutni. A jelenlegi bajnokságban pedig Hoddle egyáltalán nem veszi számításba: noha a Spurs a szezon elején csatárgondokkal küszködött Ferdinand, Iversen és Sheringham sérülése miatt, a tréner inkább hétmillió fontért leigazolta Robbie Keane-t, akinek a játékstílusa nagyon hasonlít Rebrovéra: apró termetű, ám szélvészgyors, technikailag képzett támadó.

Futballpiaci körséta/sport/focivilag/20030114futballpiaci.html

Rebrov pedig szorgalmasan játszotta a meccseket a tartalékok között, miközben magyar menedzsere, Varga Sándor folyamatosan azon ügyködött, hogy új csapatot találjon védence számára. Ez persze nem volt egyszerű, hiszen a Tottenham valamennyit azért szeretne viszontlátni a két és fél éve kiadott 11 millió fontból, a legtöbb klub viszont nem szívesen fizet egy olyan focistáért, aki fél éve nem játszott komoly mérkőzést.

A Spurs a kölcsönszerződésbe semmiképpen sem ment bele, jelenleg tehát úgy tűnik, hogy két F-betűs egyesület jöhet szóba: a Fulham FC és a Fenerbahce. Előbbi mellett szól, hogy Rebrov szívesen maradna Londonban, ahol már valamelyest sikerült beilleszkednie, és szívesen bebizonyítaná a Tottenham vezetőségének, hogy igenis megállja a helyét a Premier League-ben.

A Fenerbahce viszont rendszeresen ott van a nemzetközi kupaporondon, márpedig ez nagyon fontos lenne a támadó számára. A török egyesület nemrégiben szerződtette az orosz Beszcsasztnihot, akivel Rebrov minden bizonnyal könnyen megértené magát, ráadásul a Spurs érdeklődik az isztambuli egyesület horvát szélsője, Milan Rapajic iránt, vagyis akár egy játékoscsere sem elképzelhetetlen. Egyvalami azonban biztos: Rebrov másfél, elvesztegetett év után végre szeretne rendszeresen játéklehetőséget kapni.