Vágólapra másolva!
A házigazda Tunézia jutott be elsőként a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája döntőjébe, miután 11-esekkel legyőzte a jóval esélyesebbnek tartott Nigériát. A finálé másik résztvevője Marokkó lesz, miután az elődöntőben 4-0-ra nyert Mali ellen.

Az első félidőben a nigériaiak folyamatosan nyomás alatt tartották a vendéglátók védelmét, ám ennek ellenére nem sikerült komolyabb helyzetet kialakítaniuk. A második játékrészben Nigéria taktikát változtatott: átadta a területet a tunéziaiaknak, s mindez eredményre vezetett. Egy gyors ellentámadás végén Kanu lépett ki, majd egy nagyszerű csellel a 16-oson belülre játszotta magát, ahol már csak szabálytalanul tudták megállítani. A büntetőt Okocha előbb szabálytalanul - megtört a lendülete - végezte el, a játékvezető újra rúgatta a 11-est, a középpályás azonban ezt is belőtte.

A tunéziaiakat nem rendítette meg a bekapott gól, és a 81. percben sikerült egyenlíteniük, szintén büntetőből, amit a csapatkapitány, Badra higgadtan értékesített. Következett a hosszabbítás, ahol már mindkét együttes arra figyelt, hogy ne kapjon gólt, így tizenegyesek döntöttek a döntőbe jutásról. A büntetőpárbajban egy nigériai 11-es kimaradt, és ezzel Tunézia került a pénteki fináléba, történetében először.

A házigazda Tunézia mellett Marokkó jutott be a döntőjébe, miután 4-0-ra legyőzte Mali együttesét. A marokkóiak Mokhtari révén egy szépségdíjas szabadrúgás góllal már a 15. percben megszerezték a vezetést, és a továbbiakban gyakorlatilag csak az eredmény tartása volt a céljuk. Ennek ellenére a második félidő közepén Mokhtari újra betalált a kapuba, majd a hajrában Hadji és Nabil is eredményes volt, így a torna eddigi meglepetéscsapatának számító Mali hiába küzdött becsülettel, nem volt esélye a döntőbe jutásra.

Afrikai Nemzetek Kupája, elődöntők:
Tunézia - Nigéria 1-1 (0-0, 1-1, 1-1) - tizenegyesekkel 5-3
gól: Badra (82., 11-esből), illetve Okocha (67., 11-esből)

Marokkó - Mali 4-0 (1-0)
gól: Mokhtari (15., 58.), Hadji (80.), Nabil (91.)

A döntőt szombaton 15 órakor játsszák Radesben.