Vágólapra másolva!
Magyarországról nézve kicsit talán furcsának tűnik, de az elmúlt évek legnagyobb vihart kiváltó edzőváltását Angliában a Southampton FC hajtotta végre decemberben, amikor a kispadra Harry Redknappet nyerte meg. A szerződés azért számított szenzációnak, mert a menedzser két héttel korábban hagyta ott a Szentek legnagyobb riválisának számító Portsmouth FC-t, és akkor kijelentette, hogy egy időre visszavonul a labdarúgástól.

A Southampton FC két éve még a követendő példának számított az angol középcsapatok számára, hiszen a Szentek a 2002-2003-as idényben Gordon Strachannel a kispadon bejutottak az FA-kupa döntőjébe, a bajnokságban pedig a tabella első felében zártak. Azóta viszont szinte semmi sem jön össze a klubnak: az előző szezon közben Strachan távozott posztjáról, és utódja, a skót Paul Sturrock sem húzta sokáig - ő a jelenlegi pontvadászat második fordulóját követően köszönt el az egyesülettől. A csapat mestere akkor az örökös beugrónak számító Steve Wigley lett, akit ugyan hivatalosan csak ideiglenesen neveztek ki, de minden jel arra utalt, hogy ő viszi végig a szezont.

A csapat azonban Wigley irányításával pocsékul szerepelt, tíz fordulón keresztül képtelen volt nyerni, ám a 13. játéknapon éppen a Harry Redknapp által vezényelt Portsmouth FC ellen végre sikerült győznie a sérülésektől erősen megtizedelt gárdának, és mindenki biztos volt benne, hogy ez a győzelem megmentette Wigleyt a menesztéstől. Az együttes akkor a 17. pozíciót foglalta el a táblázaton, vagyis nyilvánvaló volt, hogy a Szentek célja nem lehet más, mint a kiesés elkerülése. A folytatásban azonban továbbra sem jöttek az eredmények, a Portsmouth legyőzését követő három összecsapáson mindössze egy pontot gyűjtött be a gárda, ám így is meglepetést okozott, amikor a Manchester United elleni, tulajdonképpen prognosztizálható vereséget követően Wigleyt felállították a kispadról.

Az igazi szenzációt azonban nem is a szakember menesztése jelentette, hiszen ennek lehetősége azért benne volt a levegőben, hanem az, hogy a Szentek új trénere éppen Redknapp lett - az a menedzser, aki két héttel korábban távozott az egyesület legnagyobb riválisának számító Portsmouthtól, és akkor kijelentette, hogy egy időre visszavonul a labdarúgástól. Úgy látszik, hamar meggondolta magát, bár saját bevallása szerint számára is váratlanul jött a Southampton felkérése. "Előző nap még úgy volt, hogy a feleségemmel Dubajba utazom egy kis pihenőre, és már ki is fizettem az utat, szóval gondolhatják, hogy nem terveztem előre, hogy a Southampton edzője legyek! Úgy gondoltam, legalább fél évet kihagyok, de ezt a kihívást nem lehetett visszautasítani" - nyilatkozta Redknapp, akinek irányításával eleinte szintén nem nagyon ment a Szenteknek. A csapat az ő szakvezetésével sem tudott nyerni hét összecsapáson keresztül, viszont ez az idő is elég volt a mester számára, hogy teljesen a saját elképzelése szerint alakítsa át a gárdát.

Redknapp mindig is híres volt arról, hogy igyekszik maximálisan kihasználni a játékospiac adta lehetőségeket, és a téli transzferperiódusban szinte mindig aktívabb volt, mint nyáron. Ez alól az idei esztendő sem jelentett kivételt, hiszen a Southampton januárban öt új labdarúgót is szerződtetett. Ehhez a megfelelő anyagi hátteret a klub legértékesebbnek tartott játékosának, James Beattie-nek az eladása teremtette meg, a csatárt 8,5 millió euróért passzolták le az Everton FC-nek. Az új szerzemények közül először a Tottenham Hotspur utánpótlás-válogatott védője, Calum Davenport érkezett, természetesen kölcsönbe, majd pár nappal később még egy labdarúgó költözött át a White Hart Lane-ről, akit a szakvezető mindenkinél jobban ismert: ugyanis fiáról, Jamie Redknappről volt szó. Őt a Newcastle United francia balhátvédje, Olivier Bernard követte, akiért 580 ezer eurót fizettek ki, a Portsmouth FC középpályását, Nigel Quashie-t pedig hárommillió euróért szerződtették. A sort végül a Celtic FC szenegáli támadója, Henri Camara zárta, akit csak kölcsönbe kaptak meg a skótoktól.

Természetesen mind az öt játékos egyből a kezdő tizenegyben találta magát (mostanra csak Davenport kopott ki onnan), de nem ez volt az egyetlen változás: a csatársorban Kevin Phillips helyét Redknapp egy másik korábbi kedvence, a hórihorgas Peter Crouch foglalta el, aki a szakember érkezése előtt egyszer sem szerepelt a kezdők között, azóta viszont csupán egy találkozót hagyott ki. Ez a húzás maximálisan be is jött Redknappnek, hiszen Crouch már hét találatnál jár a szezon során, Camara is szerzett már kettőt, legutóbb pedig éppen Quashie fejelte a győztes találatot a Tottenham Hotspur ellen. A Szentek Redknapp vezérletével máris több pontot szereztek, mint az edzőváltás előtt, de 29 forduló után még mindig kieső helyen állnak - lemaradásuk két pont a Crystal Palace-szel szemben.