Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt május 16-án!

1978-ban ezen a napon született Lionel Sebastián Scaloni, az RC Deportivo argentin válogatott középpályása. A védőként is bevethető játékos első klubja a Newell's Old Boys volt, amelynek színeiben 1995. április 30-án mutatkozhatott be a San Lorenzo elleni bajnokin.

Első idényében még csak tíz összecsapáson lépett pályára, de ennyi elég volt az Estudiantesnek ahhoz, hogy leigazolja az akkoriban a középpályán szereplő futballistát. A következő szezonban Scaloni már alapemberben számított a La Plata-i együttesben, és teljesítményének hatására meghívót kapott a korosztályos argentin válogatottba is.

Az 1997-es, malajziai junior-vébén a brazilok elleni negyeddöntőben fontos gólt szerzett, és a torna végén az ő nyakába is aranyérmet akaszthattak. Nem sokkal később az akkoriban csak szenvedő RC Deportivo igazolta le, és a drukkerek hamar megkedvelték a mindig teljes erőbedobással küzdő futballistát.

A következő két idényben többnyire csak csere volt az együttesben, ám így is bajnoki címet nyert, és a nagy ünneplésben La Coruna főterén a fő riválist, a Celta Vigót gyalázó dalokat vezényelt a közönségnek, amiért pénzbüntetést kapott. Persze a pályán nyújtott teljesítményével is felhívta magára a figyelmet: 2000 szeptemberében győztes gólt ért el a Hamburger SV ellen a Bajnokok Ligájában, és szép lassan bejátszotta magát a csapatba.

Az évek során a klub egyik legmegbízhatóbb labdarúgója lett, lassan 200. spanyol élvonalbeli mérkőzéséhez közelít, de a Bajnokok Ligájában is túljutott a félszázas határon.