Vágólapra másolva!
Az Aston Villa a 2003-2004-es szezonban megszerzett hatodik hely után a legutóbbi idényben csak a tizedik pozícióban fejezte be a Premier League küzdelmeit, vagyis a birminghamiek továbbra is a középmezőny oszlopos tagjának számítanak. A szurkolók számára ez persze kevés, a klub hívei úgy érzik, hogy itt az ideje a régóta kritizált elnök és főtulajdonos Doug Ellis távozásának - főleg, hogy a 81 esztendős üzletember a minap szívműtéten esett át, és új befektető is jelentkezett.

Doug Ellist már akkor is sok kritika érte, amikor a kilencvenes évek végén az Aston Villa rendszeresen a közvetlen élmezőny mögött végzett. A birminghami szurkolók elsősorban azt vetették az elnök szemére, hogy nem elég ambiciózus, és túlságosan szűkmarkú, amikor új játékosokra kellene költeni. Lehet, hogy ez így is volt, de ennek a mentalitásnak köszönhetően a klub nem jutott a Leeds United vagy a West Ham United sorsára, amely egyesületek vezetői kevésbé spóroltak, majd az anyagi összeomlás következtében ki is estek a Premier League-ből.

David O'Learyvel a kispadon a klub inkább a saját nevelésű fiatalokra szeretett volna építeni, és úgy tűnt, hogy ez a projekt sikeres is lesz, hiszen 2004-ben hatodik lett a csapat a bajnokságban. A közelmúltban befejeződött szezon sem indult rosszul a gárda számára (ráadásul tavaly nyáron a sokat kritizált Ellis azért 7,4 millió eurót csak elköltött új focistákra), de a viszonylag szűk keret azt már nem bírta el, hogy egyszerre több kulcsember is kidőljön a sorból sérülés miatt. Így aztán a bajnokság közepén jött egy hullámvölgy, amelynek köszönhetően az Aston Villa visszaesett a tizedik hely környékére.

A csapat az idény végén is ezt a pozíciót foglalta el, pedig menet közben volt esélye, hogy javítson szereplésén: három fordulóval a zárás előtt a kilencedik helyen állt az együttes, de az utolsó három találkozóján egyetlen pontot sem szerzett, így az előrelépés helyett kisebb visszaesés következett be. A tizedik helyezés persze nem olyan rossz (elég, ha csak a Blackburn Rovers vagy a Newcastle United mélyrepülésére gondolunk), ráadásul alig ért véget a bajnokság, máris megkezdődött a felkészülés a következő idényre.

Az már menet közben kiderült, hogy a német középpályás, Thomas Hitzlsperger elhagyja a klubot és hazatér a VfB Stuttgarthoz, de hamarosan az első új szerzemény is megérkezett a cseh Patrik Berger személyében, akiért egyetlen fontot sem kellett fizetni, lévén lejárt a szerződése a Portsmouth FC-nél. Ellenben a Newcastle United északír védőjét, Aaron Hughes-t nem sikerült ingyen megszerezni, érte másfél millió eurót kellett átutalni a Szarkáknak, de az Arsenal FC-től leigazolt portás, Stuart Taylor megint csak nem került pénzbe. Előbbi játékos három, utóbbi négy évre kötelezte el magát az Aston Villához, és az erősítés ezzel még nem ért véget: a kiesett Southampton FC csatárát, Kevin Phillipset is megvették a birminghamiek.

Az új nevek mellett azonban sokkal nagyobb kérdés, hogy mi történik a klub vezetésében, hiszen az egyesület tulajdonosa és elnöke, Doug Ellis nincs a legjobb egészségi állapotban: a 81 esztendős üzletemberen a minap "bypass" szívműtétet hajtottak végre, és távollétében az igazgatótanács két tagja, Steve Stride, illetve Marion Stringer látja el az ügyvezetői feladatokat - az ügyvezető igazgató, Bruce Langham ugyanis a múlt héten lemondott. Azt egyelőre nem tudni, hogy Ellis mikor térhet vissza a munkájához, vagy hogy egészsége egyáltalán megengedi-e majd, hogy továbbra is dolgozzon, de Stride élénken cáfolta, hogy az egyesület krízisben lenne nélküle. "Szerintem a krízis azt jelenti, ha egy csapat kiesik a bajnokságból, a fél csapatot meneszteni kell és a klubnak harmincmillió fontos adóssága van. Nálunk erről szó sincsen: pénzügyileg minden rendben, a Premier League-ben szerepelünk, és javában zajlanak az előkészületek a következő idényre" - nyilatkozta.

A drukkerek szerint azonban éppen ez lenne a megfelelő pillanat Ellis számára ahhoz, hogy méltó körülmények között távozzon a klub éléről - a hírek szerint ugyanis egy befektetői csoport 45 millió fontért hajlandó lenne megvásárolni az egyesület. A konzorcium, amelynek tagjai között van az egykori élvonalbeli futballista, Ray Ranson is (ő annak idején megfordult a Manchester Cityben, a Birmingham Cityben és a Newcastle Unitedben is), 14 hónappal ezelőtt egyszer már bejelentkezett Ellisnél, de az elnök visszautasította az akkor még csak harmincmillió fontról szóló ajánlatot. A Villa Fans Combined nevű szurkolói egyesület szóvivője, Jonathan Fear véleménye szerint ha Ellis marad, akkor a klubot az a veszély fenyegeti, hogy a középmezőnyben ragad, vagy még hátrébb csúszik.