Vágólapra másolva!
Az Olympique Lyon sorozatban hatodik bajnoki címe után valószínűleg kevesen emlékeznek arra, hogy melyik volt az utolsó csapat, amely az OL előtt aranyérmet tudott nyerni Franciaországban. Nos, ez a gárda az FC Nantes volt, amely most az utolsó helyen áll a Ligue 1-ben, és ha kiesik, akkor története során először lesz kénytelen búcsúzni a legjobbak közül.

A sárga színű mez miatt Kanárik becenévre hallgató csapat először 1963-ban jutott fel az élvonalba, és azóta egyszer sem esett ki, vagyis immár 43 éve tagja a francia első osztálynak, ami rekordnak számít a galloknál. A klub ráadásul ezen 43 esztendő alatt rendkívül sikeres is volt: nyert nyolc bajnokságot, háromszor elhódította a Francia Kupát, és egyszer a ligakupát is megnyerte. Utóbbi 2004-ben történt, és ez számít az egyesület utolsó sikerének - ebben az idényben a gárda még a hatodik helyen végzett a pontvadászatban.

Azóta viszont semmi sem jön össze Nantes-ban, a 2004-2005-ös idényben például alig menekült meg az együttes a kieséstől, és 17. lett a bajnokságban, a legutóbbi szezonban pedig csak a 14. pozícióig sikerült előrelépni. A nyári átigazolások pedig gyökeresen ellenkeztek a klub korábbi hagyományaival: a Kanárik ugyanis mindig is híresek voltak arról, hogy elsősorban saját utánpótlás-nevelésükre támaszkodnak (amelyből olyan futballisták kerültek ki, mint Didier Deschamps, Marcel Desailly), és ha esetleg külföldről is erősítenek, akkor elsősorban fiatal légiósokat vesznek.

Ehhez képest a szezon előtt érkezett a 28 esztendős kameruni középpályás, Alioum Saidou; a 26 esztendős marokkói szélső, Nordin Bukari; a 27 éves svéd Christian Wilhelmsson; illetve a 23 éves szerb kapus, Vladimir Stojkovic. Ehhez hozzájött még az is, hogy a nyáron távozott a csapat két legjobbja, a kapus Mickael Landreau és a középpályás Jérémy Toulalan, akik egyaránt az FC Nantes akadémiájáról kerültek ki, és így az első fordulóban az Olympique Lyon ellen a kezdő tizenegyben mindössze két saját nevelésű labdarúgó maradt - ami példátlan volt a Kanáriknál.

De talán még ez is belefért volna, ha jönnek az eredmények, ám ennek éppen ellenkezője történt: hat forduló után a csapat nyeretlenül állt a tabellán. A tréner, Serge le Dizet pedig hiába hagyta ki sorra a drága nyári szerzeményeket, ez sem mentette meg a menesztéstől, a hatodik játéknapot követően George Eo került a kispadra - ez volt a Ligue 1 jelenlegi idényének első edzőcseréje. Az új szakvezető, aki világéletében a Nantes alkalmazottja volt, előbb játékosként, majd játékosmegfigyelőként, végül pedig pályaedzőként, ugyan az Olympique Marseille ellen győzelemmel nyitott, de ő sem nagyon tudott javítani az együttes helyzetén, így aztán januárban kétségbeesett lépésre szánta el magát: visszacsábította a pályára a veterán kapust, Fabien Barthezt.

Forrás: EPA

A világ-és Európa-bajnok portás a tavalyi vébé után távozott az Olympique Marseille-től, és mivel nevelőegyesülete, a Toulouse FC végül mégsem tartott rá igényt, így aztán bejelentette visszavonulását. Nantes-ban azonban úgy érezték, hogy segíthet a kiesés elleni küzdelemben a gárdán, és a jelek szerint Barthezt sem kellett sokáig kapacitálni. De nem ez volt az egyetlen változás a keretben januérban: a fél évvel korábban nagy reményekkel szerződtetett légiósok közül hárman is távoztak (Stojkovicot a Vitesse-nek, Bukarit az Alkmaarnak, Wilhelmssont pedig az AS Romának adták kölcsön - jellemző, hogy mind a hárman megtalálták korábbi formájukat új csapatukban, ami jelzi, hogy nem feltétlenül bennük volt a hiba), ugyanakkor 2,5 millió euróért megvették az AJ Auxerre belga csatárát, Luigi Pieronit.

Egyetlen meccs erejéig úgy tűnt, hogy a klub vezetősége végre jól döntött: az első idei bajnokin az OGC Nice ellen Barthez jól védett, Pieroni pedig győztes gólt szerzett - a Nantes nyert, és hosszú idő után először elkerült a kieső helyekről. Ez azonban csak pünkösdi királyság volt, ezt a győzelmet egy hat meccsből álló nyeretlenségi sorozat követte, amelyben benne volt egy Valenciennes FC elleni hazai 5-2-es zakó is... Ezután egyébként Eót is kirúgták, helyére pedig ez edzőpáros került Michel der Zakarian és Japhet N'Doram személyében. Ők mindketten a Nantes volt játékosai, N'Doram pedig az utóbbi időben sportigazgatóként tevékenykedett a klubnál - vagyis ő hozta a döntéseket a nyári igazolásokról, ami nem éppen a megfelelő szakmai hozzáértésről tanúskodik.

Az edzőcsere két meccs erejéig megint hatásos volt, hiszen a 27. és a 28. fordulóban is győzött a gárda, de mielőtt a szurkolók reménykedni kezdtek volna, jött az újabb pofon: a CS Sedan elleni kiesési rangadón otthon kapott ki a csapat. Ráadásul Barthez alaposan benne volt a vereségben, hiszen bevédte David Ducourtioux beadását, majd sérülés miatt cserét kért, és meg sem várva a lefújást, hazaviharzott. Persze nem csak a portás mondott csődöt, a másik téli igazolás, Pieroni sem tudott betalálni első meccse óta, és a játékosok többsége mélyen tudása alatt teljesít. Pedig Der Zakarianék mindent megpróbálnak, jellemző, hogy a Ligue 1 mezőnyében a Nantes vetette be a legtöbb focistát, szám szerint 32-t - de a jelek szerint ez sem segít.

A hátralévő meccseken még a maximális pontszámmal sem biztos, hogy bennmaradhat a csapat, ráadásul a Kanárik sorsolása rendkívül nehéz, hiszen öt meccsükből négyszer az élmezőnyben tartózkodó együttessel találkoznak. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy az Olympique Marseille és az AS Saint-Etienne után újabb patinás francia csapatnak kell majd alámerülnie a másodosztály "poklában".

www.global-soccer.eu