Vágólapra másolva!
Az FC Internazionale tulajdonosa és elnöke, Massimo Moratti majd' másfél évtizeden keresztül próbálkozott azzal, hogy édesapja nyomába lépve bajnokcsapatot faragjon a milánói egyesületből. Az előző szezonban ez végre sikerült neki, a következő lépcsőfok pedig elméletileg a Bajnokok Ligája, hiszen idősebb Moratti idejében az Inter a legrangosabb európai kupát is begyűjtötte - és a jelenlegi csapat képes lehet rá, hogy megismételje a Grande Inter sikereit.

Az 1960-as évek sztárcsapata Helenio Herrerával a kispadon három bajnokságot nyert, és kétszer hódította el a BEK-et - 1965-ben duplázva, vagyis egyszerre nyerve meg mind a két trófeát.

Az idő tájt az egyesület elnöke Angelo Moratti volt, akinek fia, Massimo 1995-ben vette meg a klubot, azzal a céllal, hogy édesapja nyomdokaiba lépjen. Hiába költött azonban rengeteg pénzt az új igazolásokra, az Inter sokáig képtelen volt elhódítani a scudettót, amit az UEFA-kupa 1998-as megnyerése sem helyettesített. A milánói egyesület végül a pályán elért eredmények alapján az idén szerezte meg a scudettót, más kérdés, hogy utólag a 2006-os aranyérmet is a kék-feketék kapták a calciopoli-botrány eredményeképp. Utóbbi ügynek a 2006-2007-es pontvadászatra is voltak következményei, hiszen az Inter legnagyobb riválisai közül a Juventus FC csak a másodosztályban szerepelt, az AC Milan pedig pontlevonással kezdte a bajnokságot, így aztán sokan kétségbe vonták az Internazionale bajnoki címének értékét.

Ezzel együtt a históriáskönyvekbe az került, hogy az Inter 2006-ban és 2007-ben is olasz bajnok lett, vagyis Moratti ebből a szempontból elérte célját, de a klub tulajdonosa ezzel természetesen nem tekintette befejezettnek nagy tervét. A következő logikus lépésnek a Bajnokok Ligája megnyerése számít, ami már csak azért is óriási sikert jelentene, mert míg bajnokságot a klub nyert az idősebb Moratti idején kívül is, de a legrangosabb európai kupát egyszer sem sikerült elhódítania. Ennek érdekében pedig az Internél igyekeztek egy rendkívül erős játékoskeretet összehozni a nyáron: miközben a kulcsemberek közül senki sem ment el, olyan futballisták érkeztek, mint az AS Roma román védője, Cristian Chivu, valamint a Cagliari hondurasi támadója, David Suazo, akit éppen az AC Milan elől sikerült elhappolni. A két, sztárnak nevezhető focista mellett pedig jött még a chilei Luis Jiménez, a kolumbiai Nelson Rivas, vagy a fiatal portugál tehetség, Vítor Hugo Gomes, művésznevén Pelé, akik tökéletes kiegészítő embernek ígérkeztek.

Az eddig lejátszott mérkőzések alapján pedig egyre inkább úgy tűnik, hogy szükség volt a rendkívül bő keretre, hiszen a klubnál rengeteg a sérült futballista - azonban a csapat így is veretlenül vezeti a bajnokságot, és a Bajnokok Ligájában is élen áll a csoportjában. A gárda egyik legstabilabb embere, a középhátvéd Marco Materazzi ebben a szezonban még egyszer sem lépett pályára a válogatottban a magyarok ellen összeszedett sérülése miatt. A középpályán a francia Patrick Vieira csak egy bajnokin játszott, majd megint megsérült, és a hírek szerint idén már nem is szerepelhet; a nyáron igazolt Rivas sem játszott még a bajnokságban, miután az egyik edzésen eszméletét veszítette; meglehetősen sokat hiányzott Chivu és Hernán Crespo is, a legutóbbi, Palermo elleni bajnokin pedig a szerb Dejan Stankovic dőlt ki a sorból. Ehhez jött még az a tény, hogy a BL-ben eltiltás miatt Nicolás Burdisso és Maicon eddig egyáltalán nem játszhatott.

Forrás: MTI

A jövő és a múlt: Filkor Attila az Inter Primavera-csapatában szerepel, míg a világbajnok Fabio Grosso Milánóból Lyonba szerződött

A rendkívül bő keretnek köszönhetően azonban az Inter mindig képes volt olyan csapatot kiállítani, amely győzelmi eséllyel vágott neki az adott meccsnek, és kevés kivételtől eltekintve ezt be is váltotta. Egyetlen vereségét az idény során a milánóiak Isztambulban szenvedték el, a Bajnokok Ligájában a Fenerbache verte meg őket, de mivel a következő két találkozójukat megnyerték a BL-ben, így ez a kudarc még belefért - arról nem is beszélve, hogy az előző idényben még rosszabbul, két vereséggel nyitottak a nemzetközi porondon, végül mégis megnyerték csoportjukat. A bajnokságban pedig hasonlóan jól kezdtek, kilenc forduló után ugyanúgy hat győzelemmel és három döntetlennel álltak, mint most.

A Serie A-ban értelemszerűen az Inter számít a legnagyobb favoritnak: az AC Milan az utóbbi időben nem úgy játszik, mint egy bajnokesélyes, a Juventust újoncként azért még nem tartják elég erősnek a scudettóhoz, az AS Romát pedig idegenben is 4-1-re verték Zlatan Ibrahimovicék. A Bajnokok Ligája megnyerése ennél már sokkal nagyobb "lutri": sokkal több a potenciális rivális, és nem kis szerencse is kell hozzá, de az Inter mestere, Roberto Mancini is kifejtette, hogy ebben a szezonban az első számú célnak a BL számít. Ha pedig mind a bajnokságban, mind a nemzetközi porondon megszerezné a végső sikert a klub, akkor a mostani Internazionale végképp belépne a nagycsapatok közé. Olaszországban ugyanis eddig csak két gárdának sikerült egy évben megnyernie a scudettót és a legrangosabb európai kupát: a Herrera-féle Internek 1965-ben, és az AC Milannak 1994-ben.