Vágólapra másolva!
Labdarúgásban a legtöbb szó általában a gólvágó csatárokról, a cselkirály középpályásokról, netán a kőkemény bekkekről esik, a kapusok általában csak akkor kerülnek reflektorfénybe, amikor bakiznak. A sorozatos megbízható teljesítmény kevés a címoldalra kerüléshez, ám egy-egy bravúr egy izgalmas büntetőpárbaj során azonnal szuperhőssé teheti a hálóőrt. Legutóbb José Manuel Reina, a Liverpool kapuvédője volt a nagy tizenegyesölő, a Liverpool-Chelsea Bajnokok Ligája-elődöntő visszavágóján remek teljesítménnyel, valamint két 11-es hárításával járult hozzá csapata fináléba jutásához. Olvasóinktól a Reina-védéseken felbuzdulva arra a kérdésre vártuk választ, hogy szerintük ki a jelen legjobb kapusa.

A több mint 12 ezer voksoló egynegyede szavazott a győztesre, Gianluigi Buffonra. A 29 esztendős kapus az AC Parmában vált világhírűvé, 2001 óta a Juventust erősíti. A torinói Zebrákat tavaly a Serie B-be száműzték, ám az olasz hálóőr nem hagyta cserben csapatát, és úgy tűnik, vele fog visszajutni a legjobbak közé a Juve, amely öt fordulóval a bajnokság vége előtt hat pont előnnyel áll az élen. Buffon legnagyobb sikerét tavaly érte el, amikor az olasz válogatott - az ő parádéinak is köszönhetően - megnyerte a világbajnokságot. Tavaly - épp válogatottbeli csapattársa, az itáliai csapatkapitány Fabio Cannavaro mögött - második lett az Aranylabda-választáson. Olvasóinkkal csak egyetérteni tudunk, hiszen Buffon - akiért rekordösszeget, 32,6 millió fontot kapott a Parma hat éve - nem csak bravúrkapus, hanem több annál, ráadásul nincs gyenge pontja, és még mindig nagyon fiatal.

Ha valaki, akkor Petr Cech megérdemelte a második helyet, a győzelme sem lett volna számunkra meglepetés. A szemtelenül fiatal, május 20-án 25. születésnapját ünneplő futballista igen fiatalon világhírnévre tett szert, a földkerekség egyik legjobb klubjának, a Chelsea FC-nek a kirobbanthatatlan csodakapusa. Cech - akivel az [origo] tudósítója interjút készített a tavalyi focivébén - a Viktoria Plzen, a Chmel Blsany és a Sparta Praha csapataiban fordult meg karriere kezdetén, majd a francia Rennes együttesében került - európai - reflektorfénybe. A 2004-es Európa-bajnokságon a torna All Star-csapatába választották (Csehország elődöntőt játszott), a 2004-2005-ös szezonban a BL legjobb kapusa-díjat zsebelte be, egy évre rá pedig ugyanezen sorozat álomcsapatában kapott helyet. Jelenleg három rekord is az ő nevéhez fűződik: 855 percig nem kapott gólt a cseh válogatottban, a Premiershipben 1025 minutumon át nem rezdült a hálója, míg a Chelsea tavalyi bajnoki címe során 25 meccsen maradt érintetlen a kapuja. Futballszeretetére és makacsságára jellemző: tavaly októberben súlyos sérülést szenvedett, koponyaműtétet hajtottak végre rajta, de ezt követően - a várt 6-12 hónap helyett - négy hónap alatt felépült, és azóta is - fejvédőben - remekel a londoniak kapujában.

A harmadik helyre Iker Casillas futott be: a Real kapuvédőjéről azt szokták mondani, ő a fény a madridi éjszakában, minthogy a királyi gárda védelme nem igazán remekelt a szezonban, igaz, ennek dacára is elcsípheti még a bajnoki címet Fabio Capello együttese. Érdekesség, hogy Casillas egy napon született Petr Cechhel, a különbségannyi, hogy a spanyol válogatott egy évvel idősebb cseh kollégájánál. A 185 centis hálóőrnek nincs annyi egyéni elismerése, mint dobogós társainak, ám csapatszinten sokat elért már, 1999-ben Spanyolországgal ifjúsági világbajnok, a Reallal 2001-ben és 2003-ban Primera División-aranyérmes, 2000-ben és 2002-ben BL-győztes. Tavaly a spanyol válogatottal nyolcaddöntőt játszott a focivébén, a végállomást a későbbi finalista Franciaország jelentette Casillasék számára. A mundialon kétszer is ő viselte a csapatkapitányi karszalagot.

Forrás: EPA

Buffon mellett nem könnyű ellőni a labdát

Ami pedig a további sorrendet illeti:
A Manchester United örökifjú kapusa, az Ajaxban világhírűvé lett, majd a Juventusban szerencsét próbáló, a Fulhamben ismét formába lendülő, s a Alex Ferguson csapatában másodvirágzását élő, 37. életévében járó Edwin van der Sar idén bajnoki címet nyert, BL-elődöntőt játszott a MU-val, s akár még az FA-kupát is elhódíthatja. Dobogó közeli eredménye teljesen jogos, pazar formában van.

Szavazásunk ötletadója, José Manuel Reina (aki augusztus végén lesz 25 éves) az FC Barcelonában kezdte pályafutását, s a Villarrealon át jutott el Liverpoolba, ahol a csodaedző Rafael Benítez belőle is kihozta a maximumot. Illetve azt nem tudni, a jelenleginél lehet-e még jobb a spanyol hálóőr, tény, nagy szerepe van abban, hogy a 'Pool - jó esetben - Premiership-dobogóra állhat, és akár BL-trófeát is a magasba emelheti 2007-ben.

Nem fért be a top5-be a brazil kapusokat meghazudtoló tehetségű, ám idén párszor bakizó brazil Dida (33 éves), őt követi olvasóink "álomlistáján" Fülöp Márton (24), aki a Sunderlanddel feljutott a Premier League-be, és talán ő lehet a magyar válogatott stabil kapusa a következő évtizedben (feltéve, ha végre állandó játéklehetőséget kap Roy Keane menedzsertől...).

Forrás: [origo]

Fülöp Márton Zidane-tól sem ijedt meg

Látogatóinktól igen kevés szavazatot kapott Jens Lehmann, Paul Robinson és Morgan de Sanctis. A lassan 38 esztendős Lehmann tavaly vb-bronzot nyert a németekkel, idén semmit az Arsenallal, az angol válogatott Robinson (27) a Tottenhamből bár tavaly "kiszorította" Fülöpöt, a horvátok elleni potyagólja nem javított a renoméján. A 30 éves De Sanctis sokáig a Juventus kispadját koptatta, az Udinesében viszont 1999 óta tökéletesen végzi dolgát - ez meglepetésre sem a nagycsapatok, sem olvasóink figyelmét nem keltette fel, így ő lett a sereghajtó.

A szavazás végeredménye:
Buffon 3163 - 25,2%
Cech 2642 - 21,1%
Casillas 1959 - 15,6%
Van der Sar 1621 - 12,9%
Reina 1017 - 8,1%
Dida 838 - 6,7%
Fülöp 806 6,4%
Lehmann 332 - 2,6%
Robinson 115 - 0,9%
De Sanctis 52 - 0,4%
Összesen: 12 545.