Vágólapra másolva!
Az UEFA Intertotó-kupa harmadik fordulójában a Sturm Graz lesz a Teplicét búcsúztató Budapest Honvéd ellenfele, miután az osztrák gárda a fehérorosz Sahtar Szoligorszk otthonában 0-0-s döntetlent ért el a visszavágón, és így 2-0-s összesítéssel jutott tovább. Az Intertotó-kupa harmadik fordulójának tétje, az UEFA-kupa második selejtezőkörébe jutás és a Honvéd a Teplice után ismét egy olyan gárdával találkozik, amely mumusnak számít a mieink számára a nemzetközi porondon.

Bár a Honvédnak a Teplice elleni visszavágón az utolsó 20 percben izgulnia kellett, Pölöskei Gábor fiai végül idegenben lőtt góllal továbbjutottak a csehek ellen, ami mindenképpen siker, még akkor is, ha "csak" az Intertotó-kupáról van szó, hiszen a cseh futball azért előrébb tart a magyarnál, másrészt a Teplicét még egyetlen csapatunknak sem sikerült kiejteni a nemzetközi kupákban, pedig korábban a Ferencváros és a Sopron is megpróbálkozott ezzel.

A harmadik fordulóban sem kell messzire utaznia a Honvédnak, amely az osztrák bajnokságban legutóbb a negyedik helyen végzett Sturm Grazcal találkozik majd. A stájerországi csapat jól kezdte a héten rajtoló osztrák pontvadászatot, az első fordulóban a Schicklgruber - Sonnleitner, Feldhofer, Sasiasvili, Hlinka, Hölzl (Jantscher, 80.), M. Stankovic (Sereinig, 86.), Muratovic, Haas (Beichler, 89.), Kandelaki, Kienzl összeállításban 3-1-re legyőzte hazai pályán a címvédő Rapidot Sonnleitner, Haas és Stankovic góljaival.

Az Intertotó-kupában a második körben kapcsolódott be a Sturm, és a fehérorosz Sahtar Szoligorszk ellen odahaza, a UPC-Arenában 5680 néző előtt 2-0-ra győzött Feldhofer és Kienzl találataival. Mivel a visszavágón nem született gól, így összejött a Sturm-Honvéd randevú, az első felvonást az osztrákok otthonában rendezik július 19-én.

A graziak egyébként három év után tértek vissza a nemzetközi porondra, Szabics Imre és Korsós György klubja, amely a 2000/2001-es idényben a Bajnokok Ligájában a második csoportkörben is vitézkedett egy sort, az utóbbi években több komoly problémával küszködött, pénzügyi gondok miatt pontlevonásokkal is sújtottak a gárdát a 2006/2007-es idényben, egy évvel korábban pedig egy bundabotrány borzolta a kedélyeket.

A Honvédhoz hasonlóan 1909-ben alapított klub kétszer volt oszták bajnok (1998, 1999) és a nemzetközi kupákban többször is találkozott magyar csapatokkal: az 1975/76-os idényben a KEK-ben a Haladást 3-1-es összesítéssel búcsúztatták a fekete-fehérek, és nem járt jobban az Újpest sem, amely 1998 nyarán, a BL második selejtezőkörében 7-2-es összesítéssel esett ki a Mario Haas, Hannes Reinmayr és Ivica Vastic nevével fémjelzett stájer gárda ellen.

Forrás: Getty Images

Egy emlékkép a Graz legszebb korszakából: Szabics Imre (jobbra) harcol Gary Neville-lel, a MU védőjével a BL-ben

Az Eb-n szereplő osztrák válogatottban is megfordult Sebastian Prödl és Jürgen Säumel az átigazolási időszakban elhagyta a csapatot, az érkezők között a legnagyobb név a kiesett Wacker Innsbrucktól megszerzett Ferdinand Felhofer és Andreas Hölzl, valamint a német Augsburgot elhagyó szlovák Peter Hlinka.

A csapat edzője az a Franco Foda, aki játékosként megfordult többek között a Kaiserslauternben, a Leverkusenben és a Stuttgartban, edzőként pedig másodszor dolgozik a Sturmnál, mert 2002 szeptembere és 2003 májusa között már ült a kispadon. A második Foda-korszak 2006 júniusában kezdődött és érdekesség, hogy a tréner fia, a 18 éves Sandro is a keret tagja.