Vágólapra másolva!
Míg a Bajnokok Ligájában már a csoportmérkőzések felét lejátszották, addig az UEFA-kupában még csak most kezdődik ugyanez a fázis. A nyitányon három topligás párviadalra kerül sor, és két olyan mérkőzést is játszanak, amely szurkolói szempontból különlegesnek számít. A mezőny első számú sztárklubja, az AC Milan a hollandiai Heerenveenbe látogat, és a játéknapon két magyar labdarúgónak is drukkolhatunk.

Dárdai Pál klubja, a Hertha BSC hazai pályán fogadja a portugál Benficát, és a berlini együttesnél optimista hangulatban várják a kupatalálkozót, hiszen a fővárosiak a legutóbbi két bajnoki mérkőzésüket megnyerték. Ráadásul a lisszaboniak ellen visszatérhet a csapatba a gárda első számú gólvágója, a szerb Marko Pantelic, aki a legutóbbi találkozót a lelátóról nézte végig - mivel fegyelmezési okokból oda száműzték. A csatár elnézést kért a nem megfelelő viselkedéséért a szakvezetőtől, Lucien Favre-tól, aki visszavette a keretbe, azonban így is egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Pantelic előbb-utóbb elhagyja a klubot. Lehet, hogy ez már januárban megtörténik, és a támadó pár, UEFA-kupában szerzett góllal növelheti az érdeklődők számát.

Dárdai mellett még Babos Gábor kaphat játéklehetőséget csütörtökön, a kapus klubja, a NEC Nijmegen a Dinamo Zagreb ellen lép pályára. A zágrábiak hazai pályán még sohasem tudtak meccset nyerni holland csapat ellen, s a NEC most kifejezetten jó formában van, a hét végén idegenben verte 2-0-ra a Feyenoordot. A rotterdamiak tehát folytatták pocsék szereplésüket, a patinás gárda jelenleg csak 15. a holland bajnokságban, és a francia AS Nancy elleni UEFA-kupa-mérkőzés sem ígér sok jót számára. Ráadásul a holland csapat szurkolói támogatás nélkül lesz kénytelen játszani, mivel az egyesület biztonsági okokból nem kért jegyet drukkerei számára. Ez persze nem véletlen, hiszen amikor a Feyenoord legutóbb Nancyban játszott (2006 novemberében, szintén UEFA-kupa-mérkőzésen), akkor a vendégek hívei miatt miatt az összecsapás félbeszakadt, és az esetet követően a rotterdamiakat egy évre kizárták a nemzetközi kupákból.

A másik, szurkolói szempontból rizikósnak számító találkozót Isztambulban játsszák, ahol Galatasaray-Olympiakosz meccsre kerül sor, márpedig a török-görög párviadalok mindig parázs küzdelmet hoznak, mind a pályán, mind azon kívül. Ezen valószínűleg az sem változtat, hogy mind a két csapatnak külföldi edzője van: az Olympiakosz kispadján a spanyol Ernesto Valvderde, a Galatasarayén pedig a német Michael Skibbe ül.

A játéknap egyik legnagyobb rangadóját Sevillában rendezik, ahol a 2006-os és 2007-es kupagyőztes Sevilla FC a német VfB Stuttgartot látja vendégül. Az andalúziai csapatnál továbbra is rengeteg a sérült (Diego Capel, Luís Fabiano, Ivica Dragitunovics, Frédéric Kanouté, hogy csak a legnagyobb neveket említsük), de a gárda így is remekel a bajnokságban, a második helyen áll, miközben a hét végén két klubrekordot is megdöntött. A stuttgartiaknál nem ilyen rózsás a helyzet, a svábok idegenben nem szoktak remekelni, így a pontszerzés is remek eredmény lenne a számukra.

Szintén két topligás együttes csap össze Gelsenkirchenben, ahol a Paris Saint-Germain játszik majd, és a Schalkéra igen csak ráférne a sikerélmény, hiszen a Királykékek a legutóbbi három bajnokijukból egyet sem tudtak megnyerni. Hogy a klubnál nem a legjobb a hangulat, azt az is jelzi, hogy a tréner, Fred Rutten fegyelmi okokból a tartalékok közé száműzte két uruguayi focistáját, Gustavo Varelát és Carlos Grossmüllert. A párizsiak számára ugyanakkor a hét végi, Olympique Marseille elleni rangadó fontosabbnak tűnik, így lehet, hogy Paul le Guen mester pihentetni fogja egy-két sztárját.

A harmadik topligás párviadalt Udinében játsszák, ahol egy remek formában lévő együttes játszik majd egy krízisben lévővel. Előbbi a hazai Udinese, utóbbi a vendég Tottenham Hotspur, amely fennállása legrosszabb bajnoki rajtját produkálta, és jelenleg sereghajtó a Premier League-ben, míg az olaszok második helyen állnak a Serie A-ban. Mindez alapján értelemszerűen az Udinese a favorit, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Spurs mestere, a spanyol Juande Ramos (aki nem számíthat a hét végi bajnokin megsérült Vedran Corlukára) sokkal rutinosabb a nemzetközi porondon, mint kollégája, Pasquale Marino, akinek ez az első szezonja az UEFA-kupában.

Ugyanez nem mondható el Carlo Ancelottiról, az AC Milan szakvezetőjéről, aki persze inkább a BL-hez van szokva, mint az UEFA-kupához, de a rossonerók most csak a második számú európai kupasorozatban szerepelnek. Itt viszont természetesen a végső győzelem a céljuk, már csak azért is, mert ez az egyetlen komoly nemzetközi trófea, amely hiányzik a gyűjteményükből. Első csoportmeccsükön a holland SC Heerenveen lesz az ellenfél, amelynek trénere, a norvég Trond Siellied egyszer már megtréfálta a milánóiakat, hiszen a 2003-2004-es idényben akkori együttesével, a belga FC Bruges-zsel 1-0-ra nyerni tudott Milánóban a Bajnokok Ligája csoportkörében. A heerenveeniek bombaformában vannak, a hét végén 5-2-re verték az Ajax Amsterdamot, de a Milan is kezdi összeszedni magát a kezdeti bukdácsolások után, így nem akármilyen meccs várható az ultramodern Abe Lenstra stadionban.

www.infosport-focivilag.hu